Live τώρα    
Εκλογές στην Τουρκία / Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κάλπη - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές στην Τουρκία / Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κάλπη - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Κόσμος περνά μπροστά από προεκλογικές αφίσες του Ερντογάν
SEDAT SUNA/EPA

Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική στιγμή: ή θα παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν ή η χώρα θα ακολουθήσει μια πιο φιλοδυτική πορεία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι φαβορί για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο της Κυριακής και υπόσχεται μια ισχυρή Τουρκία, γράφει το BBC λίγα 24ώρα πριν τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών. 

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι το καθεστώς του είναι δικτατορία είναι εκστρατείες συκοφαντίας και ανοησίες. 

Ο κύριος αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηριζόμενος από μια ευρεία αντιπολίτευση, χαρακτήρισε τις εκλογές ως ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει την μελλοντική κατεύθυνση της Τουρκίας και έχει ζητήσει την υποστήριξη των εθνικιστών ψηφοφόρων για να αυξήσει τις πιθανότητες νίκης του.

Αν ο Ερντογάν κερδίσει την Κυριακή δεν θα αλλάξουν πολλά, λέει ο Σελίμ Κορού, μέλος της δεξαμενής σκέψης Tepav της Τουρκίας. Οι εξουσίες του είναι ήδη τόσο ευρείες που δεν θα επιδιώξει να τις επεκτείνει περαιτέρω, λέει.

Ωστόσο, ο Alp Yenen, λέκτορας Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Leiden, πιστεύει ότι εάν διατηρηθεί ο πληθωρισμός άνω του 43%  στην Τουρκία, το κόμμα του AK θα μπορούσε να επιταχύνει αυτό που ήταν «αργός ρυθμός αυταρχισμού».

Ο αντίπαλος του Ερντογάν θέλει να καταργήσει το προεδρικό σύστημα που εισήχθη πριν από πέντε χρόνια και να επιστρέψει την εξουσία στο κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσουν ανεξάρτητα δικαστήρια και ελεύθερος τύπος.

Ο ρόλος του προέδρου θα είναι πιο πολύ τιμητικός και τα άλλα πέντε κόμματα της συμμαχίας Κιλιτσντάρογλου θα έχουν το καθένα, έναν αντιπρόεδρο μαζί με τους δύο κεντροαριστερούς δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

Όμως, το κόμμα του Ερντογάν και οι εθνικιστές και συντηρητικοί σύμμαχοί του έχουν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης κέρδιζε την προεδρία μπορεί να δυσκολευτούν να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις τους.

Με το βλέμμα στη Δύση ή την Ανατολή

Η Τουρκία είναι μέρος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ αλλά o Ερντογάν κατά την διάρκεια της προεδρίας του έχει επιδιώξει στενούς δεσμούς με  Κίνα και τη Ρωσία αγοράζοντας τους S-400 και εγκαινιάζοντας ένα ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο - το πρώτο της Τουρκίας - πριν από τις εκλογές.

Ο αντίπαλός του και οι σύμμαχοί του, εν τω μεταξύ, θέλουν να επιστρέψουν στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκαταστήσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα σχέσεις με τη Ρωσία.

Εάν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, τότε ο Σελίμ Κορού πιστεύει ότι θα συνεχίσει να απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση, χωρίς να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ. «Θέλει να φτάσει την Τουρκία σε ένα σημείο μεσοπρόθεσμα ή στο μακρινό μέλλον όπου η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα έχει σημασία».

Φόβοι για τους πρόσφυγες από την Συρία

Αυτές τις εκλογές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά 3,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που έχουν λάβει προσωρινή προστασία από την Τουρκία και αυτό επειδή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θέλει να τους στείλει γρήγορα σπίτια τους.

Ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι θα διαπραγματευτεί την επιστροφή των Σύριων με τη Δαμασκό, αλλά καθώς η Συρία επιμένει να εγκαταλείψει την ουδέτερη ζώνη των 30 χιλιομέτρων (18 μιλίων) πάνω από τα σύνορα, αυτό επιφυλάσει τον κίνδυνο η Συρία να εξαπολύσει επιθέσεις στη ζώνη και να πυροδοτήσει ένα νέο προσφυγικό κύμα, αναφέρει ακόμα το BBC.

Ο  Ερντογάν προσπάθησε να εκτονώσει το ζήτημα, υποσχόμενος να επιταχύνει τον εθελοντικό επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου Σύριων μέσω μιας συμφωνίας με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η ιδέα των Σύριων να επιστρέψουν οικειοθελώς φαίνεται τραβηγμένη, αλλά τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εργασίες για την κατασκευή 5.000 διαμερισμάτων στη Συρία έχουν ήδη ξεκινήσει

Τι θα ψηφίσουν οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι της Τουρκίας αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε σχεδόν το 9% των κοινοβουλευτικών ψήφων, υποστήριξε δημόσια τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για πρόεδρο και βλέπει την ψηφοφορία ως μια ιστορική στιγμή για να απαλλαγεί η χώρα από το «καθεστώς ενός άνδρα».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι παραδόθηκε στον «εκβιασμό» και την ατζέντα τόσο του φιλοκουρδικού κόμματος όσο και των μαχητών του PKK, που θεωρούνται από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της ως τρομοκράτες.

Αλλά οι Κούρδοι ψηφοφόροι ανησυχούν ότι ο αμφισβητίας της αντιπολίτευσης έχει ευθυγραμμιστεί με έναν ακροδεξιό ηγέτη για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», επειδή αυτός είναι συνήθως ένας χαρακτηρισμός που δίνεται σε Κούρδους μαχητές.

Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Pervin Buldan έχει υποστηρίξει πλήρως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Η απόκτηση της ψήφου των εθνικιστών είναι μια πιθανότητα, αλλά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ψήφος των Κούρδων - είναι μια λεπτή ισορροπία - πώς θα την αποκτήσετε χωρίς να χάσετε Κούρδους;» διερωτάται ο Αλπ Γιενέν.

Υψηλός πληθωρισμός ή ορθόδοξη οικονομία;

Ο πληθωρισμός είναι στα ύψη στην Τουρκία. Τα πρώτα χρόνιας της διακυβέρνησης του Ερντογάν υπήρξε οικονομική ανάπτυξη και μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Και η Τουρκία ακολουθούσε πιστά στους όρους των δανειακών της συμφωνιών με το ΔΝΤ

Όμως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή του Ερντογάν έχει εγκαταλείψει την ορθόδοξη οικονομική πολιτική. Σταδιακά διέβρωσε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, απολύοντας τρεις από τους διοικητές της διαδοχικά, λέει ο Selva Demiralp, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Koc.

Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε, καθώς τα επιτόκια διατηρήθηκαν χαμηλά - ενώ το νόμισμα της Τουρκίας η λίρα υποτιμήθηκε για να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο και να ενισχύσει τις εξαγωγές.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να υπόσχεται υψηλή ανάπτυξη, έξι εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και μεγάλη ώθηση για τον τουρισμό, αλλά ο καθηγητής Demiralp πιστεύει ότι οι πολιτικές του θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό στο 45% για τους επόμενους μήνες.

Εάν ο Κιλιτσντάρογλου και οι σύμμαχοί του κερδίσουν την προεδρία και το κοινοβούλιο, πιστεύουν ότι μια επιστροφή στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον πληθωρισμό στο 30% μέχρι το τέλος του 2023 και πως θα συνεχίσει να μειώνεται μετά από αυτό.

Οι αντιφατικές δημοσκοπήσεις

Όπως μεταδίδει το Open Tv, δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία δίνουν πάλι αντιφατικά αποτελέσματα, καθώς και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βγαίνουν νικητές.

Σε δημοσκόπηση της ASAL ο Ερντογάν συγκεντρώνει 49,4% και ο Κιλιτσντάρογλου 50.6%. Αντίθετα, σε δημοσκόπηση της AREA ο Ερντογάν κερδίζει με 53,4%, αφήνοντας πίσω τον Κιλιτσντάρογλου με 46.6%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL