Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κορωνοϊός / Απρόθυμοι οι κλινικάρχες, συνολική επίταξη θέλουν οι γιατροί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Απρόθυμοι οι κλινικάρχες, συνολική επίταξη θέλουν οι γιατροί

Κλινική Θεσσαλονίκη

«Βρισκόμαστε συνεχώς πολλά βήματα πίσω από την πανδημία. Καλωσορίζουμε την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών, αλλά, εδώ που έχουμε φτάσει, το μέτρο αυτό δεν αρκεί. Για τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 θα πρέπει να επιταχθεί, όπως γίνεται και σε κάθε πόλεμο, το σύνολο των δομών Υγείας (δημόσιων και ιδιωτικών) και να επιστρατευτεί το σύνολο του ιατρικού δυναμικού. Είμαστε σε πόλεμο και δεν περισσεύει κανείς...».

Αυτό τόνισε στην ΑΥΓΗ γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που δίνει καθημερινά μάχες από την πρώτη γραμμή για να κρατηθούν στη ζωή συνάνθρωποί μας στις ΜΕΘ, ενώ συγχρόνως δεν κρύβει την οργή του για την ανυπαρξία έστω και στο «+5» σοβαρού σχεδιασμού από την πλευρά του υπουργείου Υγείας που συνεχίζει με «βλέποντας και κάνοντας», αλλά και την απροθυμία του ιδιωτικού τομέα να συνδράμει σ’ αυτές τις δραματικές ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η εφημερία στο «Ιπποκράτειο» ξεκίνησε με το νοσοκομείο να νοσηλεύει ήδη 250 ασθενείς με Covid-19 και να αδειάζει άλλες απλές κλινικές, ενώ το μεσημέρι, σύμφωνα με υγειονομικές πηγές, υπήρχε μόλις μία κενή κλίνη σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όταν το πρωί το υπουργείο έδινε διαθέσιμες οκτώ, αλλά σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη και Καβάλα.

Ζητά αδρή αποζημίωση για το «στίγμα»

Η απροθυμία των ιδιωτικών κλινικών να συνδράμουν σ’ αυτόν τον πόλεμο έγινε εμφανής και χθες, όταν ο εκπρόσωπός τους Γρηγόρης Σαραφιανός συνέχιζε να προβάλλει αντιρρήσεις και διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες. Μάλιστα, την ώρα που από το υπουργείο Υγείας υποστηρίζουν πως υπήρξε «μαραθώνια» διαπραγμάτευση και ζητήθηκε εδώ και μέρες η συνδρομή των ιδιωτικών κλινικών για περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό, ο ίδιος μιλούσε για «αιφνιδιασμό» και επέμενε ότι μόλις προχθές τους ζητήθηκε να παραχωρήσουν τις 200 κλίνες. Ως γνωστόν, δεν το έπραξαν και η επίταξη ήταν μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, ενώ ο Γρ. Σαραφιανός με τις δηλώσεις του αξίωσε και αδρή αποζημίωση εξαιτίας του «στιγματισμού» που θα επέλθει στις κλινικές που επιτάχθηκαν.

Χθες, οπότε ξεκίνησε η εκκένωση της κλινικής του, πρόβαλε διάφορες δικαιολογίες για να δικαιολογήσει το «άδικο» του μέτρου, χρησιμοποιώντας το συμφέρων των ασθενών και τον φόρτο που θα υποστεί το ήδη επιβαρυμένο ΕΚΑΒ. «Τους μεταφέραμε από κρατικά νοσοκομεία και τώρα θα τους ταλαιπωρήσουμε ξανά. Θα πρέπει να αναλάβει το βάρος το ΕΚΑΒ, το οποίο είναι ολημερίς στους δρόμους» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε, αλλά υπάρχουν παράπλευρες συνέπειες. Μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα τελειώσει ο κορωνοϊός ή δεν θα χρειάζονται κλίνες και θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα Υγείας, ποιος ασθενής ή ποιος γιατρός θα έρθει να νοσηλευτεί εδώ, όταν ξέρει ότι εδώ νοσηλεύονταν ασθενείς με Covid;  Άρα είναι και το μετά, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ή έναν χρόνο.  Όπως γίνεται και με την κλινική στο Περιστέρι, που ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας και έχει πρόβλημα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς υπάρχει η ψυχολογία του στιγματισμού».

Δυσοίωνες προβλέψεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σχετικά μικρές ιδιωτικές δομές Υγείας, ενώ μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην κλινική του Γρ. Σαραφιανού. Επίσης, δεν έγινε γνωστό πόσες κλίνες ΜΕΘ διαθέτουν, ενώ τα συνολικά κρεβάτια που προστίθενται στο σύστημα είναι λίγο περισσότερα από 300. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε εφημερία νοσοκομείου οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι από 70 έως και πάνω από 100, ενώ αν βγουν αληθινές οι δυσοίωνες εκτιμήσεις καθηγητών του ΑΠΘ ότι θα έχουμε κορύφωση νοσηλειών, εισαγωγών σε ΜΕΘ και θανάτων προς το τέλος Νοεμβρίου, γίνεται αντιληπτό ότι σίγουρα η 14ήμερη επίταξη των δύο κλινικών δεν αρκεί και το πιθανότερο είναι ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα «κρασάρουν» κι αυτές. Γι’ αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να γίνει επίταξη του συνόλου των ιδιωτικών δομών.

«Πολύ λίγο, πολύ αργά»

«Πολύ λίγο, πολύ αργά. Αυτό χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου Υγείας για άμεση διάθεση 200 ιδιωτικών κλινών της Θεσσαλονίκης για νοσηλεία περιστατικών Covid» σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. «Χρειάστηκε να φτάσουν τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στο λειτουργικό black out για να υιοθετήσει η κυβέρνηση μια πρόταση που η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν εισηγηθεί εδώ και καιρό. Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας των ασθενών» τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και τις προσχηματικές αντιδράσεις των κλινικαρχών. «Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του συστήματος Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ» κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL