Την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες διαθέτουν ένα μέρος των πόρων τους για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων -κάποιες περισσότερο γενναιόδωρα, κάποιες λιγότερο, αλλά το διαθέτουν- η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα που δεν διαθέτει ρευστό χρήμα για τους ευάλωτους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας εν μέσω πανδημίας.
Την επιλογή αυτή της κυβέρνησης, να αφήσει τους φτωχούς ανοχύρωτους σε άλλη μια κρίση, επιβεβαίωσε η χθεσινή παρέμβαση της υφυπουργού Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου στο Mega Channel, στην οποία δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά για οικονομική ενίσχυση.
Οπότε τα 15.000 άτομα που έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση του νέου επιδόματος αναπηρίας θα πρέπει, για παράδειγμα, να περιμένουν κάμποσο καιρό ακόμη χωρίς χρήματα στο πορτοφόλι τους μέχρι να ξανανοίξουν τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και να εγκρίνουν το αίτημα ανανέωσης, μια ούτως η άλλως χρονοβόρα διαδικασία. Και μέχρι τότε είναι αδιάφορο το πώς ακριβώς θα επιβιώσουν.
Να καλυφθεί άμεσα το «κενό» αυτό στην υποστήριξη των ευάλωτων και αδύναμων πολιτών ζητάει από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα για κάθε κοινωνική κατηγορία.
Προτείνει ειδικότερα να καταβληθεί 1,5 δισ. συνολικά για την υποστήριξη των χρονίως ανέργων, αλλά και να δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα μέσω της ενίσχυσης των σημερινών επιδομάτων που καταβάλλονται.
Όπως διευκρινίζει η αν. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στη χθεσινή αναλυτική της ανακοίνωση για τα μέτρα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους μακροχρόνια άνεργους είναι ένα Ειδικό Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα δίνεται με τη μορφή μερίσματος, ύψους 1,5 δισ., το οποίο θα καλύψει μακροχρόνιους και μη επιδοτούμενους ανέργους, εργαζόμενους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, εργαζόμενους με μπλοκάκια και με εργόσημο.
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα αναπηρίας ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
* Πρώτον να χορηγηθούν άμεσα τα επιδόματα αναπηρίας στους 15.000 που έχουν ολοκληρωμένες αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ και σε όσους υπέβαλαν από την αρχή της κρίσης ή υποβάλλουν πλήρη αίτηση τους επόμενους 6 μήνες. «Γνωρίζουμε άλλωστε ότι το 75% των αιτημάτων κρίνονται θετικά από τα ΚΕΠΑ και ότι το κόστος δεν ξεπερνά τα 4,5 εκατ. τον μήνα, άρα δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται οι ανάπηροι, για πολλούς από τους οποίους το αναπηρικό επίδομα θα είναι το μόνο εισόδημα», σημειώνει η Θ. Φωτίου.
* Δεύτερον να αυξηθούν κατά 50% όλα τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα.
Σε σχέση τώρα με τις αυξήσεις στα ισχύοντα επιδόματα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση:
1. Να αυξήσει κατά 50% το επίδομα του ΕΕΕ που δίνεται τώρα, δηλαδή να καταβάλει 300 ευρώ στο μεμονωμένο άτομο και αναλογικά στα νοικοκυριά με περισσότερα μέλη και να το χορηγεί ολόκληρο.
2. Να αυξήσει το όριο εισοδήματος για χορήγηση του ΕΕΕ για να καλυφθούν 700.000 συμπολίτες μας με 72 εκατ. ευρώ.
3. Να αξιοποιήσει τώρα τα 185.000 ημερήσια σχολικά γεύματα που σήμερα δεν διανέμονται, ενδεικτικά 80.000 στην Αττική και 43.000 στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, για να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες: σε ευάλωτους δημότες και εργαζομένους δήμων, σε ωφελούμενους και εργαζόμενους ιδρυμάτων, σε αστέγους, σε καταυλισμούς Ρομά.
Αναλυτικές προτάσεις για μέτρα ενίσχυσης υπάρχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με τα ιδρύματα, όπως:
* Να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό και να γίνουν άλλες 500 προσλήψεις.
* Να επαναπροσληφθούν οι πρόσφατα αποπεμφθέντες εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και επιστημόνων.
* Να χορηγηθεί στους εργαζόμενους των ιδρυμάτων το ειδικό επίδομα 800 ευρώ που δίνεται στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε αναγνώριση της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλουν.
* Να γίνονται διαγνωστικά τεστ σε όλους, εργαζόμενους και ωφελούμενους.
* Να γίνονται καθημερινά έλεγχοι της καλής λειτουργίας των ιδρυμάτων -δημόσιων, ιδιωτικών και κάθε μορφής- από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας.
Τέλος κατατίθεται η πρόταση για προστασία των ανασφάλιστων υπερηλίκων μέσω αύξησης του επιδόματος που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ κατά 50%, η οποία αντιστοιχεί σε επιπλέον κόστος ύψους 4,5 εκατ. ευρώ τον μήνα.