Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Σχολεία / Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι καταλήψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι καταλήψεις

Κατάληψη σχολείο λουκέτο
Στιγμιότυπο από υπό κατάληψη σχολείο (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)

Οι φωνές των μαθητών που πραγματοποιούν καταλήψεις σε περισσότερα από 500 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν δυναμώσει. Και ζητούν τα αυτονόητα. Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, χέρι-χέρι με ορισμένα μίντια, αφού προσπάθησαν πρώτα να παρουσιάσουν τους μαθητές ως αρνητές της μάσκας, αφού διαστρέβλωσαν τα πραγματικά τους αιτήματα, τελικώς επέλεξαν να στείλουν αστυνομικές δυνάμεις να βρουν τους υποκινητές των καταλήψεων και να προσαγάγουν ανήλικους μαθητές με καταστολή, τραμπουκισμούς και ανεξέλεγκτη βία.

Η κυβέρνηση απαντά με καταστολή στην Πετρούπολη

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προετοιμάζει το έδαφος των επόμενων βημάτων της και προσπαθεί να απαντήσει με ψέματα και καταστολή στα αιτήματα των μαθητών. Αρχικά, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσαν οι πρόεδροι των ενώσεων γονέων και κηδεμόνων στην Πετρούπολη, τους ζητήθηκε να καταθέσουν κατά των υποκινητών των καταλήψεων σε σχολεία της περιοχής.

Μάλιστα η ενέργεια της αστυνομίας έγινε στο πλαίσιο εισαγγελικής εντολής, ενώ οι γονείς κατονόμασαν τους υπαίτιους λέγοντας ότι πρόκειται για εκείνους που δεν προσλαμβάνουν καθαρίστριες αφήνοντας τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς χωρίς καθαριότητα, που δεν έχουν ακόμα προσλάβει τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται τα σχολεία, που δεν έχουν επισκευάσει το 2ο Λύκειο ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις λυόμενες αίθουσες για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα, που δεν έφτιαξαν τόσα χρόνια τα σχολικά κτήρια που χρειαζόμαστε και ούτε τώρα με την πανδημία έκαναν κάτι θετικό. Που δεν ενισχύουν την πρωτοβάθμια Υγεία (όπως το πρώην ΙΚΑ στην Πετρούπολη) με προσωπικό και εξοπλισμό για να γίνονται τα τεστ και να παρέχεται η ιατρική βοήθεια που χρειάζεται. Αύξησαν όμως με νόμο τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στους 25.

Κυνηγητό των ΟΠΚΕ σε μαθητές στα Εξάρχεια

Την ίδια ώρα, σκηνές εξευτελισμού εκτυλίχθηκαν χθες τα ξημερώματα σε σχολείο της Νεάπολης Εξαρχείων. Όλα ξεκίνησαν όταν ορισμένοι μαθητές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σχολείο προκειμένου να αναρτήσουν πανό κατάληψης. Εκείνη τη στιγμή επενέβησαν αστυνομικοί με πολιτικά, καθώς και δυνάμεις ΟΠΚΕ, οι οποίοι κυνήγησαν τους μαθητές στους δρόμους γύρω από το σχολείο, στις οδούς Ασκληπιού και Ιπποκράτους. Τελικά οι μαθητές προσήχθησαν στο Α.Τ. Εξαρχείων, όπου και παρέμειναν για δύο περίπου ώρες χωρίς να ενημερωθούν οι κηδεμόνες τους. Σύμφωνα με καταγγελίες των μαθητών, ένας από αυτούς ξυλοκοπήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σημειώνεται πως τα αιτήματα της κατάληψης των μαθητών στο 46ο Λύκειο Εξαρχείων είναι να βρεθεί άμεση λύση με τον συνωστισμό που παρατηρείται στο προαύλιο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, να σπάσουν τα τμήματα των 25 ατόμων που έχουν διαμορφωθεί έως τώρα ώστε να είναι λιγότεροι οι μαθητές σε κάθε τάξη, ενώ απαιτούν να καταργηθεί άμεσα η τράπεζα θεμάτων, η βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να διδαχθούν τα μαθήματα της Κοινωνιολογίας και των Εικαστικών.

Σκηνές βίας στην Καλαμάτα

Ένταση επικράτησε χθες το πρωί στο 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας, όταν μερίδα γονέων επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό των μαθητών που πραγματοποιούν κατάληψη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι μαθητές εκσφενδόνισαν καρέκλες και διάφορα αντικείμενα, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε όταν ένας γονέας επιχείρησε να σκαρφαλώσει στα κάγκελα και να εισέλθει στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρο.

Προσαγωγές στο Κερατσίνι

Παράλληλα, στο Κερατσίνι, η αστυνομία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε 12 προσαγωγές μαθητών του 4ου Γυμνασίου, οι οποίοι είχαν συναντηθεί για να συζητήσουν και να οργανώσουν την κινητοποίησή τους. Οι μαθητές, απευθυνόμενοι στους αστυνομικούς, ανέφεραν πως συζητάνε για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους, μιας και στο σχολείο τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που δεν εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας τους από την πανδημία.

Ωστόσο, η αστυνομία κάλεσε περιπολικό και μετέφερε τους μαθητές ανά τρεις στο Α.Τ. Δραπετσώνας με πρόσχημα τον πιθανό βανδαλισμό σχολείου, γιατί απαγορεύεται η κυκλοφορία ανηλίκων στις 6 το πρωί(!), πως η διαταγή ήρθε από τα κεντρικά της Αστυνομίας, ενώ ακούστηκε και το επιχείρημα πως η συνάντηση των μαθητών αποτελούσε συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, η οποία απαγορεύεται, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες των 22-25 και παραπάνω μαθητών ανά τάξη.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο σχολείο είχε εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού και δεν τηρήθηκε κανένα υγειονομικό μέτρο. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ ήταν πως, εφόσον το κρούσμα ήταν ασυμπτωματικό, αρκεί να μείνει σε καραντίνα 14 ημερών. Επομένως δεν έγινε καμία ιχνηλάτηση των επαφών του μέσα στο σχολικό περιβάλλον και κατ' επέκταση κανένα τεστ σε καθηγητές, μαθητές ή καθαρίστριες του σχολείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL