Live τώρα    
The Washington Post / The Washington Post: Ανάγκη για πολιτική διευθέτηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

The Washington Post / The Washington Post: Ανάγκη για πολιτική διευθέτηση

Τα χειρότερα κρούσματα βίας στην Ουκρανία, από την ανεξαρτητοποίησή της το 1991, ξέσπασαν στο κέντρο του Κιέβου την Τρίτη. Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας, όταν οι δεύτεροι επιτέθηκαν σε κατασκήνωση της αντιπολίτευσης στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Οι φλόγες από τις σκηνές και τα οδοφράγματα, ορατές από τα podcasts, ίσως καταστρέψουν την προοπτική ενός πρώιμου συμβιβασμού ανάμεσα στην κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που στηρίζεται από τη Ρωσία και τη φιλοδυτική αντιπολίτευση.

Δεν είναι σαφές ποια πλευρά ξεκίνησε τη βία, που ξέσπασε λίγες μέρες μετά από μια συμφωνία για ανακωχή, που μείωσε τις εντάσεις στην πρωτεύουσα. Τη ευθύνη της πολιτικής κατάρρευσης όμως την έχει ο κ. Γιανουκόβιτς. Έχοντας συμφωνήσει να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση για την εκλογή ενός νέου πρωθυπουργού και υπουργικού συμβουλίου αποδεκτού και από τις δύο πλευρές, αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις μετά την ανακωχή την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα βουλευτές από το κόμμα του προέδρου μπλόκαραν την προσπάθεια της αντιπολίτευσης για μεταρρύθμιση της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης μιας συνταγματικής αλλαγής που θα μείωνε τις εξουσίες του προέδρου.

Αυτό ενδεχομένως προκάλεσε μια αντίδραση μεταξύ των δεξιών διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στους δρόμους του Κιέβου την Τρίτη. Η κυβέρνηση απάντησε εκδίδοντας ανόητα ένα τελεσίγραφο που έδινε προθεσμία μέχρι τις 6 το απόγευμα οπότε και έπρεπε να μπει τέλος στις "διαταραχές", και στη συνέχεια έστειλε τα ΜΑΤ σε μια βίαιη επιχείρηση επίθεσης στις κατασκηνώσεις της Πλατείας Ανεξαρτησίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν είναι μάλλον ικανοποιημένος. Έσπρωξε τον Γιανουκόβιτς να μη συμβιβαστεί με την αντιπολίτευση, την οποία περιγράφει ως "δημιούργημα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών".

Επιμένει να παίζει ένα παιχνίδι ώστε να υπαχθεί η Ουκρανία στην κυριαρχία της Ρωσίας σε βάρος των σχέσεών της με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρεις μήνες κρίσης έχουν δείξει ότι είναι απίθανο να πετύχει: πάρα πολλοί Ουκρανοί είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την κυριαρχία της χώρας τους. Αλλά ο κ. Πούτιν επιμένει. Η κωλυσιεργία του κ. Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση βραβεύτηκε από τη Ρωσία, η οποία προχώρησε στην αγορά σχεδόν πτωχευμένων κρατικών ομολόγων ύψους 2 δισ. δολαρίων τη Δευτέρα.

Όσο απίθανο και να φαίνεται, μια πολιτική διευθέτηση μπορεί να είναι ακόμα δυνατή -επειδή είναι η μόνη λύση στην κρίση. Μετά από ένα τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ο κ. Γιανουκόβιτς συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης νωρίς την Τετάρτη. Οι αιματηρές μάχες στους δρόμους αποδεικνύουν και πάλι ότι η Ουκρανία θα είναι ακυβέρνητη, εκτός αν ο κ. Γιανουκόβιτς δεχτεί τις λογικές απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αν δεν προσχωρήσουν τώρα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι κυβερνήσεις της Δύσης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να επιβάλουν τις κυρώσεις με τις οποίες απειλούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0