Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
13.2°C19.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.7°C15.5°C
2 BF 94%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.2°C
3 BF 77%
Κορωνοϊός / Το δημόσιο σύστημα καταρρέει νικημένο από τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Το δημόσιο σύστημα καταρρέει νικημένο από τον κορωνοϊό

Γιατροί

«Καταρρέουμε» είναι πλέον η κραυγή που βγαίνει από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού το ένα μετά το άλλο κάνουν έκκληση να σταματήσουν οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ, αλλά και σε απλούς θαλάμους νοσηλείας αγγίζει το 100%, παρά τις επεκτάσεις που έγιναν με τη συρρίκνωση όλων των άλλων κλινικών.

Γιατροί και νοσηλευτές στην κυριολεξία δεν σταματάνε να τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, έχουν εξαντληθεί, ενώ οι εκκλήσεις τους για άμεσες μόνιμες προσλήψεις ειδικών γιατρών προς το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση μέχρι στιγμής πέφτουν στο κενό. Ακόμη και οι περίπου 170 ιδιώτες γιατροί που δήλωσαν ενδιαφέρον να απασχοληθούν, έναντι 2.000 ευρώ και άλλων οικονομικών προνομίων που τους δίνει η κυβέρνηση, σε δημόσια νοσοκομεία αναμένεται να μπουν σταδιακά στο σύστημα, με τους πρώτους 30 να αναλαμβάνουν καθήκοντα τις προσεχείς ημέρες.  Έτσι, μέχρι στιγμής η μάχη δίνεται εκ των ενόντων και οι μόνες «ενισχύσεις» είναι γιατροί και νοσηλευτές που μετακινούνται από την πρωτοβάθμια φροντίδα στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ. Συγχρόνως, όπως τονίζουν οι υγειονομικοί, το πρόβλημα οξύνεται από τη σημαντική διασπορά του SARS-CoV-2 ανάμεσα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ενώ οι πιθανότητες μόλυνσης γιατρών και νοσηλευτών αυξάνονται κατακόρυφα εξαιτίας της έντασης της δουλειάς και της πολύωρης και πέραν των κανόνων παραμονής τους μέσα στις ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τη Θεσσαλονίκη, νωρίς χθες το πρωί υπήρχαν διαθέσιμα 10 κρεβάτια ΜΕΘ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τυχόν κενά στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής, της Κατερίνης και της Καβάλας. Η πληρότητα ήταν έφτανε στο 95% κι αυτό την ώρα που στα περισσότερα νοσοκομεία «νέες» κλίνες ΜΕΘ έχουν αναπτυχθεί στις αίθουσες ανάνηψης και στα χειρουργεία και για να λειτουργήσουν έχει επιστρατευθεί ό,τι νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό διαθέτει κάθε νοσοκομείο, άσχετα από ειδικότητες και εμπειρία.

Κράσαρε και το «Παπανικολάου»

Λίγες ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» είχε κρασάρει.  Όπως τόνισε ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ Ν. Καπραβέλος, «δεν μιλάμε πλέον για όρια του συστήματος. Είμαστε λίγο πριν από την κατάρρευση». «Έχουμε συνεχώς εισαγωγές νέων ανθρώπων. Υπάρχουν στα τμήματα άνθρωποι που έχουν τα κριτήρια διασωλήνωσης, είναι ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση και δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής» είπε. Παράλληλα, 11 διευθυντές κλινικών του ίδιου νοσοκομείου με κοινή τους δήλωση υπογράμμιζαν ενόψει και της σημερινής εφημερίας ότι το «Παπανικολάου» δεν δύναται να δεχθεί άλλους ασθενείς με κορωνοϊό.  Όπως εξηγούσαν, και οι 43 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 είναι γεμάτες, ενώ «τα υπόλοιπα νοσήματα αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν πια και το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, έχει φτάσει στα όριά του». «Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο νοσηλεύει ήδη περισσότερους ασθενείς με Covid από όσους μπορεί πλέον να διαχειριστεί» επισημαίνουν και χαρακτηρίζουν «απόλυτα προσβλητική ενέργεια» για τους υπηρετούντες στο ΕΣΥ το ότι «οι ιδιώτες γιατροί κλήθηκαν σε εθελοντική βοήθεια προς το ΕΣΥ με αμοιβές υπερδιπλάσιες των γιατρών του ΕΣΥ, ενέργεια απόλυτα προσβλητική για τους υπηρετούντες».

Ζητούν άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών

«Γιατροί όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων κλήθηκαν με ‘εντέλλεστε’ να καλύψουν τους ασθενείς με Covid» καταγγέλλουν οι διευθυντές και σημειώνουν ότι ήδη άρχισαν να παραιτούνται ειδικευόμενοι γιατροί σε πολλές κλινικές. Καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «να σταματήσει η καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μας» και έστω και τώρα «να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών γιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ, για να καλυφθεί, έστω προσωρινά, το τεράστιο έλλειμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και νοσηλείας ασθενών με Covid παρέχοντας κλίνες και ΜΕΘ».

Ζητούν επίσης την άμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλιών νοσοκομείων «424», «Λοιμωδών» και «Παναγία», τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων, την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, τη δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδικότητας των ειδικευόμεων γιατρών κ.ά. «Μην μας υποχρεώνετε να μπούμε στο τραγικό δίλημμα της επιλογής ασθενών. Χρειαζόμαστε έτοιμες λύσεις τώρα» είναι η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν.

Το ίδιο υποστηρίζουν και οι γιατροί στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, όπου ένα ολόκληρο κτήριο έχει μετατραπεί σε «κοβιντοκλινική» και η πληρότητα σε κρεβάτια ΜΕΘ άγγιζε χθες το 100%, ενώ και το «Παπαγεωργίου» βρίσκεται πλέον στα όριά του. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη δήλωνε ότι «δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη για ασθενείς με Covid-19» σ’ αυτές και ότι η όποια μικρή «εφεδρεία» υπάρχει σήμερα είναι για ασθενείς κοινής νοσηρότητας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL