Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.3°C27.8°C
2 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.3°C27.3°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.0°C22.0°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C29.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
2 BF 50%
Κυβέρνηση / Η εκπαίδευση από Δευτέρα μπαίνει σε lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Η εκπαίδευση από Δευτέρα μπαίνει σε lockdown

Σχολείο πανδημια

Στην αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου lockdown που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Έτσι, από τη Δευτέρα, κλειστά θα παραμείνουν Γυμνάσια, Λύκεια, φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών σε όλη την επικράτεια, με τα μαθήματα να συνεχίζονται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η ύλη θα προχωρά σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. Το ίδιο ισχύει και για πανεπιστήμια, κολέγια, ΙΕΚ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και κέντρα διά βίου μάθησης, όπου τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα και ειδικά σχολεία.

Πώς θα μετακινούνται οι μαθητές

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με την επαναφορά των sms για τις μετακινήσεις των πολιτών, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η μετάβαση στο σχολείο για τους μαθητές θα επιτρέπεται από έναν γονέα, ο οποίος θα πρέπει να στείλει μήνυμα στο 13033 με την επιλογή 4, ενώ θα πρέπει να έχει και μια βεβαίωση από τη διεύθυνση του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

Πώς θα γίνει η τηλεκπαίδευση

Η τηλεκπαίδευση θα γίνει με συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της ιδιωτικής εταιρείας Cisco. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε χρησιμοποιηθεί και την άνοιξη - κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας- και είχαν προκύψει διαρροές των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet θα είναι μηδενική.

Καθυστερημένη η αντίδραση για σχολεία

Με μια προκλητική δήλωση, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «η εκθετικά αυξανόμενη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία και η πιθανή μεταφορά του από το εξωσχολικό περιβάλλον των μαθητών στο ενδοσχολικό οδήγησε στην προληπτική αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των δομών δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης», παραβλέποντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δείχνουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες τις τελευταίες ημέρες.

Οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει ήδη. Οι μαθητές, με αναρτήσεις στα social media, αναρωτιούνται εύλογα αν, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ίντερνετ ή λάπτοπ, είναι δίκαιο να παίρνει απουσίες ή να χάνει τα μαθήματα. Παράλληλα, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, η οποία «μετά από ενάμιση μήνα ανακάλυψε ότι τα σχολεία δεν είναι και τόσο ασφαλή».

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχία του υπουργείου Παιδείας

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τις αποτυχίες της κυβέρνησης:

«Η πρώτη αποτυχία αφορά το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ‘κρύφτηκε’ πίσω από τις αποφάσεις των ειδικών, προσπαθώντας διαρκώς και εμμονικά να οικοδομήσει ένα κλίμα επίπλαστης ‘κανονικότητας’. Στην προσπάθεια αυτή κατασκευάστηκαν ‘μέσοι όροι των 17 μαθητών ανά τάξη’, υπερμεγέθεις μάσκες, παγουρίνο, αοριστολογίες και έλλειψη διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς», επισημαίνεται από το Τμήμα Παιδείας.

Η δεύτερη αποτυχία έχει να κάνει με την απραξία του υπουργείου, το οποίο δεν έκανε τίποτα για την τήρηση των αποστάσεων και την εξεύρεση νέων χώρων, ενώ δεν υπήρξε καμία μέριμνα για δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως δεν υπήρξε κανένας αξιόπιστος μηχανισμός ιχνηλάτησης των συμπτωματικών και ασυμπτωματικών κρουσμάτων στα σχολεία.

Η τρίτη αποτυχία αφορά την τηλεκπαίδευση, η οποία ξεκινά πάλι δίχως να έχει εξασφαλιστεί η διάθεση του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (πχ: tablets / laptops) στους μαθητές. Παράλληλα, το χθεσινό μήνυμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου προς τα σχολεία για τις περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας της πλατφόρμας της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (1-10 συμμετέχοντες) επισημαίνει την αδράνεια του υπουργείου Παιδείας, το οποίο εδώ και μήνες δεν έπραξε τίποτα το ουσιαστικό για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL