Αλλαγή σκηνικού στην ανατολική Γερμανία, έφεραν οι τοπικές εκλογές σε Σαξονία και Θουριγγία, αναδεικνύοντας ουσιαστικά σε κυρίαρχη δύναμη την ακροδεξιά του AfD, ενώ κερδισμένη είναι και η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία πέρυσι διέσπασε το κόμμα της Αριστεράς De Linke, το κόμμα της οποίας αναδεικνύεται τρίτη δύναμη και στα δύο κρατίδια.
Αντιθέτως, είναι απόλυτη η κατάρρευση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών. Κερδισμένοι και οι Χριστιανοδημοκράτες, που στην Θουριγγία είναι δεύτερη δύναμη, πίσω από το AfD και πρώτη στην Σαξονία. Τα αποτελέσματα αυτά είναι μια ισχυρή προειδοποίηση στην κυβερνητικό συνασπισμό (Σοσιαλδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι) του Σόλτς.
Είναι η πρώτη διαμαρτυρία στις κάλπες για το προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική κοινωνία, (ιδιαίτερα στα ανατολικά κρατίδια), για την αυξημένη ανεργία, την ακρίβεια και την μείωση του κοινωνικού κράτους. Μέγα θέμα το μεταναστευτικό αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διακοπή της ενεργειακής συνεργασίας με την Ρωσία. Το τελευταίο έχει επιφέρει ακρίβεια στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες.
Η εκλογική διαδικασία
Η εκλογική διαδικασία στα δύο γερμανικά κρατίδια, Θουριγγία και Σαξονία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή υπό τη σκιά της πρόσφατης δολοφονικής επίθεσης στο Ζόλινγκεν. Το τραγικό αυτό γεγονός έχει εκμεταλλευτεί πλήρως η ακροδεξιά για να ενισχύσει την τοξική ατζέντα της, θέτοντας τη Γερμανία σε μια κρίσιμη καμπή.
Ως το μεσημέρι, η συμμετοχή στη Σαξονία ήταν στο 25,8%, σχεδόν ίδια με το 26,2% των εκλογών του 2019. Στη Θουριγγία, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 32%, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 31,2% του 2019. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τις επιστολικές ψήφους, οι οποίες αναμένεται να είναι περισσότερες από κάθε προηγούμενη φορά, υποδεικνύοντας την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών.
Τα πρώτα exit polls
Στην Θουριγγία, όπου η οργάνωση της AfD θεωρείται επισήμως «εξακριβωμένη ακροδεξιά εξτρεμιστική» δύναμη και ο επικεφαλής της, Μπγερν Χέκε έχει χαρακτηριστεί με δικαστική απόφαση «φασίστας», η AfD, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, κερδίζει με 31,2% (+7,8 από τις εκλογές του 2019) και ακολουθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 24,5% (+2,8).
Την τρίτη θέση εξασφαλίζει η BSW με 15,7%, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από την πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ, με θέσεις υπέρ της Ρωσίας και της περιοριστικής πολιτικής για το προσφυγικό.
Τα κόμματα του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να εξασφαλίζει μόλις 6,8% (-1,4) και τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) να μένουν εκτός κοινοβουλίου με 3,8% (-1,4 ) και 1,2% (,-18) αντίστοιχα. Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν επιθυμεί την συνεργασία με την AfD, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο ενδεχόμενο συνεργασίας του CDU με το SPD ή την BSW.
«Βλέπουμε το αποτέλεσμα ως ευκαιρία αλλαγής διακυβέρνησης υπό το CDU», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU στην Θουριγγία Μάριο Φόιγκτ, αναφερόμενος στην επικείμενη αποχώρηση του Μπόντο Ράμελο (Αριστερά) από την πρωθυπουργία και προανήγγειλε διαβουλεύσεις με το SPD, ενώ πρόσθεσε ότι «θα είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες» και με την BSW.
Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ από την πλευρά της δήλωσε πριν από λίγο στο ARD ότι δεν θα υπάρξει μεν κυβερνητική συνεργασία με την AfD, αλλά «αν το AfD προτείνει κάτι λογικό, για παράδειγμα ότι ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει, τότε η BSW θα συμφωνήσει με αυτό» και δεν θα το απορρίψει αυτομάτως. Ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD Μπγερν Χέκε δήλωσε πάντως ότι το κόμμα του είναι «με διαφορά η μεγαλύτερη δύναμη» στο κρατίδιο και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε».
Στην Σαξονία το CDU, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται να εξασφαλίζει την πρώτη θέση με 31,6% (-0,5 από το 2019), μπροστά από την AfD, η οποία βρίσκεται στο 30,4% (+2,9). Η BSW κερδίζει και εδώ την τρίτη θέση με 12% και ακολουθούν το SPD με 8,2% (+0,5), οι Πράσινοι με 5,3% (-3,3) και η Αριστερά με 4% (-6,4).
Στο κρατίδιο ορίζει το CDU τον πρωθυπουργό από την επανένωση και φαίνεται ότι εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί. Ο σημερινός πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ δήλωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε» και άφησε να εννοηθεί ότι το επιθυμητό είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με το SPD, αλλά θα χρειαστεί ένας ακόμη κυβερνητικός εταίρος. Μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση συμμετείχαν και οι Πράσινοι, θα πρέπει όμως να εξακριβωθεί ότι το κόμμα εξασφαλίζει οριστικά την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, εφόσον τελικά η Αριστερά καταφέρει μέσω των απευθείας εντολών να εισέλθει στο κοινοβούλιο, ενδέχεται τα τρία κόμματα να μην διαθέτουν επαρκή δύναμη για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Τα εκλογικά αποτελέσματα πυροδοτούν αντιδράσεις και σε κεντρικό επίπεδο. Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» έχασε την νομιμοποίησή του, τονίζοντας ότι «όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει κατ' αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα οικονομίας Φρανκ Σέφλερ έκανε λόγο για «αποτέλεσμα - καταστροφή» για την κυβέρνηση Σολτς, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του SPD Κέβιν Κύνερτ επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του, τους Πράσινους και το FDP.
«Θα υπάρξουν συζητήσεις για το μελλοντικό έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Το θέμα είναι το SPD να μην επιτρέπει να τον ξεγελούν κόμματα τα οποία οι ψηφοφόροι πέταξαν έξω από τα κοινοβούλια συντρίβοντάς τα», υπογράμμισε. Από την πλευρά του CDU, ο γενικός γραμματέας Κάρστεν Λίνεμαν επιτέθηκε στην Ζάρα Βάγκενκνεχτ χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια».
Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη
Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η AfD, γνωστή για την ξενοφοβική και αντιευρωπαϊκή της ρητορική, απειλεί να ανατρέψει τον πολιτικό χάρτη της χώρας λίγο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους. Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών δεν θα επηρεάσει μόνο την τοπική πολιτική σκηνή, αλλά και ολόκληρη τη Γερμανία, με πιθανές συνέπειες για την Ευρώπη. Η ακροδεξιά γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη σε γερμανικό τοπικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που αποτελεί μια ιστορική ανατροπή που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.
"Down with the Nazi plague!"
— DW News (@dwnews) September 1, 2024
An anti-AfD protest was held outside the state parliament in Thuringia's capital, Erfurt, after exit polls predicted the far-right party will win the regional elections. pic.twitter.com/8P64SB1XwX
Ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στην Θουριγγία Μπγερν Χέκε απέτυχε σήμερα να εκλεγεί στο τοπικό κοινοβούλιο με απευθείας εντολή, καθώς στην εκλογική του περιφέρεια επικράτησε ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κρίστιαν Τίσνερ.
Ο κ. Χέκε έλαβε το 38,9% των ψήφων και ο αντίπαλός του το 43% και, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, εάν η AfD εκλέξει τελικά πολλούς βουλευτές με απευθείας εντολή, δεν θα μπορεί πλέον να εκλέξει βουλευτές από την λίστα του κόμματος, στην οποία είναι επικεφαλής ο κ. Χέκε. Σε αυτή την περίπτωση, θα μείνει εκτός κοινοβουλίου και πιθανότατα θα χάσει και την θέση του αρχηγού της τοπικής οργάνωσης, η οποία υπό την ηγεσία του έχει χαρακτηριστεί επισήμως «εξακριβωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική».
Ο Μπγιερν Χέκε, υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) για την πρωθυπουργία της Θουριγγίας, αποτελεί τον πιο ριζοσπαστικό εκπρόσωπο της υπερεθνικιστικής και ξενοφοβικής πτέρυγας του κόμματος. Ο 52χρονος πρώην καθηγητής Ιστορίας, καταδικασμένος για τη χρήση ναζιστικών συνθημάτων, όπως το «Alles für Deutschland» («Όλα για τη Γερμανία»), προωθεί πλέον το σύνθημα «Όλα για τη Θουριγγία» ως κεντρικό μότο της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο Χέκε δεν διστάζει να επιτεθεί στο «κατεστημένο» και τις «ελίτ», τις οποίες κατηγορεί ότι καταστρέφουν τη Γερμανία, ενώ χαρακτηρίζει τη μετανάστευση ως «θανάσιμη απειλή» για τη χώρα. Επιπλέον, καταφέρεται κατά των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ελευθερίας της σεξουαλικής επιλογής.
Η προεκλογική του καμπάνια έχει υιοθετήσει το σύνθημα «Χέκε ή Ζόλινγκεν», ενώ στις αφίσες του εμφανίζει ένα αεροπλάνο με το μήνυμα «Απελάσεις Hansa», υποδηλώνοντας μια σκληρή πολιτική μαζικών απελάσεων παράτυπων και μη «αφομοιωμένων» μεταναστών.
Παράλληλα, ενώ η AfD επιμένει στην απειλή των μεταναστών, τα ίδια τα παραρτήματά της στη Θουριγγία, τη Σαξονία-Άνχαλτ και τη Σαξονία έχουν χαρακτηριστεί ως «ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες» από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, αναδεικνύοντας την ένταση της ριζοσπαστικής τους ατζέντας.