Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Κορωνοϊός / Οι γιατροί αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλους εμάς και βγαίνουν στο δρόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι γιατροί αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλους εμάς και βγαίνουν στο δρόμο

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Διαμαρτυρία γιατρών και νοσηλευτών στο προαύλιο του Ευαγγελισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. EUROKINISSI

Οι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, που ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει ότι θα αυξάνονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας με προσλήψεις, τελικά... μειώθηκαν λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Κρατικά νοσοκομεία «θα» θωρακίζονταν, αλλά ψάχνουν ακόμη, έστω επαρκή μηχανήματα και αντιδραστήρια για τεστ κορωνοϊού. Οι ΜΕΘ στις κλινικές covid άρχισαν να ασφυκτιούν χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια αύξησής τους. Και την ίδια ώρα, οι ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων παραμένουν «καθαρές» από covid περιστατικά παρότι διπλά πληρωμένες, για να μην χάσουν οι κλινικάρχες την πελατεία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να αλλάξουν στάση και ταυτόχρονα με την μάχη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, να αντιδράσουν δυναμικά, βλέποντας την κατάσταση να είναι πλέον απειλητική για τους συνανθρώπους μας που θα χρειαστούν νοσηλεία για covid-19. H Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποιεί σήμερα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο υπουργείο Υγείας, 

Όπως τονίζει στην σχετική ανακοίνωση, «με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με "εντέλλεσθε" για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές"» την ώρα που «αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε ΜΕΙΩΣΗ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ... "1017" στο πρώτο κύμα της επιδημίας, "931" στις 18/09, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά».

Η ΟΕΓΝΕ ζητά «μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας» και απαιτεί:

- Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).

-  Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.

- Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)

- Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

Σημειώνεται ότι μόλις χτες, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας–Πειραιά Ματίνα Παγώνη αποκάλυπτε ότι ο Ευαγγελισμός «έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19», λίγες ώρες αφού είχε γίνει γνωστό ότι και το Γενικό Κρατικό Νικαίας απειλείται με αναστολή τακτικής λειτουργίας λόγω της απορρόφησης ανθρώπινων πόρων και μέσων στην μάχη κατά της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL