Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Κορωνοϊός / Εμπόλεμη ζώνη οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Εμπόλεμη ζώνη οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης

«Διασωληνώνουμε νέους! Αυτή την ώρα στη μονάδα μου δίνει τη μάχη για τη ζωή ένας 35χρονος. Χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, έχει βαρύτατη πνευμονία... Χθες το βράδυ μεταφέραμε ασθενή που ήταν καλύτερα για να βάλουμε έναν 54χρονο βαρύτατα διασωληνωμένο. Είμαστε πια κέντρο επιχειρήσεων, δεν είμαστε νοσοκομείο. Δεν κοιμόμαστε, είμαστε χωρίς ρεπό σε πολύ δύσκολες συνθήκες...». Μ’ αυτά το λόγια ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νικόλαος Καπράβελος περιέγραψε την κατάσταση πολέμου σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας...

Γιατροί και νοσηλευτές δεν βρίσκουν λόγια για να περιγράψουν τα όσα βιώνουν καθημερινά στα δημόσια «κρασαρισμένα» νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δεν κρύβουν ότι τρέμουν τις ημέρες των εφημεριών για το τι θα αντιμετωπίσουν, τρέμουν μήπως και χρειαστούν επιπλέον διασωληνώσεις ασθενών όταν ξεκινούν με μηδέν κρεβάτια στις ΜΕΘ. Τρέμουν μήπως κολλήσουν και οι ίδιοι τον ιό και βγουν εκτός μάχης, όπως συμβαίνει με πολλούς συναδέλφους τους, διακινδυνεύοντας και την υγεία των δικών τους ανθρώπων.

Γίνεται ή όχι διαλογή ασθενών;

Την κατάρρευση του συστήματος στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.  Όπως υποστήριξε και κατήγγειλε, κρεβάτι ΜΕΘ δεν υπάρχει, ενώ ήδη 6 διασωληνωμένοι ασθενείς Covid-19 νοσηλεύονται στις απλές «κοβιντοκλινικές» στα Νοσοκομεία Κατερίνης (4) και Πολύγυρου Χαλκιδικής (2). «Γίνεται ή δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ;» διερωτάται και προσθέτει ότι πια οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. «Περιστατικά κορωνοϊού με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, που, όταν επιδεινώνεται η υγεία τους, είναι αδύνατη η διακομιδή τους» υποστήριξε ο Μ. Γιαννάκος. «Θα λογίζονται πια ΜΕΘ οι θάλαμοι με έναν φορητό αναπνευστήρα και χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, όπως για παράδειγμα γίνεται στην Ουρολογική Κλινική του Γ.Ν. Λάρισας» πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «η μάχη είναι άνιση, καθώς εξαντλούνται ταχέως και οι εφεδρείες του συστήματος».

Ελπίδες για επιπεδοποίηση της καμπύλης στη Θεσσαλονίκη

Μια μικρή αχτίδα φωτός ήρθε χθες από τις δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ ότι η αύξηση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης έπαψε να δείχνει εκθετική αύξηση του ιού και πως η καμπύλη μπορεί να αρχίσει να επιπεδώνεται έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, όλη την προηγούμενη εβδομάδα συνεχιζόταν η αυξητική τάση στη συγκέντρωση του γονιδιώματος στα λύματα, αλλά «δεν ήταν επιθετική, όπως ήταν πριν από 15 ημέρες», όπως εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Δραματικές καταστάσεις σε Λάρισα και Δράμα

Στη Λάρισα η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της πόλης συνεχίζει να είναι τραγική και την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 κατά δεκάδες κάθε ημέρα. Κλίνες στις ΜΕΘ δεν υπάρχουν, ενώ, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό η 5η ΥΠΕ, διατάχθηκε η μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από τρία μεγάλα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας στο ΓΝΛ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκπέμπουν SOS και ζητούν άμεσες μόνιμες προσλήψεις εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία νέων και στελεχωμένων ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Λάρισας και επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών γιατρών με όρους του Δημοσίου. Στη Δράμα, όπου 1 στα 5 τεστ για κορωνοϊό βγαίνει θετικό, η κατάσταση αναφορικά με τις δομές Υγείας είναι συνώνυμη με την πόλη.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στα νοσοκομεία χθες νοσηλεύονταν περίπου 135 πολίτες και αρκετοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία γειτονικών νομών, αφού η πληρότητα στις τρεις «κοβιντοκλινικές» που δημιουργήθηκαν ξεπερνά το 100%. «Καθημερινά 3-4 βαρύτερα περιστατικά διασωληνώνονται και μεταφέρονται όπου βρεθεί διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ» δηλώνουν, ενώ μόνο το τελευταίο δεκαήμερο έχουν καταγραφεί 20 θάνατοι ασθενών στο νοσοκομείο. Τα κρούσματα ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθημερινά, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο το νοσοκομείο και οι γιατροί ζητούν από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία «να προχωρήσουν σε άμεσες και κατεπείγουσες μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, καθαριστριών, καθώς και στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στα νοσοκομεία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL