Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Μανώλης Γλέζος / Μετονομάζεται το Γενικό Λύκειο Νάξου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μανώλης Γλέζος / Μετονομάζεται το Γενικό Λύκειο Νάξου

Μανώλης Γλέζος
Ο Μανώλης Γλέζος το 2012. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)

Αποτέλεσμα έφερε η διακομματική προσπάθεια για τη μετονομασία του Γενικού Λυκείου Νάξου με την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος». Μετά την κατάθεση ερώτησης που υπογράφουν δέκα βουλευτές από τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκανε δεκτό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας να προστεθεί το όνομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην επωνυμία του σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σχετικά με το αίτημα να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στην επωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, η απόφασή μας με τη Σοφία Ζαχαράκη είναι να προχωρήσει η μετονομασία», ανακοίνωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως ο Μανώλης Γλέζος «σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με την τόλμη των έργων και την παρρησία των λόγων του και κέρδισε ευρεία αναγνώριση».

https://twitter.com/nkerameus/status/1313025865673048065

Υπενθυμίζεται ότι ερώτηση για το θέμα είχαν καταθέσει οι βουλευτές Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Συρμαλένιος και Μερόπη Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ντόρα Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία, Χαρά Κεφαλίδου, Χάρης Καστανίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το Κίνημα Αλλαγής, Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25, μετά την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου της Νάξου στην προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του Γενικού Λυκείου του νησιού.

Οι βουλευτές υπογράμμιζαν ότι το αίτημα για την μετονομασία του σχολείου είχε ευρεία στήριξη στο νησί, με μοναδική παραφωνία το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με ισχνή πλειοψηφία εξέφρασε την άποψη ότι «με την προσωνυμία αυτή, θα χρωματιστεί το σχολείο». «Η αντίληψη ότι το όνομα του εθνικού ήρωα Μανώλη Γλέζου μπορεί να προσδώσει αρνητική χροιά σε ένα σχολείο της χώρας μας , έρχεται από το πιο βαθύ και σκοτεινό παρελθόν και είναι πραγματικά πέραν κάθε σοβαρής συζήτησης» σημείωναν. Επισήμαιναν δε ότι πέρα από όλη την άλλη δράση του, ο Μανώλης Γλέζος «υπηρέτησε τους συμπατριώτες του ως αιρετός πρόεδρος του Απειράνθου και αγωνίστηκε για την ίδρυση σχολείων , ιδιαιτέρως στα μικρά Κυκλαδονήσια που δεν διέθεταν (οι μαθητές υποχρεώνονταν να ξεσπιτώνονται ή να ταξιδεύουν καθημερινά με καΐκια), βιβλιοθηκών και άλλων χώρων μόρφωσης για τους νέους».

Ν. Φίλης: Νίκη της τοπικής κοινωνίας

«Πέρασαν τέσσερις μήνες υπουργικής σιωπής. Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί ο λαός και οι φορείς της Νάξου και των Κυκλάδων, να υπογράψουν εκατοντάδες προσωπικότητες του νησιού και να κατατεθεί -για πρώτη φορά μετά από πολλά, πολλά χρόνια- διακομματική ερώτηση, δέκα βουλευτών από 4 κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25) με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Με δήλωσή της (με tweet) η υπουργός Παιδείας ενημερώνει πριν λίγα λεπτά ότι: «Σχετικά με το αίτημα να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στην επωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, η απόφασή μας με τη Σοφία Ζαχαράκη είναι να προχωρήσει η μετονομασία».

Είναι μια νίκη της τοπικής κοινωνίας που αποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να σταθεί πάνω από την Ιστορία. Είναι επίσης ένα μήνυμα συνεννόησης και στο Κοινοβούλιο, για πράγματα που είναι (δυστυχώς όχι για όλους...) αυτονόητα.

Όσο για το δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση της απόφασης του Σχολικού Συμβουλίου, νομίζω χρειάζεται να ζητήσουν συγγνώμη» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL