Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C14.9°C
0 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C13.3°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.7°C12.9°C
1 BF 74%
Βέλγιο / Τρεις βραδύποδες πάγωσαν μέχρι θανάτου μέσα σε αεροπλάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βέλγιο / Τρεις βραδύποδες πάγωσαν μέχρι θανάτου μέσα σε αεροπλάνο

βραδύποδας
πηγή φωτό freepik.com

Έρευνα ξεκίνησαν οι αρχές του Βελγίου για τον θάνατο τριών βραδύποδων μέσα σε φορτηγό αεροπλάνο στον ενδιάμεσο σταθμό του αεροδρομίου της Λιέγης, αφού δεν μπορούσε να πετάξει λόγω χιονοθύελλας.

Το αεροπλάνο θα έμενε δύο ώρες για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο, ωστόσο δεν μπόρεσε να απογειωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών, στις  21 Ιανουαρίου και έμεινε στην παγωμένη πίστα του αεροδρομίου για 24 ώρες, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές. «Για έναν λόγο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και αποτελεί μέρος της έρευνας που διεξάγουμε, η θέρμανση σταμάτησε ή διακόπηκε στο αεροπλάνο»

Μέχρι τη στιγμή που η Swissport -μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών αεροδρομίου στον κόσμο, η οποία ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση της μεταφοράς των βραδύποδων- ειδοποίησε τις βελγικές αρχές, ότι τρεις από τους εννέα βραδύποδες που βρίσκονταν στο αεροπλάνο είχαν πεθάνει.

Η Qatar Airways Cargo, η οποία εκτελούσε την πτήση, επιβεβαίωσε τους τρεις θανάτους και ζήτησε συγγνώμη. «Η Qatar Airways Cargo ζητά ανεπιφύλακτα συγγνώμη για την απώλεια αυτή, η οποία διερευνάται πλήρως», δήλωσε εκπρόσωπος της Qatar Airways στο Politico.

Σε αντίθεση με δημοσιεύματα από διάφορα βελγικά πρακτορεία, τα ζώα που μεταφέρονταν ήταν δίποδες βραδύποδες και όχι βραδύποδες αρκούδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Wallonian.

Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, οι έξι εναπομείναντες βραδύποδες εξετάστηκαν από κτηνιάτρους, τοποθετήθηκαν σε θερμαινόμενους χώρους και ενυδατώθηκαν.

Μόλις η κατάσταση των βραδύποδων βελτιώθηκε, οι κτηνίατροι «εκτίμησαν ότι το καλύτερο θα ήταν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, την Κουάλα Λουμπούρ, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Wallonian.

Από τα έξι υπάρχοντα είδη βραδύποδων, μόνο ένα ζευγάρι έχει δύο δάχτυλα και κανένα από αυτά δεν απειλείται σήμερα με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Αν και η μεταφορά άγριων ζώων εντός της ΕΕ πρέπει να τηρεί τους κανόνες του μπλοκ - συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων απαιτήσεων για τα προστατευόμενα είδη - υπάρχει ελάχιστη εποπτεία για τις εξαγωγές προς μη ευρωπαϊκές χώρες και οι εθνικές υπηρεσίες των χωρών μελών δεν επιθεωρούν τα αεροπλάνα κατά τη διέλευση.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας εμπορευματικών μεταφορών της Qatar Airways, έχουν δεσμευτεί να ακολουθούν μια σειρά κανόνων της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) σχετικά με τη μεταφορά άγριων ζώων, οι οποίοι αποσκοπούν στη «βελτίωση της ευημερίας και της ασφάλειας των ζώων μέσω της κατάλληλης διαχείρισης ποιότητας και κινδύνου», σύμφωνα με την ΙΑΤΑ.

«Μεταφέρουμε δεκάδες χιλιάδες ζώα κάθε χρόνο χωρίς περιστατικά και ανησυχούμε βαθύτατα για αυτή την τραγική απώλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Qatar Airways.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Νίκολας Κλαρκ, από την πανευρωπαϊκή ομάδα υπεράσπισης των ζώων Eurogroup for Animals, τα άγρια ζώα συνεχίζουν να μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο «σε απαίσιες, ανεπαρκώς ρυθμισμένες συνθήκες για μια ζωή σε αιχμαλωσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL