Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.1°C30.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.3°C28.8°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.7°C28.3°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.3°C
0 BF 61%
Ευρωκοινοβούλιo / Ποικιλία ακροδεξιών συμμαχιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωκοινοβούλιo / Ποικιλία ακροδεξιών συμμαχιών

1352051380.jpg
ΑΝΑΛΥΣΗ

Το όνομά τους είναι Patriots for Europe. Μια νέα «συνιστώσα» ανακοινώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας από τον Βίκτορ Όρμπαν παράλληλα με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα του. Το κόμμα του, το Fidesz, θα συνεργαστεί στην Ευρωβουλή με τους Αυστριακούς Ελεύθερους του FPΟ του σκληροπυρηνικού Χέρμπερτ Κικλ και το ΑΝΟ του πολυεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις από την Τσεχία. Η προέλευση των τριών κομμάτων είναι διαφορετική, αλλά φαίνεται πως τώρα βρήκαν κοινό στόχο, ενώ πολλά δυτικά ΜΜΕ θεωρούν πως τα ενώνει και μια κοινή «συμπάθεια» προς τη Μόσχα. Το Fidesz ανήκε κάποτε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το ΑΝΟ ήταν -παραδόξως- μέλος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων του Renew, ενώ το FPΟ συμμετείχε μέχρι πρότινος στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία μαζί με το γερμανικό AfD, το οποίο και έχει αποπεμφθεί από αυτή με πρωτοβουλία της ισχυρής γυναίκας της ομάδας Μαρίν Λεπέν, η οποία πάντως φλέρταρε επίσης με μια πιθανή μετακόμιση στην παρέα της Τζόρτζια Μελόνι, δηλαδή στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Πρωτοφανής ρευστότητα

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο χώρος της εθνολαϊκιστικής Δεξιάς διανύει, παρά την επιτυχία του στις εκλογές ή ίσως ακριβώς εξαιτίας αυτής, μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας στην προσπάθεια να αποκτήσει την επιρροή που θεωρεί πως αντιστοιχεί στο πρόσφατο εκλογικό του αποτέλεσμα. Για να αποκτήσουν οι Πατριώτες καθεστώς ευρωομάδας, θα χρειαστούν πάντως την ένταξη κομμάτων και από τουλάχιστον τέσσερις χώρες ακόμα. Τα τρία κόμματα ήταν πρώτα στις εκλογές στις χώρες τους και διαθέτουν συνολικά 24 έδρες, περισσότερες από τις 23 που χρειάζονται για να αποκτήσουν αυτό το καθεστώς, αλλά πρέπει να εκπροσωπούν και τουλάχιστον το ένα τέταρτο από το σύνολο των 27 κρατών-μελών, άρα ψάχνουν για μέλη από τέσσερις χώρες ακόμα. Σχετική έκκληση έκανε ήδη ο Βίκτορ Όρμπαν. Πρόθυμοι φαίνεται να υπάρχουν, αλλά το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), η οποία παραμένει άστεγη, διατηρεί όμως στενές σχέσεις με το αυστριακό FPΟ. Εκπρόσωπος της ΑfD άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσχώρησης, στο περιθώριο του ταραχώδους συνεδρίου του κόμματος στο Έσεν το περασμένο σαββατοκύριακο, μιλώντας για μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική.

Οι τρεις «σωματοφύλακες» του εθνολαϊκισμού έκαναν λόγο για μια ιστορική ημέρα για την Ευρώπη. Ο άλλοτε υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ο Χ. Κικλ, που φιλοδοξεί να είναι καγκελάριος από τον Σεπτέμβριο και μετά, υποσχέθηκε πως θα αλλάξουν σταδιακά όλα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ο Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα αποτελούν την πιο μεγάλη δεξιά ένωση κομμάτων στην Ευρώπη, ενώ ο Αντρέι Μπάμπις, γνωστός και ως «Τραμπ του Μολδάβα» λόγω της τεράστιας περιουσίας του και των σκανδάλων που συνοδεύουν τη μεταπήδησή του στην πολιτική, επανέλαβε ότι το πρώτο ζητούμενο για τις χώρες θα είναι η ανάκτηση μεγάλων τμημάτων της χαμένης τους εθνικής κυριαρχίας.

Είναι σαφές ότι με την κίνησή του αυτή ο Όρμπαν στέλνει ένα μήνυμα και προς την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ότι δεν προτίθεται να της παραδώσει αμαχητί την πρωτοκαθεδρία του ακροδεξιού χώρου στην Ε.Ε. Ειδικά από τη στιγμή που η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας έδειξε να αναζητεί κάποιες γέφυρες επικοινωνίας με την Κεντροδεξιά στην Ευρώπη αλλά και με την προοριζόμενη για πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι Πατριώτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική για κόμματα που επιμένουν να συνεχίζουν σε μια πιο σκληρή γραμμή.

Με σημαία το έθνος

Η επιλογή πάντως είναι και επιβεβαίωση της νέας στρατηγικής που υιοθετεί η σημερινή «κοινοβουλευτική» Ακροδεξιά επιλέγοντας να μην αμφισβητεί συνολικά την ύπαρξη της Ε.Ε. αλλά προβάλλοντας ως στόχο την αναδιαμόρφωση και αναδιοργάνωσή της με επιστροφή εξουσιών στο έθνος κράτος. Ο Όρμπαν, ο Κικλ και ο βρισκόμενος μονίμως σε κόντρα με τις Βρυξέλλες Μπάμπις βλέπουν ότι υπάρχει μπόλικος χώρος δράσης για να επεκτείνουν την επιδραστικότητά τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ολοι βεβαίως περιμένουν με μεγάλη αγωνία το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Γαλλία, αφού μια νίκη του διδύμου Λεπέν-Μπαρντελά θα μπορούσε να αποτελέσει και την απαρχή μιας κυριολεκτικά «άλλης» εποχής για την Ευρώπη. Και φυσικά θα ήθελαν πολύ τη Μαρίν Λεπέν στη δική τους «πατριωτική» ομάδα. Το σίγουρο είναι ότι ο χώρος των εμπόρων πατριωτισμού δεν θα μας αφήσει να βαρεθούμε τους επόμενους μήνες και χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL