Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.6°C16.8°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.0°C
0 BF 82%
Υπόθεση Novartis / Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία αν διαπιστωθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Novartis / Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία αν διαπιστωθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων

«Εύλογα ερωτηματικά» προξενεί η στάση πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί Υγείας τις περιόδους για τις οποίες διεξάγεται η έρευνα για την υπόθεση Novartis, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε δε ότι πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα που «συνήθως είναι λαλίστατα» και που ωστόσο «δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως ζητώντας την επιτάχυνση των ερευνών, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» και πρόσθεσε: «Μας προξενεί, λοιπόν, μια εύλογη απορία η στάση τους αυτή. Εγώ», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, «δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εμπλέξω κανέναν σε οποιοδήποτε ζήτημα διερευνάται από την ελληνική ποινική Δικαιοσύνη, ωστόσο νομίζω ότι είναι απαραίτητες οι τοποθετήσεις και από τους υπουργούς Υγείας εκείνων των περιόδων, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα τα οποία είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας εκείνη την περίοδο».

Επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι «η ελληνική Δημόσια Διοίκηση και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συνδράμουν στην αποτελεσματικότητα της έρευνας και ελπίζουμε να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση».

“Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να δουλέψει”

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της “Αυγής” σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει το θέμα στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι εκ μέρους της Εισαγγελίας Διαφθοράς διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για το ζήτημα της Novartis. Από όσο γνωρίζω», πρόσθεσε, «δεν έχουν ακόμη ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον προσώπων, αν δεν κάνω λάθος, αλλά αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προανακριτική διαδικασία ξέρετε ότι είναι μυστική».

Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει από την πλευρά της είναι «να θυμίσει τον νόμο, ο οποίος λέει ότι, εφόσον ο εισαγγελέας δει, κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, είναι υποχρεωμένος να διαβιβάσει τη δικογραφία αμελλητί στο ελληνικό Κοινοβούλιο και από εκεί και πέρα το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει, με τους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής, για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα: Αν θα προχωρήσει, δηλαδή, στη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης ή στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στον βαθμό, βεβαίως, που η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή από τον εισαγγελέα. Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να δουλέψει πάνω σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, να δουλέψει χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση και χωρίς την οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού» επισήμανε.

Κρυφτό με τα πορίσματα

Όντως, οι πρώην υπουργοί Υγείας και πολιτικά πρόσωπα που θήτευσαν κατά την περίοδο που διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη και τις αμερικανικές αρχές τηρούν σιγήν ιχθύος, με μοναδική εξαίρεση τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος έχει ζητήσει να καταθέσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη προκειμένου να βοηθήσει στην πορεία των ερευνών, ενώ τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί και δημόσιες παρεμβάσεις σε ΜΜΕ για το θέμα.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ανέφερε ότι κατά τη θητεία του υπέπεσε στην αντίληψή του ότι υπάλληλοι στο υπουργείο Υγείας συμμετείχαν σε συνέδρια και ταξίδευαν στο εξωτερικό, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από φαρμακευτικές εταιρείες. «Την ώρα που είχαν την ευθύνη των τιμών του φαρμάκου, εισηγούνταν σχετικά, πήγαιναν στα συνέδρια αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων προς τον κ. Σαλμά για ποιον λόγο δεν απευθύνθηκε ο ίδιος στη Δικαιοσύνη, εκθέτοντας τις σαφείς ενδείξεις που είχε, εκείνος περιορίστηκε στο να απαντήσει ότι «Εγώ δεν είμαι δικαστικός».

Στη Δικαιοσύνη το πόρισμα έπειτα από 4 χρόνια...

Το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας αλλά και το πενηντασέλιδο πόρισμα του Σώματος Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης που συντάχθηκαν κατόπιν εντολής Σαλμά «είχε προτάσεις» και μόνο, όπως δηλώνει ο ίδιος, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά. Τη σκυτάλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας παρέλαβε το 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του κ. Σαλμά στην ΕΡΤ και την «Αίθουσα Σύνταξης», παρέλαβε το πόρισμα. Παρ’ όλα αυτά, το επίμαχο έγγραφο πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης μόλις πριν από λίγες ημέρες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL