Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.4°C19.0°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C17.5°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C17.7°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.1°C17.8°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 67%
Τζούλιαν Ασάνζ / Εξωδικαστικό συμβιβασμό αναζητούν τώρα οι ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζούλιαν Ασάνζ / Εξωδικαστικό συμβιβασμό αναζητούν τώρα οι ΗΠΑ

134794712.jpg

Το ενδεχόμενο έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ τις παραμονές των αμερικανικών προεδρικών εκλογών φαίνεται ότι προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση Μπάιντεν, που εμφανίζεται τώρα διατεθειμένη να αποσύρει τις βαρύτερες κατηγορίες σε βάρος του.

Σε αναλυτικό δημοσίευμά της η εφημερίδα The Wall Street Journal αναφέρει πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητεί τρόπους να συντομεύσει τη διαδικασία έκδοσης του Τζ. Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου ο ίδιος διώκεται για τη δημοσίευση πριν από 14 χρόνια χιλιάδων επίσημων εγγράφων των αμερικανικών Αρχών για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Το ρεπορτάζ σημειώνει πως μία από τις ιδέες που εξετάζονται είναι η απόσυρση των 18 κατηγοριών με βάση τον νόμο περί κατασκοπείας στην περίπτωση που ο Τζ. Ασάνζ αποδεχτεί την ενοχή του για το αδίκημα της κακής διαχείρισης απόρρητων εγγράφων. Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, ο Τζ. Ασάνζ θα μπορούσε να αποδεχτεί την προσφορά από τη Βρετανία και στη συνέχεια να απελευθερωθεί, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια υπό κράτηση στη χώρα.

Αγνοια δηλώνει η πλευρά Ασάνζ

Η νομική ομάδα του Τζ. Ασάνζ δεν επιβεβαίωσε, πάντως, το δημοσίευμα, με μέλη της να δηλώνουν άγνοια για κάποια αλλαγή στη μέχρι τώρα στρατηγική των ΗΠΑ σε σχέση με τη δίωξη του ιδρυτή του WikiLeaks. O δικηγόρος του Μπάρι Πόλοκ σημείωσε, μάλιστα, πως θα ήταν ανάρμοστο για τη νομική ομάδα του Τζ. Ασάνζ να σχολιάσει ανάλογα δημοσιεύματα τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση της βρετανικής Δικαιοσύνης για την έκδοση ή μη του ακτιβιστή στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι ΗΠΑ «συνεχίζουν με την ίδια αποφασιστικότητα να επιδιώκουν την έκδοση και για τις 18 κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσε να επισύρουν κάθειρξη 175 χρόνων».

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα κάνει αποδεκτή την τελευταία προσφυγή του Τζ. Ασάνζ απέναντι στη διαδικασία έκδοσής του στις ΗΠΑ. Ο Τζ. Ασάνζ, που συνεχίζει να κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, έχει επικαλεστεί λόγους υγείας και δεν παρίσταται στις ακροάσεις. Αν το δικαστήριο απορρίψει την προσφυγή του, τότε ο Τζ. Ασάνζ θα έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στη Βρετανία προκειμένου να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ και ο μοναδικός δρόμος που θα του απομένει θα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο θα μπορούσε να διατάξει τη Βρετανία να μην συνεχίσει τη διαδικασία έκδοσης μέχρι να εξετάσει την υπόθεση. Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, ο Τζ. Ασάνζ θα είναι δυνατόν να εκδοθεί στις ΗΠΑ σε λίγες ημέρες. Καθώς, όμως, απομένουν λίγοι μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή.

Οι φόβοι των Αμερικανών

Η προηγούμενη, άλλωστε, κυβέρνηση των Δημοκρατικών, αυτή του Μπαράκ Ομπάμα, είχε διστάσει να ασκήσει δίωξη κατά του ιδρυτή του WikiLeaks, φοβούμενη ότι εάν το έκανε, θα παραβίαζε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου όπως διασφαλίζεται από την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος. Τελικά, η κυβέρνηση Τραμπ ήταν εκείνη που το 2019 στράφηκε κατά του ακτιβιστή, διώκοντάς τον με βάση τον νόμο περί κατασκοπείας του 1917.

Στη διάρκεια της συνεχιζόμενης ακροαματικής διαδικασίας στο Λονδίνο οι δικηγόροι του Τζ. Ασάνζ έχουν υποστηρίξει πως ο πελάτης τους θα μπορούσε να γίνει στόχος και να «εκτελεστεί εξωδικαστικά» από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ιδίως «με δεδομένη την υπαρκτή πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο». Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν πως ενδεχόμενη δίωξη του Τζ. Ασάνζ στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο. Όχι μόνο επειδή στο εξής οι αμερικανικές Αρχές θα μπορούν να ζητούν την έκδοση εκδοτών ή δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, αλλά και επειδή άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, με ολέθριες συνέπειες, όπως καταλαβαίνει κανείς, για την ελευθερία του Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL