Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Τηλεκπαίδευση / Καταρρέουν οι ισχυρισμοί Κεραμέως περί ευθυνών της Cisco για το φιάσκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεκπαίδευση / Καταρρέουν οι ισχυρισμοί Κεραμέως περί ευθυνών της Cisco για το φιάσκο

τηλεκπαιδευση σχολειο ταξη υπολογιστης
ΑΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έκθετο βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την κατάρρευση της τηλεκπαίδευσης τη Δευτέρα, ισχυριζόμενο ότι για το φιάσκο φταίει ότι «έπεσε» ο server της Cisco στο Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η κατάρρευση του συστήματος της τηλεκπαίδευσης οφείλεται στις περιορισμένες δυνατότητες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, οι οποίες ήταν γνωστές ήδη από την άνοιξη και παρά τις εκκλήσεις για ενίσχυση των υποδομών του, το υπουργείο Παιδείας έπραξε τα ελάχιστα ώστε να διαχειριστεί ένα μαζικό login χρηστών.

Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το Webex λειτουργούσε στην Ελλάδα τη Δευτέρα το πρωί, όμως μόνο για όσους είχαν δικό τους λογαριασμό και δεν επιχείρησαν να συνδεθούν μέσω του ΠΣΔ.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις μαζικές πιστοποιήσεις χρηστών (υπηρεσία Single Sign-On ή SSO). Η κατάρρευση του SSO του ΠΣΔ προκάλεσε τη δυσλειτουργία (ή μη λειτουργία) και άλλων υπηρεσιών του, όπως το e-Class ή των υπηρεσιών e-Mail.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας ισχυρίστηκε πως το πρόβλημα προέρχεται από την εταιρία Cisco και το data center του Λονδίνου, ωστόσο:

  • η κατάρρευση του συστήματος προήλθε από αδυναμία του ΠΣΔ, το οποίο δεν ενισχύθηκε όπως θα έπρεπε για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,
  • η αποτυχία της υπηρεσίας SSO του ΠΣΔ δημιούργησε προβλήματα και σε όποια άλλη υπηρεσία απαιτεί πιστοποίηση χρήστη,
  • οι μαθητές δε συνδέθηκαν καν στο Webex, δε δημιουργήθηκαν τα meetings και όταν οι χρήστες πατούσαν τα links που τους είχαν αποσταλεί, λάμβαναν ένα «σφάλμα 404». Συνεπώς, για την κατάρρευση του συστήματος δεν ευθύνεται ο «ασύλληπτος αριθμός μαθητών».

Πως καταρρέουν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης

Η Cisco δημοσιεύει αναφορές σε πραγματικό χρόνο (real-time reports) με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της (πχ: Webex Teams, Webex Meetings, Webex Control Hubs) . Σύμφωνα με την Εικόνα 1 και την υπηρεσία Downdetector (ανήκει στην εταιρία Ookla και συλλέγει αναφορές κατάστασης από μια σειρά πηγών), το πρόβλημα που εμφανίστηκε στις 9 Νοεμβρίου είναι εστιασμένο στην Ελλάδα και όχι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα, η υπηρεσία Statusgator, η οποία παρακολουθεί και συγκεντρώνει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση λειτουργίας μιας σειράς από πλατφόρμες, φανερώνει πως η 9 Νοεμβρίου δεν ήταν η χειρότερη ημέρα για το Webex σε παγκόσμιο επίπεδο (Εικόνα 2).

Το πορτοκαλί χρώμα αποτυπώνει πως το σύστημα δέχθηκε πίεση, όχι όμως πως κατέρρευσε (κόκκινο χρώμα, πχ: 15-16 Οκτωβρίου).

Τέλος, η αναφορά του Downdetector (9/11/2020 και ώρα 19:34) αποτυπώνει πως το πρόβλημα εμφανίστηκε με μεγάλη ένταση στις 10:00 το πρωί, όμως ομαλοποιήθηκε σταδιακά (Εικόνα 3). Όμως το σύστημα τηλεκπαίδευσης συνέχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως και της επόμενης. 

Μετ' εμποδίων και σήμερα η τηλεκπαίδευση

Μετ' εμποδίων εξελίσσεται και σήμερα η τηλεκπαίδευση για μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς σύμφωνα με καταγγελίες διαπιστώνονται προβλήματα σε σχολεία της Νέας Σμύρνης και της Ηλιούπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τις εν λόγω καταγγελίες, τα παιδιά αρχικά συνδέθηκαν στην πλατφόρμα ώστε να κάνουν το μάθημά τους ωστόσο αργότερα, το σύστημα τους πέταξε έξω και δεν μπορούν να επανασυνδεθούν.

Αν και τα προβλήματα σήμερα, είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες, τα προβλήματα παραμένουν, προκαλώντας την οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας η οποία για τέταρτη ημέρα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ομαλότητα.

Ν.Κεραμέως: Στη διάθεση των κομμάτων η σύμβαση με τη Cisco

Πρόσκληση προς τους εκπροσώπους των κομμάτων να δουν τη σύμβαση με την εταιρεία Cisco, (πλατφόρμα Webex) απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι πρόκειται για δωρεά και ότι το Δημόσιο «δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ».

Η ίδια αναφορικά με σημερινά προβλήματα επεσήμανε ότι υπάρχουν αριθμίες ωστόσο λύνονται. Τέλος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL