Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
16.6°C21.0°C
5 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
21.9°C26.8°C
5 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 88%
Ευρωπαϊκή Ένωση / Ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει το μη συναινετικό σεξ ποινικό αδίκημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Ένωση / Ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει το μη συναινετικό σεξ ποινικό αδίκημα

Πλακάτ που γράφει το σύνθημα «βιασμός είναι το σεξ χωρίς συναίνεση»
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη (28/6) στο να προωθήσουν να καταστεί το μη συναινετικό σεξ ως ποινικό αδίκημα σε όλα το μπλοκ, προαναγγέλοντας σύγκρουση σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ,  οι οποίες απέρριψαν το σχέδιο.

Αρκετές μορφές κυβερνοβίας, όπως η εκδικητική πορνογραφία, τα deepfakes πορνό που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και η παρενόχληση μέσω διαδικτύου, θα μπορούσαν επίσης να καταστούν ως ποινικά αδικήματα, αφού η πλειοψηφία των νομοθετών στις επιτροπές για τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών υιοθέτησαν την εκδοχή τους για την πρώτη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των γυναικών από κατάχρηση.

«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση βίας στην Ευρώπη. Οι γυναίκες γίνονται όλο και περισσότερο στόχος. Δεν πρόκειται μόνο για τις βέλτιστες πρακτικές ή τις συστάσεις που θα το αντιμετωπίσουν, αλλά για τη νομοθεσία που μπορεί να επιβληθεί» δήλωσε σύμφωνα με το Politico η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. 

Η οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας συγκέντρωσε την υποστήριξη των νομοθετών με ψήφους 71-5. Επτά βουλευτές απείχαν. Η ψηφοφορία θα πρέπει να τεθεί προς επιβεβαίωση στη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο.

Το νομοσχέδιο επιδίωκε μεταξύ άλλων να υποχρεώσει τις χώρες της ΕΕ να κωδικοποιήσουν το μη συναινετικό σεξ ως βιασμό που τιμωρείται με μέγιστη ποινή τουλάχιστον οκτώ ετών φυλάκιση. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισαν νωρίτερα αυτό το μήνα να αφαιρέσουν τη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε νομική βάση.

«Καμία Ευρωπαία δεν θα κατανοήσει ότι η κυβέρνησή της δεν αντιμετωπίζει τον βιασμό μέσω έλλειψης συναίνεσης στα υψηλότερα επίπεδα, γιατί ξέρουν πόσο φρικτό έγκλημα είναι ο βιασμός», δήλωσε η επικεφαλής της ιρλανδικής κεντροδεξιάς βουλευτής (ΕΛΚ) Φράνσις Φιτζέραλντ. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «πρέπει να γνωρίζουν ότι η συμπερίληψη του βιασμού αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε. Η πρώτη συνάντηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο αναμένεται στις 13 Ιουλίου.

Το μπλοκ επί του παρόντος είναι σχεδόν χωρισμένο στα δύο με 14 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας - να απαιτούν από τα θύματα να αποδείξουν τη χρήση βίας ή απειλής σε περίπτωση βιασμού και άλλες 13 - συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας και της Ελλάδας - να βασίζουν τον ποινικό τους ορισμό του βιασμού στη συναίνεση.

Οι ευρωβουλευτές ήταν πιο κοντά στη συμφωνία των κυβερνήσεων της ΕΕ να ποινικοποιήσουν κάποιες μορφές διαδικτυακής βίας με μέγιστη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός ή δύο ετών. Τέτοια εγκλήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικού υλικού, ακόμη και όταν οι εικόνες και τα βίντεο είναι ψεύτικες και χειραγωγούμενες και καταδίωξη στον κυβερνοχώρο. Η κοινή χρήση δεδομένων κάποιου, όπως μια διεύθυνση για υποκίνηση βίας -γνωστή ως doxxing- μπορεί να γίνει εγκληματική.

Σε μια προσπάθεια να αυστηροποιήσουν το σχέδιο νόμου, οι νομοθέτες της ΕΕ θέλουν επίσης να ποινικοποιήσουν την αποστολή σε κάποιον στο δαδίκτυο αυτόκλητων εικόνων και βίντεο με γεννητικά όργανα με σκοπό να «προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη». Ψήφισαν επίσης να προχωρήσουν πέρα από την τιμωρία της παρότρυνσης στον κυβερνοχώρο για κακοποίηση γυναικών για να συμπεριλάβουν τη βία κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Πρότειναν επίσης να καταστεί ποινικό αδίκημα ο εξαναγκασμός «οποιασδήποτε ιατρικά περιττής χειρουργικής επέμβασης» ή ορμονικής θεραπείας σε διαφυλικές γυναίκες και παιδιά χωρίς την συγκατάθεσή τους με μέγιστη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών.

Ωστόσο σύμφωνα με ένα email από την Μετσόλα με ημερομηνία 16 Ιουνίου, το οποίο είδε το Politico, η πρόεδρος αποφάσισε να μην λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον τριών ευρωβουλευτών (Anders Vistisen, Isabella Adinolfi και Cristian Terheș) που κατηγορήθηκαν για σεξιστική, ρατσιστική και τρανσφοβική ρητορική κατά  τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών τον περασμένο μήνα.

Η Μετσόλα ανέφερε σε ένα email στους άλλους νομοθέτες που είχαν παραπονεθεί για τις παρατηρήσεις ότι ήταν «ακατάλληλες». Αλλά είπε επίσης ότι οι κανόνες του Κοινοβουλίου κατά της προσβλητικής γλώσσας έπρεπε να «κρατηθούν ενάντια» στην απαίτηση να επιτρέπεται η ελευθερία της έκφρασης.

Η Malin Björk, μία από τις ευρωβουλευτές που είχε γράψει στην Μετσόλα για να διαμαρτυρηθεί, είπε στο Politico: «Είμαι απογοητευμένη. Δεν νομίζω ότι πρέπει να εναπόκειται πάντα σε λίγες γυναίκες ευρωβουλευτές να αντικρούουν τη ρητορική μίσους στην Ολομέλεια. Νομίζω ότι πρέπει συλλογικά να σκεφτούμε περαιτέρω. Θα πρέπει επίσης να έχουμε έναν κώδικα συμπεριφοράς για τους ευρωβουλευτές που προεδρεύουν αυτές τις συζητήσεις, όπου γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν προβλήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL