Live τώρα    
Μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής / Ένωση με τη Ρωσία ζητά το Ντονέτσκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής / Ένωση με τη Ρωσία ζητά το Ντονέτσκ

Πιο περίπλοκη δείχνει η κατάσταση στην εξεγερμένη ανατολική Ουκρανία την επομένη των δύο δημοψηφισμάτων στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ για ανεξαρτησία από το Κίεβο, όπου το "ναι" επικράτησε άνετα με 89% και 92,6% αντίστοιχα. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ ζήτησαν από τη Ρωσία «να ακούσει τη βούληση του λαού» και να προσαρτήσει την περιοχή στη ρωσική επικράτεια, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου έκανε λόγο για μια «φάρσα» που στερείται οποιασδήποτε νομιμότητας.

Πάντως, τόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ όσο και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς απέφυγαν να επιτεθούν εκ νέου στη Μόσχα με αφορμή τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία, αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι η όποια λύση στο αδιέξοδο της ουκρανικής κρίσης προϋποθέτει τη συμμετοχή και την έγκριση της Ρωσίας.

Ένωση με τη Ρωσία

Ηγετικό στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, ζήτησε χθες από τη Μόσχα να εξετάσει το αίτημα «εισδοχής» της επαρχίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ώστε να "αποκατασταθεί -όπως είπε- η ιστορική δικαιοσύνη".

"Στηριζόμενοι στη βούληση του λαού και στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, ζητούμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να εξετάσει την εισδοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία", είπε ο Πουσίλιν σε συνέντευξη Τύπου καλώντας τη Μόσχα να «ακούσει τη βούληση του λαού».

"Ο λαός του Ντονέτσκ αποτελούσε πάντα ένα τμήμα του ρωσικού κόσμου. Για μας η ιστορία της Ρωσίας είναι η δική μας ιστορία" συμπλήρωσε ο ίδιος προαναγγέλλοντας παράλληλα πως οι προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου "δεν θα διεξαχθούν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ", καθώς πλέον «η χώρα είναι ανεξάρτητη»...

Νωρίτερα, ένα άλλο στέλεχος της ηγεσίας των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, ο Ρόμαν Λιάγκιν, είχε δηλώσει ότι η ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν «μάλλον το κατάλληλο βήμα» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

"Ανεξαρτησία"

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από το Κίεβο ψήφισαν το 89% των ψηφοφόρων στο Ντονέτσκ και το 96,2% στο Λουχάνσκ. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο τους οργανωτές του δημοψηφίσματος στο Λουχάνσκ, μετέδωσε ότι οι αρχές της επαρχίας αυτής θα ζητήσουν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» της. Επίσης, η περιφέρεια του Λουχάνσκ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής πρόκειται να απόσχει από τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Μόσχα: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα

Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι σέβεται τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία ζητώντας μάλιστα να προχωρήσει η εφαρμογή τους με ειρηνικό τρόπο.

"Σεβόμαστε τη θέληση του λαού των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και θεωρούμε ως προϋπόθεση ότι η πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων θα γίνει με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς καμία επανάληψη της βίας, μέσω του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους του Κιέβου, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (...) Κάθε προσπάθεια μεσολάβησης είναι ευπρόσδεκτη, περιλαμβανομένου του πλαισίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαίνεται επίσης η "μεγάλη συμμετοχή στις ψηφοφορίες παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισής τους".

Πάντως, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα διαμορφώσει την αντίδρασή του στα δημοψηφίσματα "αναλόγως του αποτελέσματος" και πως "είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων" ποια θα είναι η αντίδραση αυτή.

Κίεβο: "Φάρσα προπαγάνδας"

Στο Κίεβο οι αντιδράσεις των Ουκρανών ηγετών έδιναν την εντύπωση ότι ήταν συγκρατημένες, παρά την προσφυγή και πάλι σε χαρακτηρισμούς του τύπου «τρομοκράτες που σκοτώνουν και απάγουν», αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου.

Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία είναι "μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα" υποστήριξε ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

"Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και τα άλλα σοβαρά εγκλήματα που διαπράττουν" δήλωσε ο Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο. Οι αρχές του Κιέβου "θα συνεχίσουν τον διάλογο μ' αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο" πρόσθεσε.

Παρίσι: "Όχι σε πόλεμο με τη Ρωσία"

Σε αντίθεση με τη σκληροπυρηνική στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Ολάντ κατά της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς εμφανίστηκε σε προχθεσινή συνέντευξή του σαφώς πιο διαλλακτικός λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν θα πρέπει να μπούμε σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία".

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" ο Φαμπιούς υπογράμμισε ωστόσο ότι "δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την προσάρτηση της Κριμαίας ή το γεγονός ότι η Ουκρανία θα ελέγχεται ή θα καταπατάται" από τη Ρωσία.

"Από μια άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να μπούμε σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία" σημείωσε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

"Το πιο ενδιαφέρον", σημείωσε ο Φαμπιούς, είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την αναβολή των δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία και ότι αποδέχεται τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. "Για μας οι προεδρικές εκλογές είναι το πιο σημαντικό πράγμα" κατέληξε ο Φαμπιούς.

Βερολίνο: Ναι σε "εθνικό διάλογο"

Σαφώς αποστασιοποιημένος από τη λογική της σύγκρουσης με τη Μόσχα είναι και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ, που φτάνει σήμερα στο Κίεβο, στο πλαίσιο μιας μεσολαβητικής προσπάθειας για την έναρξη «εθνικού διαλόγου» ανάμεσα στη ουκρανική κυβέρνηση και τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά.

Ο Στάινμαϊερ θα πραγματοποιήσει «συναντήσεις στο Κίεβο με εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης» και κατόπιν σχεδιάζει να μεταβεί στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο στόχος αυτού του ταξιδιού είναι να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΑΣΕ, οι προσπάθειες να διεξαχθεί ένας εθνικός διάλογος για να αρχίσει μια αληθινή συζήτηση ώστε να υπάρξει ένα καλό μέλλον για την Ουκρανία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0