Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C25.2°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C25.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C28.7°C
1 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.1°C
3 BF 57%
Γαλλία / Σύναξη δισεκατομμυριούχων στη βράβευση Μπέζος από τον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Σύναξη δισεκατομμυριούχων στη βράβευση Μπέζος από τον Μακρόν

133048169a.jpg

Η 16η Φεβρουαρίου 2023 ήταν η πέμπτη ημέρα κινητοποιήσεων των συνδικάτων και των πολιτών στη Γαλλία κατά της αντιμεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με κεντρική διάταξη την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 χρόνια. Μια αντιμεταρρύθμιση, που ο Πρόεδρος Μακρόν και η πρωθυπουργός του Ελιζαμπέτ Μπορν κρίνουν «απαραίτητη» για την εξοικονόμηση χρημάτων· μια αντιμεταρρύθμιση, που έχει τη στήριξη, σε πολιτικό επίπεδο, μόνο των δεξιών Ρεπουμπλικάνων. Σε επίπεδο κοινωνίας, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα την απορρίπτουν, στηρίζοντας παράλληλα τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις. Πλέον, μετά την άκαρπη συζήτηση στη Βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο έχει περάσει στη Γερουσία και η διαδικασία θα συνεχιστεί με εξέταση από μεικτή Επιτροπή (Γερουσίας-Βουλής), πριν επιστρέψει ξανά, ενδεχομένως με αλλαγές, στη Βουλή. Απέναντι στο νομοσχέδιο έχουν τοποθετηθεί τεκμηριωμένα και με στοιχεία ουκ ολίγοι οικονομολόγοι, με κορυφαίο τον Τομά Πικετί, που τοποθετήθηκε με ένα καίριο, ρητορικό ερώτημα: «Με τη μεταρρύθμιση των συντάξεων ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπερδέψει ξανά τις εποχές, εμφανιζόμενος ως ο Πρόεδρος των πλουσίων»; Την απάντηση την έδωσε ο Μακρόν επιμένοντας στη μεταρρύθμισή του.

Την έδωσε όμως, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του ως «Προέδρου των πλουσίων» και με ακόμη μία ενέργειά του. Μια ενέργεια, που η εθιμοτυπία του Προεδρικού Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων φρόντισε να περάσει «κάτω από το ραντάρ» της επικαιρότητας. Και σχεδόν τα κατάφερε. Γιατί το γεγονός έγινε γνωστό με καθυστέρηση μιας εβδομάδας... Περί τίνος πρόκειται;

Σύμφωνα με όσα έγραψε το περιοδικό Le Point στις 23 Φεβρουαρίου, την Πέμπτη 16 του ίδιου μήνα έλαβε χώρα μια πολύ διακριτική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Μια τελετή κατά την οποία ο Πρόεδρος Μακρόν απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος. Πρόκειται για τον κάτοχο της τέταρτης μεγαλύτερης περιουσίας παγκοσμίως, η οποία ανέρχεται σε 111,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στα τέλη του 2022. Όπως συμβαίνει με τις βραβεύσεις αυτού του είδους, ήταν μια τελετή προγραμματισμένη πολλές εβδομάδες πριν... Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, η τελετή δεν βρισκόταν στο επίσημο ημερήσιο πρόγραμμα του Μακρόν που δημοσιοποιείται καθημερινά. Κατά συνέπεια, δεν συνοδεύτηκε από κάποια επίσημη ανακοίνωση, πριν ή μετά τη διεξαγωγή της... «Το Προεδρικό Μέγαρο να φοβήθηκε, άραγε, κάποιον παραλληλισμό την ημέρα ακριβώς που χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων;» έγραψε το περιοδικό, προσθέτοντας ότι στην τελετή και στη δεξίωση παραβρέθηκαν ελάχιστοι, αυστηρά επιλεγμένοι, προσκεκλημένοι: μερικοί vips και μεγαλοεπιχειρηματίες. Από την πλευρά του, ο τιμώμενος Τζεφ Μπέζος είχε προσκαλέσει τον Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτη του ομίλου LVMH, που βρίσκεται στην πρώτη θέση των πλουσίων, με περιουσία ύψους 184,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Μια φωτογραφία δείχνει τον Μπέζος, σε μια πολυθρόνα, με κρεμ κοστούμι και κόκκινη γραβάτα. Έγινε ένας από τους 300 ξένους που βραβεύονται με το συγκεκριμένο παράσημο κάθε χρόνο από τον Πρόεδρο της Γαλλίας. Η είδηση για τη βράβευση αυτή, που τελικά δεν έμεινε μυστική, όπως επιθυμούσε το προεδρικό περιβάλλον, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν βραβεύει με τη Λεγεώνα της Τιμής τον Τζεφ Μπέζος, παγκόσμιο εκμεταλλευτή και βασιλιά της φοροδιαφυγής» έγραψε ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ Φαμπιέν Ρουσέλ. «Το δόγμα του Προέδρου: Τιμωρεί όλους τους Γάλλους, ανταμείβει τους δισεκατομμυριούχους» πρόσθεσε. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των βουλευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας. «Μπράβο, Τζεφ Μπέζος! Ενώ διαδηλώναμε κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων που προωθεί, ο Μακρόν σας παρασημοφορούσε στο όνομα της Γαλλίας γιατί αποφεύγετε φόρους δισεκατομμυρίων, γιατί καταστρέφετε τον πλανήτη, γιατί κατασκοπεύετε τους υπαλλήλους σας» έγραψε η ευρωβουλευτής Λεϊλά Σαϊμπί. Ενώ ο συνάδελφός της, βουλευτής Μπαστιέν Λασό παρατηρούσε στο Twitter: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφορεί τον Τζεφ Μπέζος, πρωταθλητή της φοροδιαφυγής, καταστροφέα θέσεων εργασίας και της φύσης. Περισσότερο παρά ποτέ Πρόεδρος των πλουσίων!». «Ακόμη και πάντα, όλα για τους πλούσιους, τίποτε για τον λαό!» έγραψε ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Φρανσουά Πικεμάλ.

Το λάθος τάιμινγκ στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολιτικό λάθος. Και μάλιστα μεγάλου μεγέθους. Μια διόλου ουδέτερη πολιτικά βράβευση σε μια περίοδο που η δημοφιλία του Μακρόν καταβαραθρώνεται, ενισχύοντας την εικόνα του «Προέδρου των πλουσίων»... Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της συντηρητικής εφημερίδας Le Figaro, μέσα σε έναν μήνα ο δείκτης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Μακρόν υποχώρησε κατά 5 μονάδες. «Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προκαλέσει την ανησυχία του Προέδρου είναι το γεγονός ότι το 64% των Γάλλων δεν του έχει εμπιστοσύνη. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την επανεκλογή του. Το 41%, έξι μονάδες υψηλότερο σε σχέση με την τελευταία μέτρηση, δεν τον εμπιστεύεται καθόλου» παρατηρεί η εφημερίδα.

Από την πλευρά του, το προεδρικό περιβάλλον ρίχνει την ευθύνη σε... προκάτοχο του Μακρόν, επισημαίνοντας ότι σχετική απόφαση βράβευσης του Μπέζος πάρθηκε από άλλον Πρόεδρο. Έστω. Όμως η επιλογή της ημερομηνίας; Αυτή επιλέχθηκε στη βάση της ατζέντας όχι του Προέδρου της Γαλλίας, αλλά του... δισεκατομμυριούχου (!), που είχε επιλέξει να βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά του. Και μόνο αυτή η δικαιολογία λέει πολλά για τη σχέση πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματιών γενικά και για τη σχέση Μακρόν και Μπέζος ειδικότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL