Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Κατέρρευσε το αφήγημα της κυβέρνησης για τη στήριξη του ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κατέρρευσε το αφήγημα της κυβέρνησης για τη στήριξη του ΕΣΥ

ΜΕΘ γιατρός νοσοκομείο
Στιγμιότυπο από ΜΕΘ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στα όριά τους βρίσκονται στα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά της Αττικής, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη όλους αυτούς τους μήνες έκανε ελάχιστα για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα οι ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου να «ασφυκτιούν».

Είναι ενδεικτικό ότι το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας σταματά να νοσηλεύει κρούσματα κορωνοϊού, ενώ η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) με έγγραφο που απέστειλε προς τις διοικήσεις έξι νοσοκομείων, τους ζητά να μετατρέψουν υπάρχουσες κλίνες Μονάδων αυξημένης Φροντίδας και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε ειδικές ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του covid-19. Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Ελπίς», «Λαϊκό», «Γεννηματάς» και «Κωνσταντοπούλειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ο Ανδρέας Ξανθός τονίζει ότι αποδεικνύεται πως «οι “αλχημείες των αριθμών” εύκολα καταρρίπτονται. Όση επικοινωνιακή υπεροπλία και αν διαθέτει η κυβέρνηση».

«Η επίσημη καταγγελία των γιατρών για την  αδυναμία ενός μεγάλου τριτοβάθμιου Νοσοκομείου του Λεκανοπεδίου όπως της Νίκαιας, να νοσηλεύσει περιστατικά covid-19, αποδεικνύει πως οι «αλχημείες των αριθμών» εύκολα καταρρίπτονται. Όση επικοινωνιακή υπεροπλία και αν διαθέτει η κυβέρνηση» σχολιάζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε ακόμα στην αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος και άρχισε ήδη να καταρρέει το αφήγημα των «χιλιάδων προσλήψεων» και της «θωράκισης» του ΕΣΥ. Οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης και των ανθρώπων της εξαντλούνται.

Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, απαιτείται η μέγιστη δυνατή «ένεση» ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μόνιμου και επικουρικού, στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Ειδικά στα νοσοκομεία «πυλώνες» του ΕΣΥ που διαχειρίζονται καθημερινά, πέραν της πανδημίας, και χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Το νοσοκομείο της Νίκαιας δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του».

Ο Ανδρ. Ξανθός καλεί το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και, με μέτρα έκτακτης ανάγκης, να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, καλύπτοντας αξιόπιστα τις ανάγκες υγείας των πολιτών  του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.

«Αποτέλεσμα του κυβερνητικού αλαλούμ είναι να οδηγούμαστε με ταχείς ρυθμούς σε νέο lockdown, με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία» σχολιάζει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι η «ηγεσία του υπουργείου Υγείας τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα", σε σχέση με τις δήθεν προσλήψεις, τις κλίνες ΜΕΘ, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα, την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας».

Την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου για αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 που νοσηλεύονται στη Νίκαια κατήγγειλε μιλώντας στον ρ/σ 105,5 στο Κόκκινο, στην εκπομπή Η πρηνής θέση του σκοπευτή  με τον Γιάννη Ανδρουλιδάκη, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδιακής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Πάνος Παπανικολάου. Ο Πάνος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην κατάργηση των νοσοκομείων αναφοράς, ζήτησε την έκτακτη πρόσληψη γιατρών χωρίς διαγωνισμό για την άμεση κάλυψη των αναγκών, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει δυνατότητα συνταγογράφησης των τεστ για Covid.

Επιπλέον, έκανε λόγο για ενίσχυση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και έκανε λόγο για τον κίνδυνο να επανέλθουμε σε καθεστώς μονοθεματικής δημόσιας υγείας, που θα ήταν καταστροφικός, δεδομένης της υψηλής θνητότητας που παρουσίασαν ήδη από την άνοιξη οι υπόλοιπες ασθένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL