Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.6°C
1 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.6°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.4°C16.6°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.9°C14.6°C
0 BF 77%
Πολυτεχνείο / Μια αλλιώτικη επέτειος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυτεχνείο / Μια αλλιώτικη επέτειος

πολυτεχνείο

Χθες το Πολυτεχνείο ήταν έρημο και αδειανό. Οι πύλες του ήταν σφραγισμένες και κανείς δεν επιτρεπόταν να εισέλθει στον προαύλιο χώρο. Μοναδικό στεφάνι που κοσμούσε το σημείο ήταν εκείνο που κατατέθηκε από τη Σύγκλητο του ΕΜΠ. Πού και πού περνούσαν περαστικοί, οι οποίοι στέκονταν για μερικά λεπτά και τοποθετούσαν λουλούδια πάνω στα κλειστά κάγκελα. Στους δρόμους περιμετρικά του Πολυτεχνείου το μόνο που μπορούσε να αντικρίσει κάνεις ήταν αστυνομία. Δυνάμεις των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ και των ΟΠΚΕ είχαν κατακλύσει τους γύρω δρόμους, ενώ επί της οδού Στουρνάρη έχει παραταχθεί και μια κλούβα των ΜΑΤ.

Στεφάνια και πανό στα κάγκελα του Πολυτεχνείου

Λίγα λεπτά μετά τις 11 π.μ. κατέφθασε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ -στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Τσούχλος- για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης. Ωστόσο, με τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι η πύλη του Πολυτεχνείου θα ανοίγει μόνο σε αντιπροσωπείες των κομμάτων αποτελούμενες από 4 άτομα και μόνο αν έχει γίνει σχετικό αίτημα, η αστυνομία δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ να εισέλθει στο Πολυτεχνείο και να καταθέσει στεφάνι.

«Καταγγέλλουμε την απαγόρευση στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να καταθέσει στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου» δήλωσε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας. «Έχουμε χρέος απέναντι στους 72.000 συναδέλφους που εκπροσωπούμε και κυρίως στους 600.000 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δώσουμε το παράδειγμα καταθέτοντας στεφάνι. Απαιτούμε τώρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την κυβέρνηση συνολικά να δώσει σήμα στην αστυνομία να ανοίξει την πύλη να καταθέσουμε στεφάνι. Είναι πραγματικά ντροπή. Προσβάλλουν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα» υπογράμμισε.

Τελικά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την απαράδεκτη στάση που κράτησε απέναντι σε εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, αναγκάστηκαν να καταθέσουν στεφάνι έξω από την κεντρική πύλη. Μάλιστα, ύψωσαν τις γροθιές τους στον αέρα φωνάζοντας «τιμή και δόξα στους νεκρούς του Πολυτεχνείου».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέλη των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου, το ΕΚΑ, η ΕΤΙΤΑ και μέλη των κατά τόπους ΕΛΜΕ, περνούσαν από το Πολυτεχνείο για να υψώσουν πανό στα κάγκελα και να καλέσουν τον κόσμο να συμμετάσχει στη σημερινή πορεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να αποτρέψουν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κατέφθασαν στο Πολυτεχνείο προκειμένου να αναρτήσουν το δικό τους πανό, ισχυριζόμενοι ότι απαγορεύεται, με τους διαδηλωτές να τονίζουν ότι «η διακίνηση των ιδεών με κάθε τρόπο δεν απαγορεύεται».

«Τούτες τις μέρες, που βρισκόμασταν με τους μαθητές στο Πολυτεχνείο, τους μαθαίναμε ότι ο στρατιωτικός νόμος ισοπεδώθηκε από όσους ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο, όχι απ' έξω. Αυτό που επέβαλε σήμερα η κυβέρνηση θα το σπάσουμε εμείς, θα μάθουμε στα παιδιά μας τι σημαίνει ελευθερία, τι σημαίνει δημοκρατία και θα τα μάθουμε να αγωνίζονται γι' αυτά» τόνισε, σε δήλωσή της έξω από το Πολυτεχνείο, η Ντίνα Ρέππα, μέλος του συλλόγου εκπαιδευτικών "Αριστοτέλης".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο Μιχάλης Ρίζος ανέφερε ότι «ως μαχόμενοι γιατροί καταγγέλλουμε την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, που κωφεύει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τις προσλήψεις προσωπικού, την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ». Όπως είπε ο ίδιος, «φωνάξαμε για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών, καταγγείλαμε τη σαρδελοποίηση στα ΜΜΜ». Η κυβέρνηση, όμως, «απαντά με χουντικού τύπου διατάξεις για την απαγόρευση των συναθροίσεων. Καλούμε τον λαό να σταθεί στο ύψος των αγωνιστικών περιστάσεων. Θα διαδηλώσουμε αύριο στο Πολυτεχνείο, κόντρα στη χουντική απαγόρευση, με μάσκες και αποστάσεις. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Είναι ο μόνος τρόπος να ανατραπεί η καταστροφική υγειονομική πολιτική και η αντιλαϊκή πολιτική γενικότερα».

Ραντεβού παρά τις αυταρχικές απαγορεύσεις

Παρά τις χουντικής έμπνευσης απαγορεύσεις, τα μέλη των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση, στις 2 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL