Live τώρα    
Ν. Τόσκας: Με πειθώ, όχι με βία τους προτρέπουμε να φύγουν από την Ειδομένη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Τόσκας: Με πειθώ, όχι με βία τους προτρέπουμε να φύγουν από την Ειδομένη

Απορρίπτοντας κάθε ιδέα περί πιθανής επέμβασης της αστυνομίας στην Ειδομένη εμφανίστηκε για άλλη μια φορά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε ραδιοφωνική εκπομπή στον Alpha.

"Κατ' αρχάς, στην ίδια την Ειδομένη δεν υπάρχουν καταυλισμοί κρατικοί. Υπάρχει ένα κορδόνι, μια σειρά καταυλισμών πιο πίσω, από τα 10 μέχρι τα 20 χιλιόμετρα. Εμείς προτρέπουμε τους πρόσφυγες να παραμείνουν σε αυτούς τους οργανωμένους χώρους, όπου μπορούμε να τους παρέχουμε στέγη, αυτή τη στοιχειώδη στέγη και τροφή. Οι ίδιοι συνωστίζονται στην Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα περάσουν, αλλά δεν μπορούν να περάσουν, γιατί τα σύνορα έχουν κλειστεί από πάνω από Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία και Σκόπια. Από τους 13.000 που είναι εκεί πέρα, 12-13 χιλιάδες, το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Επομένως, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα με βίαιους τρόπους. Οι ίδιοι οι άνθρωποι θα πειστούν και θα τους δώσουν, θα τους μοιράσουμε κάποια χαρτιά, κάποιες προκηρύξεις που θα τους λέμε ότι για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε, θα πρέπει να μας εμπιστευθούν, δηλαδή να πάνε στους καταυλισμούς τους οργανωμένους και εκεί μπορούμε κι εμείς να τους δώσουμε κάποια βοήθεια" ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι "δεν υπάρχουν προβλήματα" και ότι "ο κόσμος έχει ανταποκριθεί, ο ελληνικός λαός έχει φανεί ότι είναι ο πιο φιλόξενος λαός και αυτός που σέβεται τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης".

Για τα φαινόμενα εκμετάλλευσης προσφύγων ο υπουργός τόνισε: "Δυστυχώς, όταν υπάρχει ένα τέτοιο μεγάλο κύμα, υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Έχουν υπάρξει διάφορα περιστατικά, έχουμε συλλάβει και ανθρώπους και οδηγούς λεωφορείων που πήγαν με διάφορους τρόπους να μεταφέρουν κόσμο και προσπάθησαν να τους εκμεταλλευτούν. Όπως έχουμε συλλάβει και πάρα πολλούς διακινητές, γύρω στους 38 διακινητές στα χερσαία σύνορα και 91 το Λιμενικό, μέσα στο 2016 εννοώ, στα θαλάσσια σύνορα.

Επομένως, κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά η κύρια προσπάθειά μας είναι αυτή τη στιγμή να ελέγξουμε όλες αυτές τις ροές, γιατί δεν είναι τόσο εύκολο, πιστέψτε με.

Προσπαθούν να βρουν διάφορες διεξόδους μέσα στην απελπισία τους αυτοί οι άνθρωποι, να πάνε στην Ειδομένη. Νομίζουν ότι αν πάνε στην Ειδομένη, θα πάνε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάνε να περάσουν με τα τρένα, με ταξί, με λεωφορεία, με διάφορους τρόπους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0