Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C23.0°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C21.1°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.9°C25.4°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.8°C
2 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
2 BF 88%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Εισάγουμε εν γνώσει μας ρωσικό πετρέλαιο μέσω Ινδίας παραδέχεται ο Μπορέλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Εισάγουμε εν γνώσει μας ρωσικό πετρέλαιο μέσω Ινδίας παραδέχεται ο Μπορέλ

ΠΟΥΤΙΝ ΜΟΝΤΙ
EPA/HARISH TYAGI

Το ρωσικό αργό πετρέλαιο έγινε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία κύριος στόχος των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας. το Κρεμλίνο «απάντησε» με έκπτωση τιμών σε όλες τις άλλες χώρες που συνεχίζουν να το αγοράζουν. Σήμερα, 15 μήνες μετά την ρωσική εισβολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχεται σε κορυφαίο επίπεδο ότι η Δύση απέτυχε να περιορίσει πραγματικά την κατανάλωση καυσίμων από ρωσικό πετρέλαιο, απλώς τα αγοράζει από χώρες μεσάζοντες με μεγάλο δυναμικό διύλισης και παραγωγής, όπως η Ινδία. Αυτό ακριβώς είπε στους Financial Times ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αν το ντίζελ ή η βενζίνη μπαίνει στην Ευρώπη ... από την Ινδία και παράγονται με ρωσικό πετρέλαιο, αυτό είναι σίγουρα μια παράκαμψη των κυρώσεων και τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα», όπως είπε. Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι πλέον από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού αργού. Ο Μπορέλ προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» της αποτυχίας, υποστηρίζοντας μεν πως «το ότι η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, είναι φυσιολογικό» στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς. Το ίδιο θετικά περιέγραψε και την αποτυχία του πλαφόν στις τιμές αγοράς του ρωσικού πετρελαίου, που μειώνουν τα ρωσικά έσοδα. Αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «αν το χρησιμοποιήσουν για να είναι ένα κέντρο όπου το ρωσικό πετρέλαιο διυλίζεται και υποπροϊόντα πωλούνται σε εμάς ... πρέπει να δράσουμε».

Οι δηλώσεις Μπορέλ έρχονται λίγο πριν την συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Ενόψει μίας πιθανής απόφασης νέων μέτρων που να στοχοποιούν τις ινδικές εξαγωγές υποπροϊόντων ρωσικού πετρελαίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προσπάθησε να μετριάσει το πολιτικό κόστος για τις Βρυξέλλες στις πρωτεύουσες των χωρών μελών και τις εθνικές οικονομίες της ΕΕ. «Αν πουλήσουν, είναι επειδή κάποιος αγοράζει. Και πρέπει να δούμε ποιος αγοράζει», όπως είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL