Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.7°C22.3°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.6°C23.4°C
1 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.0°C24.8°C
4 BF 30%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.8°C22.1°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C21.3°C
0 BF 46%
Μέση Ανατολή / Γάζα 2023, όπως Βηρυτός 1985
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Γάζα 2023, όπως Βηρυτός 1985

134247512_GAZA_BABIES.jpeg

Ένας άγριος, αδυσώπητος, αιματηρός, άνευ ελέους ανταρτοπόλεμος μέσα σε συντρίμμια και μισογκρεμισμένα σπίτια μαίνεται στην πόλη της Γάζας, αδιάψευστος μάρτυρας του οποίου είναι τα εκατοντάδες βίντεο που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες μέρες τις ψηφιακές πλατφόρμες και από τις δύο πλευρές, της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ανταλλαγές πυρών εκ του σύνεγγυς, επιθέσεις εξ εφόδου, «σαλταρίσματα» σε ισραηλινά άρματα με ρίψεις χειροβομβίδων μέσα στους πυργίσκους, φωνές και πανικός σε ένα σκηνικό μάχης σε μια πυκνοδομημένη πόλη που θυμίζει έντονα το πολεμικό σκηνικό της Βηρυτού κατά τον εμφύλιο του Λιβάνου τη δεκαετία του 1980.

Ανταρτοπόλεμος πόλης

Κι αν για τους μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης με τα «Καλάσνικοφ» και τα ελαφρά αντιαρματικά στα χέρια, που μπορούν να τρέχουν και να κρύβονται μέσα στα χαλάσματα, αυτό το σκηνικό αποτελεί ένα οικείο περιβάλλον, δεν ισχύει το ίδιο για τις «δυσκίνητες» δυνάμεις ενός τακτικού στρατού με μηχανοκίνητα τμήματα, που μπορούν εύκολα να παγιδευτούν στον αστικό λαβύρινθο δεχόμενες καταιγισμό πυρών.

Ισως αυτός να ήταν τελικά και ο στρατηγικός στόχος της Χαμάς σ’ αυτόν τον κύκλο της μακρόχρονης σύγκρουσης, όπως πολλές φορές έχουν ομολογήσει ευθέως κορυφαία στελέχη της, δηλαδή να παρασύρει τον ισραηλινό στρατό μέσα στο «γήπεδό» της, οδηγώντας την αντιπαράθεση σε έναν ατέρμονο πόλεμο φθοράς που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει με τη σειρά του σε αδιέξοδο την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, αναγκάζοντάς τη να διαπραγματευθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ενταγμένα σαφώς στον πόλεμο της προπαγάνδας, που μαίνεται παράλληλα με εκείνον στους στενούς δρόμους της Γάζας, πολλά από τα βίντεο των μαχών είναι ιδιαίτερα σκληρά, αποτελούν ωστόσο αδιάψευστους μάρτυρες αφενός της βιαιότητας της σύγκρουσης, αφετέρου της αποφασιστικότητας των αντιμαχόμενων. Με την ισραηλινή κοινωνία -τουλάχιστον ένα μέρος απ’ αυτή- να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη στρατοκρατική λογική και να αναζητεί μια νέα αφήγηση πέρα από τον πόλεμο και την ατέρμονη σύγκρουση, εικόνες κουρελιασμένων, καμένων και ματωμένων στολών Ισραηλινών στρατιωτών, με τα προσωπικά αντικείμενά τους, τις ταυτότητες και τις φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων τους να εκτίθεται στην κάμερα της προπαγάνδας, είναι βέβαιο ότι η ισραηλινή πολιτική ηγεσία θα αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην επικοινωνιακή διαχείριση του πολέμου.

Συγγενείς μερικών εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα προέτρεψαν χθες τους ακροδεξιούς Ισραηλινούς βουλευτές να μην επιδιώξουν τη θέσπιση θανατικής ποινής για τους συλληφθέντες Παλαιστίνιους μαχητές, λέγοντας ότι ακόμη και η συζήτηση για κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων. Ο Γιάρντεν Γκόνεν, του οποίου η αδελφή, η Ρόμι, είναι μεταξύ των ομήρων, είπε στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και στους συναδέλφους του στο Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα, στη διάρκεια ενός κοινοβουλευτικού πάνελ: «Η πρότασή σας θα σήμαινε ότι κάνετε παιχνίδια με το μυαλό τους. Και σε αντάλλαγμα θα παίρναμε πίσω φωτογραφίες των αγαπημένων μας προσώπων που δολοφονήθηκαν, με το κράτος του Ισραήλ, και όχι αυτούς (σ.σ.: της Χαμάς), να κατηγορείται ως υπεύθυνο. Μην το επιδιώξετε μέχρι να επιστρέψουν εδώ. Μην βάζετε το αίμα της αδελφής μου στα χέρια σας».

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έγραψε χθες στην ηλεκτρονική έκδοσή της, επικαλούμενη πηγή της που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, ότι η οργάνωση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των ομήρων που είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συνομιλίες συνεχίζονται και ως εκ τούτου χρειάζεται περισσότερη υπομονή.

Μικρές αχτίδες φωτός

Και φυσικά, μέσα σ’ αυτή την «υπομονή» υπάρχουν και οι στιγμές της παύσης, εκείνες που ο θάνατος αφήνει να λάμψει έστω και για λίγο μια αχτίδα ελπίδας. 28 πρόωρα γεννημένα βρέφη στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα διακομίσθηκαν χθες μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα στην Αίγυπτο, όπου θα νοσηλευτούν υπό τις ενδεδειγμένες συνθήκες ιατρικής φροντίδας. Τρία μωρά παρέμειναν πίσω στη Γάζα, δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω οικογενειακών προσωπικών συνθηκών και καθώς δεν έχει ταυτοποιηθεί η οικογένειά τους. Η κίνηση συντονίστηκε από την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Υπήρξαν και χθες αναφορές για σφοδρές μάχες γύρω από το ινδονησιακό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Όπως ανέφερε ο γιατρός Μαρουάν Αμπντάλα, τα ισραηλινά άρματα ήταν ορατά από τα παράθυρά του. «Μπορείτε να τους δείτε να κινούνται και να πυροβολούν» είπε τηλεφωνικά στο Associated Press. «Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τρομοκρατημένα. Ακούγονται συνεχώς ήχοι εκρήξεων και πυροβολισμών». Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφεραν ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων γιατροί και ασθενείς, από πλήγματα που δέχθηκε το ινδονησιακό νοσοκομείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL