Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Μαθητές / «Ασφαλή σχολεία και όχι καταστολή»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαθητές / «Ασφαλή σχολεία και όχι καταστολή»

Μαθητές διαδήλωση

«Χωρίς καθηγητές, σε αίθουσες - κλουβιά, αυτό δεν είναι μέτρα, είναι μια τρολλιά» φώναζαν οι μαθητές που κατέβηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας για ακόμα μία φορά για να διεκδικήσουν να ληφθούν μέτρα προστασίας στα σχολεία, τα οποία παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και κλείνουν το ένα μετά το άλλο. «Το ποτήρι ξεχείλισε με τη σύλληψη συμμαθητών μας» τονίζουν οι μαθητές, οι οποίοι διαμηνύουν ότι η δική τους απάντηση θα δίνεται στον δρόμο όσο η υπουργός Παιδείας επιμένει να μην ικανοποιεί τις διεκδικήσεις τους.

Οριακή η κατάσταση στα σχολεία

«Είμαστε ξανά στον δρόμο, με τους συμμαθητές μας και χιλιάδες ακόμα παιδιά. Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα τις διεκδικήσεις μας» τόνισε η Κωνσταντίνα Κάτσιαρη, μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Περιστερίου. «Το ποτήρι ξεχείλισε με τη σύλληψη και την κράτηση συμμαθητών μας. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας πεισμώσουν, όχι να μας φοβίσουν» λέει η ίδια, επισημαίνοντας ότι «η πανδημία χειροτερεύει και η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τους μαθητές, γιατί θα συνεχίσουμε να παλεύουμε πιο δυναμικά για τις διεκδικήσεις μας».

«Ούτε με κοροϊδία δεν θα ξεμπερδέψετε μ' εμάς, το δίκιο μας θα γίνει πράξη» ανέγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, το οποίο προπορευόταν στη μαζικότατη πορεία που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια, αφού πέρασε πρώτα έξω από τη Βουλή. Στο πλευρό των μαθητών ήταν φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν ομοσπονδίες γονέων, το Συντονιστικό Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, αλλά και κατά τόπους ΕΛΜΕ.

Με τη χθεσινή κινητοποίηση, οι μαθητές έδειξαν έμπρακτα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ληφθούν υγειονομικά μέτρα στα σχολεία, διεκδικώντας τμήματα ολιγομελή, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους και παλεύοντας μέχρι να ακυρωθούν στην πράξη η τηλεκπαίδευση και οι απουσίες. Ταυτόχρονα, λένε ότι η καταστολή της κυβέρνησης όχι μόνο δεν τους σταματά, αλλά, αντίθετα, τους πεισμώνει περισσότερο.

Σημειώνεται ότι η αστυνομική παρουσία στους γύρω δρόμους ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ καταγγελίες φοιτητών οι οποίοι κατευθύνονταν στο συλλαλητήριο αναφέρουν ότι δέχτηκαν ξανά σωματικούς ελέγχους από αστυνομικούς, κάτι που είχε συμβεί και στο συλλαλητήριο της προηγούμενης Πέμπτης. Μετά το πέρας της πορείας και ενώ οι μαθητές είχαν αποχωρήσει, προκλήθηκε μικρή ένταση μεταξύ ολιγομελών ομάδων αγνώστων και αστυνομικών, με τους μεν να προχωρούν στη ρίψη μολότοφ και τους δε να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης

Όπως κατήγγειλε η Μαρία Κουράκου, μαθήτρια του 2ου Λυκείου Μεταμόρφωσης, «η κυβέρνηση και οι δυνάμεις των ΜΑΤ φέρονται στους μαθητές λες και πρόκειται για εγκληματίες, με το να τους σέρνουν στη ΓΑΔΑ και στα δικαστήρια» τονίζοντας ότι «εγκληματική είναι η πολιτική του υπουργείου Παιδείας, καθώς η κατάσταση στα σχολεία είναι ανεξέλεγκτη και τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς».

Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι μαθητές με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε πως «στη συνάντηση με την υπουργό δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από ψέματα, λες και καθημερινά δεν γινόμαστε μάρτυρες των ελλείψεων σε καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας», αναφέροντας, παράλληλα, πως «η δική μας απάντηση είναι στον δρόμο του αγώνα, μέχρι τα δίκαια αιτήματά μας να γίνουν πράξη».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση των μαθητών με την υπουργό Παιδείας την περασμένη Παρασκευή, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε ένα σωρό στοιχεία και ποσοστά, ισχυριζόμενη ότι τα σχολεία λειτουργούν καλά. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, «δεν είπε τίποτα για την τρομοκρατία και την καταστολή σε μαθητές, για τα χημικά και τα ΜΑΤ, ούτε για τους σωματικούς ελέγχους που γίνονται σε ανήλικα που πηγαίνουν στα συλλαλητήρια». Σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για δωρεάν τεστ, αλλά και για την ασφαλή μεταφορά από και προς τα σχολεία τους, η υπουργός «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», παραπέμποντάς τους σε άλλα υπουργεία, ενώ περιορίστηκε σε αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL