Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C17.8°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.4°C15.5°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
12.0°C15.9°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
9.1°C10.7°C
0 BF 70%
Μέση Ανατολή / Σφοδρές μάχες σε Βορρά και Νότο - Το Ισραήλ χτυπά ανελέητα τη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Σφοδρές μάχες σε Βορρά και Νότο - Το Ισραήλ χτυπά ανελέητα τη Γάζα

134335612_NOTIA_GAZA.jpg

Αγριες μάχες διεξάγονται στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα, ο οποίος έχει περικυκλωθεί από ισραηλινά άρματα μάχης. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιδρομή σε συγκρότημα κτηρίων σκοτώνοντας «ορισμένους» μαχητές και ανακαλύπτοντας ένα δίκτυο σηράγγων. Την ίδια ώρα, το Al Jazeera μετέδιδε ότι ένας από τους Παλαιστίνιους ρεπόρτερ του θρηνούσε 22 μέλη της οικογένειάς του που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην Τζαμπαλίγια.

Ανθρωπιστική κρίση

Οι τοπικές Αρχές ανέφεραν ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στον καταυλισμό στερούμενοι οποιασδήποτε δομής περίθαλψης και κινδυνεύοντας πια από λιμό, καθώς καμία βοήθεια δεν έφτασε στον Βορρά από τότε που έληξε η ανθρωπιστική εκεχειρία στις αρχές Δεκεμβρίου.

Προχθές ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα μπορεί να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή, συμπαρασύροντας ό,τι έχει απομείνει από τις δομές της οργανωμένης κοινότητας. Τα σχόλιά του επικρίθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, ο οποίος χαρακτήρισε τη θητεία του Αντ. Γκουτέρες «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη».

Δεν ήταν όμως μόνο ο επικεφαλής του ΟΗΕ που περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην εμπόλεμη περιοχή. Ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δρ Χρήστος Χρήστου δήλωσε με τη σειρά του ότι η Γάζα αντιμετωπίζει μια καταστροφή που εκτείνεται πέρα από την ανθρωπιστική. Οι συνεχείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει εκτεταμένες περιοχές του στενού θύλακα και το 85% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του έχει μείνει άστεγο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Μιλώντας από τη Γενεύη, ο δρ Χρ. Χρήστου είπε: «Οι άνθρωποί μου επί του πεδίου με ενημερώνουν συνεχώς για την κατάσταση και μπορώ να σας πω ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ την ανθρωπιστική κρίση. Οι συνθήκες δεν είναι πλέον βιώσιμες, δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος». Σε ανοιχτή επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο επικεφαλής των ΓΧΣ ζήτησε από το σώμα να απαιτήσει τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον Παλαιστίνιων αμάχων και να επιτρέψει την ανεμπόδιστη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε περίπου 250 «στόχους» σε όλο τον θύλακα σε διάστημα 24 ωρών. Οι επιχειρήσεις του έχουν επεκταθεί και στη Ράφα, στον Νότο, όπου περίπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν δύο σπίτια. Μεταξύ των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με μάρτυρες. Μόνο χθες αναφέρθηκαν συνολικά άλλοι 350 θάνατοι. Με βάση τον απολογισμό των τοπικών Αρχών, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής από τις 7 Οκτωβρίου 17.177 ανθρώπους, ανάμεσά τους 7.000 παιδιά.

Εγκλημα πολέμου κατά δημοσιογράφων

Την ίδια ώρα, λεπτομερής και επισταμένη έρευνα του Reuters, βασισμένη σε καταγραφές βίντεο, μαρτυρίες και δορυφορικές εικόνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πυρά που σκότωσαν τον 37χρονο δημοσιογράφο του Ισάμ Αμπντάλα και τραυμάτισαν βαριά την 28χρονη φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Κριστίνα Άσι στις 13 Οκτωβρίου στον Λίβανο, λίγο περισσότερο από 1 χιλιόμετρο από τα ισραηλινά σύνορα, προέρχονταν από ισραηλινό άρμα μάχης στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι ερευνητές δημοσιογράφοι του πρακτορείου πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από τριάντα κυβερνητικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους ασφαλείας, στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ιατροδικαστές, δικηγόρους, γιατρούς και μάρτυρες για να συντάξουν μια λεπτομερή περιγραφή του περιστατικού. Η δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα παρακολούθησε επίσης βίντεο από οκτώ άλλα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή που κάλυπταν τις ανταλλαγές πυρών και εκατοντάδες φωτογραφίες από πριν και μετά την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης. Στο Λονδίνο, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διερευνηθεί το περιστατικό ως έγκλημα πολέμου, θεωρώντας πως οι δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν σκόπιμα ενώ ήταν διακριτή η ταυτότητά τους.

Πίσω στη Γάζα, υπάρχουν αναφορές του BBC από προχθές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το σπίτι του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, ουσιαστικά του Νο2 στην ηγεσία της οργάνωσης μετά τον αυτοεξόριστο αρχηγό της Ισμαήλ Χανίγια. Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι κρύβεται στις υπόγειες σήραγγες υπό την προστασία των σωματοφυλάκων του και δεν επικοινωνεί με κανέναν για να αποφύγει τον εντοπισμό του. Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο, μαζί με άλλους, για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι «είναι μόνο θέμα χρόνου να τον πιάσουμε».

Ο 61χρονος Γ. Σινουάρ γεννήθηκε στη Χαν Γιουνίς μετά τον εκτοπισμό των γονιών του από την Ασκελόν κατά τη Νάκμπα, τον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστίνιων που ακολούθησε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1982, σε ηλικία 19 ετών, κατηγορούμενος για «ισλαμικές δραστηριότητες», και εκ νέου το 1985.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL