Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Επτά χρόνια μετά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επτά χρόνια μετά

Πορεία για Παύλο Φύσσα
(EUROKINISSI./ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Είχε ήδη κερδίσει όχι μόνο την ανοχή και την υποστήριξη ενός ανησυχητικά μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, αλλά επίσης και την ρητή πρόθεση κανονικοποίησής της από την συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ και ένα ισχυρό κομμάτι του δεξιού πολιτικού προσωπικού, που την ξέπλενε τακτικά. Την πορεία αυτή την ανέκοψε με το κορμί του ένας άνθρωπος. Τη στιγμή που σηκωνόταν όρθιος απέναντι στα μαχαίρια των ναζιστών, για να μείνει εκεί όρθιος για πάντα, ο Παύλος Φύσσας, δεν τραβούσε απλά τη μάσκα για να φανεί το απεχθές πρόσωπο του φασισμού. Εξανάγκαζε επίσης το κομμάτι αυτό του βαθέως κράτους και των ΜΜΕ να σταματήσουν να κάνουν πώς δεν το βλέπουν.

Επτά χρόνια μετά, μετράμε αντίστροφα τις μέρες για την απόφαση του δικαστηρίου που δίκασε τους ναζιστές μαχαιροβγάλτες, αρχηγούς και τσιράκια μαζί. Η πάντα συγκλονιστική Μάγδα Φύσσα, ο πατέρας και η αδερφή του Παύλου, στη δήλωση που έκαναν για την επέτειο της δολοφονίας, τόνισαν πώς περιμένουν αυτή την απόφαση ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του. Μια άλλη δικαίωση, ίσως μεγαλύτερη, είναι αυτή η συλλογική μνήμη που διαπνέει το δημοκρατικό, αντιφασιστικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ότι ο Παύλος Φύσσας είναι ο άνθρωπος που σταμάτησε την πορεία του ελληνικού φασισμού. Μια κοινή πεποίθηση που είναι πια αυτονόητη, για τους χιλιάδες που διαδήλωσαν ξανά χθες στο Κερατσίνι με το όνομά του στο στόμα, για τα εκατομμύρια που επιθυμούν να δουν τον ρου της ιστορίας να μη γυρνά ποτέ στις σκοτεινές στοές της βαρβαρότητας.

Και για αυτό, η πραγματική δικαίωση στη μνήμη και τη θυσία του Παύλου Φύσσα, η μέγιστη δικαίωση, είναι να παλέψουμε η αποσάθρωση της Χρυσής Αυγής να μετατραπεί σε αποσάθρωση της υπαρκτής φασιστικής τάσης στην ελληνική κοινωνία. Στο πλάι των προσφύγων, των μεταναστών και μεταναστριών, των αδύναμων, των γυναικών, των ΛΟΑΤ, των διαφορετικών, απέναντι στον αποκλεισμό, την παραμικρή διάκριση, απέναντι στα στρατόπεδα και τις Μόριες, ενάντια στη συντριβή του αδύναμου από τον δυνατό.

Εκεί μας καλεί η θυσία του Παύλου Φύσσα. Εδώ και επτά χρόνια και για πάντα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL