«Η χρονική στιγμή της επίθεσης εναντίον μου δεν ήταν τυχαία. Δεν έγινε όταν πήρα τον λόγο για να αναγνώσω τη θέση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Ο άνδρας όρμησε πάνω μου για να μου αφαιρέσει βίαια το μικρόφωνο τη στιγμή που διάβασα τον τίτλο του κειμένου: 'Μόρφωση για όλους'. Αυτό ενοχλεί και δεν είναι αμελητέο. Η επίθεση γίνεται στο πνεύμα» δηλώνει στην «Α» ο εκπαιδευτικός Φώτης Μαντζώρος που δέχθηκε επίθεση την περασμένη Δευτέρα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στη Σάμο.
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι δράσεις “εναντίον της επιβολής της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων εντός των σχολικών μονάδων”. Σημειώνεται ότι ο άνδρας που του επιτέθηκε όχι μόνο δεν είναι γονέας, αλλά είναι γνωστός στη Σάμο για τις ακροδεξιές του απόψεις.
Ξενοφοβικό κρεσέντο
Ο Φώτης Μαντζώρος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς του νησιού.
Τα όσα διαδραματίστηκαν είναι ντροπιαστικά. Γονείς εξύβρισαν τους εκπαιδευτικούς επειδή τάχθηκαν υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Στο στόχαστρο βρέθηκε και μια νηπιαγωγός που “τόλμησε” να καθησυχάσει τους γονείς και να υπογραμμίσει πόσο σημαντικό είναι να ζουν οι τοπικές κοινωνίες αρμονικά με τους πρόσφυγες.
“Να τους πάρετε σπίτι σας", "έχουν αρρώστιες", "να μην κάθονται εκεί που κάθονται τα παιδιά μας", αφού θέλουν να φύγουν γιατί να ενταχθούν στα σχολεία” είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που ακούστηκαν από γονείς στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ένα χαρτί συλλογής υπογραφών κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία κυκλοφορούσε στην αίθουσα από χέρι σε χέρι.
Άλλωστε οι επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών που παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στη διχαστική ρητορική, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία δεν είναι τυχαίες. Από την Ξάνθη και τον Θανάση Παπασταθόπουλο, εναντίον του οποίου γράφτηκαν συνθήματα μίσους στους τοίχους του σχολείου, από τη Βέροια και τον Δημήτρη Ταχματζίδη που στοχοποιήθηκε στο Διαδίκτυο, μέχρι τους εκπαιδευτικούς στα Χανιά που απειλήθηκαν από γονείς με αφορμή τον εορτασμό της γιορτής του Πολυτεχνείου...
Προπαγάνδα μίσους
Το περιστατικό στη Σάμο φαίνεται να είναι ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, μερίδα γονέων επιδίδεται σε ένα ξενοφοβικό και ρατσιστικό παραλήρημα ώστε να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία. Έφτασαν μάλιστα σε σημείο να μπλοκάρουν στην Περιφερειακή Ενότητα της Σάμου τον διαγωνισμό για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στις σχολικές μονάδες!
«Το τελευταίο καιρό γίνεται προσπάθεια να επικρατήσει ένα κλίμα που συνοψίζεται στη φράση 'να φύγουν, να πάνε αλλού'. Πολλοί γονείς αναρωτήθηκαν γιατί να συζητούν σχετικά με την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία 'αφού και αυτοί θέλουν να φύγουν, και εμείς θέλουμε να φύγουν'» αναφέρει ο Φώτης Μαντζώρος.
Το μέγεθος της παραπληροφόρησης στο νησί αποδεικνύει την ένταση με την οποία ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να σπείρουν τον σπόρο του διχασμού και της ξενοφοβίας. Δεν είναι τυχαίο ότι εκπαιδευτικοί σε μικρότερα ή απομακρυσμένα χωριά “έχουν ενημερωθεί” για τη δήθεν ένταξη 1.500 προσφυγόπουλων σε πρωινά τμήματα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για λιγότερα από 20 παιδιά σε δύο σχολεία του νησιού, το 3ο Δημοτικό Σάμου και στο Άνω Βαθύ, σε απογευματινές τάξεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Τετάρτη.
Δεν υπάρχει άλλοθι
Οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αποτελούν, άραγε, το άλλοθι για τη διάχυση ξενοφοβικών απόψεων και πρακτικών;
«Υπάρχουν δύο ζητήματα που δεν πρέπει να ξεχνούμε. Πρώτον, η διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την κυβέρνηση -αλλά και από τις προηγούμενες- είναι επιεικώς απαράδεκτη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα της Σάμου ή της Μόριας.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι τα παιδιά των προσφύγων εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς να υπάρχει ένας σοβαρός εκπαιδευτικός σχεδιασμός. Αυτά είναι δύο υπαρκτά προβλήματα. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για ξενοφοβικές και ρατσιστικές στάσεις και πρακτικές» απαντά ο Φώτης Μαντζώρος.
«Το γονεϊκό κίνημα θα πρέπει να απομονώσει τις φωνές που ενορχηστρώνουν ή ανέχονται τέτοιου είδους απόψεις και πρακτικές. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε για όλα τα προβλήματα, να ακούσουμε όλες τις ανησυχίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαστε ανοιχτοί στην προστασία και την υποδοχή όλων των παιδιών στα σχολεία χωρίς διακρίσεις» καταλήγει.
Η αγωνία των εκπαιδευτικών
Τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα στα δύο σχολεία της Σάμου αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη, με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών και την ΕΛΜΕ Σάμου να απευθύνουν κάλεσμα για ένα κοινό καλωσόρισμα και μοίρασμα σχολικού υλικού. Η αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να μην μετατραπεί το σχολείο σε ένα πεδίο σύγκρουσης, αλλά σε έναν χώρο υποδοχής και μιας ανοιχτής αγκαλιάς για όλα τα παιδιά.
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου: Ανθρωπιστικό καθήκον η φοίτηση των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σχολείο
“Αποδοκιμάζουμε τις αντιπαιδαγωγικές και μη ανθρωπιστικές απόψεις κάποιων γονέων, οι οποίοι δεν επιθυμούν την εγγραφή και φοίτηση μαθητών προσφύγων σε σχολεία της Σάμου. Ομοίως αποδοκιμάζουμε τις κάθε μορφής επιθέσεις, λεκτικές και μη, κάποιων γονέων προς εκπαιδευτικούς” αναφέρει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου στον απόηχο των γεγονότων.
Όπως τονίζει, “όσοι εκφράζουν διαφωνία για τη φοίτηση μαθητών προσφύγων στα σχολεία της Σάμου ας πληροφορηθούν κι ας γνωρίσουν, από την πρόσφατη ιστορία του νησιού, τη λειτουργία σχολείων Σαμιωτόπουλων προσφύγων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, όπου κατέφυγαν χιλιάδες Σαμιώτες κατά την περίοδο της Κατοχής. Με αίσθημα παιδαγωγικής και διοικητικής ευθύνης θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της φοίτησης και ένταξης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σχολείο (όπως πράττουμε από το 2016), όχι μόνο ως τυπική, νομική υποχρέωση, αλλά ως ανθρωπιστικό καθήκον”.
Το περιστατικό καταδίκασαν τόσο η ΕΛΜΕ Σάμου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών όσο και η ΑΔΕΔΥ.