Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Lockdown / Το Βατερλώ της τηλεκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Το Βατερλώ της τηλεκπαίδευσης

ΚΕΡΑΜΕΩΣ

«Μπάχαλο» με την τηλεκπαίδευση ήδη από την πρώτη μέρα των διαδικτυακών μαθημάτων, καθώς, σύμφωνα με καταγγελλίες εκπαιδευτικών, μόλις ξεκίνησε η δεύτερη ώρα των μαθημάτων, το σύστημα «έπεσε» σε πανελλαδικό επίπεδο και ήταν αδύνατο να συνδεθούν. «Υπάρχει έλλειψη προετοιμασίας σε όλα τα ζητήματα» καταγγέλλει στην «Α» η πρόεδρος της Ζ΄ ΕΛΜΕ Γιώτα Μαρρέ.

Έλλειψη προετοιμασίας

Πρώτη ημέρα χθες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς. Ήδη κατά τη διάρκεια της δεύτερης ώρας των διαδικτυακών μαθημάτων το σύστημα «κράσαρε», με μαθητές και εκπαιδευτικούς να μην μπορούν να συνδεθούν για να συνεχίσουν το μάθημα. «Μετα βίας ολοκληρώθηκε η πρώτη ώρα και μόλις ξεκίνησε η δεύτερη ώρα κατέρρευσε το σύστημα» λέει στην «Α» η πρόεδρος της Ζ΄ ΕΛΜΕ Γιώτα Μαρρέ. «Αυτό συνέβη σε όλα τα σχολεία της Καισαριανής, του Καρέα, του Υμηττού, του Βύρωνα και του Αλίμου».

Σημειώνεται ότι προβλήματα εντοπίστηκαν σε όλες τις περιοχές της Αττικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα "κράσαρε" και σε σχολεία της Θεσσαλονίκης αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πού οφείλεται αυτό το γεγονός; «Φυσικά, στην έλλειψη προετοιμασίας που έχει επιδείξει το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα ζητήματα. Ήταν πιθανό να συμβεί αυτό, την ώρα που εισέρχονται στο σύστημα μαζικά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου» λέει η κ. Μαρρέ. «Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, την άνοιξη, η τηλεκπαίδευση ήταν προαιρετική, ενώ τώρα είναι υποχρεωτική. Πώς να μην πέσει το σύστημα;» αναρωτιέται η ίδια.

Από την άλλη, η κ. Κεραμέως δεν έχει επιδείξει καμία μέριμνα για όσους μαθητές δεν έχουν λάπτοπ ή πρόσβαση στο Ίντερνετ. «Στο 1ο Λύκειο Βύρωνα υπάρχουν περίπου 30-40 μαθητές οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα τηλε-μαθήματα» λέει η κ. Μαρρέ. «Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσα παιδιά ανήκουν σε τετραμελείς οικογένειες και οι γονείς τους εργάζονται εξ αποστάσεως. Πώς θα αντέξει το Ίντερνετ αν μπαίνουν ταυτόχρονα τέσσερα άτομα στο σύστημα για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση;» αναρωτιέται. «Τα προβλήματα τώρα είναι πιο οξυμμένα από ό,τι ήταν την άνοιξη. Τώρα τα παιδιά δεν μπορούν να μην παρακολουθούν τα μαθήματα, γιατί θα παίρνουν κανονικά απουσίες».

Χωρίς επιμόρφωση οι εκπαιδευτικοί

Όσο για τους εκπαιδευτικούς, δεν έχει γίνει καμία επιμόρφωση -αντίθετα με όσα ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας- για το πώς θα διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. «Κάναμε συσκέψεις με δική μας πρωτοβουλία, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα που προκύπτουν, διότι υπάρχει έλλειψη προετοιμασίας και στη δική μας επιμόρφωση» τονίζει η κ. Μαρρέ.

Γενικότερα, «επικρατεί ένας πανικός στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες συνθήκες» λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να βρεθεί μια λύση να γίνουν εκ περιτροπής και όχι πλήρους ωραρίου μαθήματα, καθώς το σύστημα δεν πρόκειται να αντέξει υπό αυτούς τους όρους. Γι' αυτό τόσο καιρό φωνάζαμε να μικρύνουν τα τμήματα, γιατί ξέραμε τί θα γίνει».

Σχολεία χωρίς εξοπλισμό

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με την προαναγγελία του υπουργείου Παιδείας, για την ενίσχυση των σχολείων με ηλεκτρονικό εξοπλισμό (τάμπλετ και λάπτοπ). «Στο 1ο Λύκειο Βύρωνα, για παράδειγμα, στο οποίο φοιτούν 640 παιδιά, πήραμε μόλις έξι λάπτοπ - τρία για μαθητές, τρία για καθηγητές» επισημαίνει η κ. Μαρρέ. «Και αυτό συμβαίνει και σε άλλα σχολεία των γύρω περιοχών, τα οποία, με ανάλογο αριθμό μαθητών, πήραν δύο ή τρία λάπτοπ».

«Τη στιγμή που έπρεπε να ανανεώσουν το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, δεν έκαναν απολύτως τίποτα» επισημαίνει η κ. Μαρρέ. «Μπήκαν στην Cisco και, φυσικά, δεν αντέχει το σύστημα. Είναι αστείο να μας δίνουν οδηγίες να μην μπαίνουμε στο Facebook ή το Netflix πρωινές ώρες, για να μην πέσει το σύστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL