Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Ανοχύρωτα σχολεία στη δίνη της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ανοχύρωτα σχολεία στη δίνη της πανδημίας

Ραγδαία αύξηση καταγράφεται στα σχολεία που κλείνουν λόγω εμφάνισης κρουσμάτων, αφού ξεπερνούν τα 300 σε όλη τη χώρα, προκαλώντας την ανησυχία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας δεν έχουν καλυφθεί, τα τμήματα συνεχίζουν να ασφυκτιούν, ενώ τα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού έχουν εκτοξευθεί λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη των τεστ και της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία.

«Βράζουν» τα σχολεία

Σταθερά περισσότερα από 300 είναι τα σχολεία που παραμένουν κλειστά σε όλη την επικράτεια λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, το υπουργείο Παιδείας επιμένει να κλείνει τα αυτιά, αρνούμενο να δεχτεί πως οι τάξεις έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες. Όλο αυτό τον καιρό, η μαθητική κοινότητα έχει ξεσηκωθεί και ζητάει ολιγομελή τμήματα, επιπλέον εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας, καθώς τα κρούσματα σημειώνουν αύξηση και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί πως το 54,2% των μόνιμων και αναπληρωτών υπηρετούντων εκπαιδευτικών είναι από 52 ετών και άνω, άρα η συντριπτική πλειονότητά τους ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ενώ βρισκόμαστε μία ανάσα πριν τον Νοέμβριο και τα κενά δεν έχουν καλυφθεί πλήρως.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τους εκπαιδευτικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στις Σέρρες, η ΕΛΜΕ αιτείται με ανακοίνωσή της να ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιοχής για λίγες ημέρες, προκειμένου να απολυμανθούν τα κτήρια, ενώ ζητάει να διενεργούνται δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ ανά 15 ημέρες στο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία όπου διαπιστώνεται επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί στην Καστοριά και την Κοζάνη, κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν άμεσα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία των περιοχών, τα οποία, παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων, λειτουργούν με τους ίδιους όρους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στη νεολαία που συνωστίζεται. Για ακόμη μια φορά μιλάνε για την 'ατομική ευθύνη', για το ότι ο μόνος υπεύθυνος για το φούντωμα της πανδημίας είναι ο κόσμος που δεν τηρεί τα μέτρα. Προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την επιτάχυνση του δεύτερου κύματος της πανδημίας». Μάλιστα, την ώρα που στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός στα σχολεία, μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν κλείσει 21 σχολεία σε Κοζάνη και Καστοριά. Στον Δήμο Εορδαίας στην Κοζάνη, ο οποίος ζήτησε 60% επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, τελικά εγκρίθηκαν 45 θέσεις καθαριστριών, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Κοζάνη, με τις ελλείψεις σε καθαρίστριες να είναι εμφανείς, αφού το 85% των καθαριστριών είναι μειωμένου ωραρίου και πρέπει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων μέσα σε τρεις ώρες, ενώ σε Γρεβενά και Φλώρινα οι δημοτικές αρχές, επικαλούμενες την έλλειψη κονδυλίων, δεν αυξάνουν τα ωράρια των καθαριστριών.

Κατάργηση μαθητικής έκπτωσης

Παράλληλα, ανησυχία έχει προκαλέσει στους γονείς των περιοχών της Ανατολικής Αττικής το γεγονός ότι δεν έχουν εκδοθεί οι μαθητικές κάρτες που εξασφαλίζουν έκπτωση 50% στις μετακινήσεις των μαθητών. Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου και Μαρκοπούλου, θα διεκδικήσουν νομοθετική ρύθμιση που επιλύει το ζήτημα της μεταφοράς με έκπτωση στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Στο πλευρό τους στέκεται και η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής που επισημαίνει ότι «το δικαίωμα να μπορεί ένας μαθητής να πηγαίνει στο σχολείο του, να μπορεί να έρχεται σε επαφή με τη γνώση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό είναι αυτονόητο». Σημειώνεται ότι η μαθητική κάρτα ήταν μια σημαντική βοήθεια για χιλιάδες μαθητές και οικογένειες, προκειμένου να είναι εφικτή η πρόσβαση στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Όπως λέει η Ομοσπονδία, είναι «υποκριτικό από τη μεριά του Δ.Σ. της ΚΤΕΛ Αττικής να αντιμετωπίζει τα παιδιά των περιοχών αυτών ως παιδιά δεύτερης κατηγορίας. Σήμερα, για μια τυπική ημέρα ενός μαθητή, σχολείο, αγγλικά και μία δραστηριότητα, χρειάζονται πάνω από 15 ευρώ, κι αυτό καθημερινά» και ζητάει να εξασφαλιστεί μόνιμη λύση για το πρόβλημα των μετακινήσεων των μαθητών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL