Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.5°C12.6°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.8°C12.2°C
1 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.9°C13.2°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C14.8°C
3 BF 91%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
6 °C
5.9°C8.4°C
0 BF 100%
Βρετανία / Ιστορικό κύμα απεργιών για αυξήσεις μισθών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Ιστορικό κύμα απεργιών για αυξήσεις μισθών

Βρετανία
EPA

Το μεγαλύτερο κύμα απεργιών σε διάφορους τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τους σιδηροδρόμους και την εκπαίδευση, βιώνει η Βρετανία καθώς οι αυξήσεις των μισθών δεν συμβαδίζουν με τον διψήφιο πληθωρισμό. Χιλιάδες εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα πραγματοποίησαν σήμερα τη δεύτερη ημέρα απεργίας, ενώ πολλά σχολεία στη Σκωτία έκλεισαν λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών.

Απεργία στις 1 Φεβρουαρίου ανήγγειλε το βρετανικό συνδικάτο Δημόσιων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS) καθώς ανακοίνωσε ότι 100.000 μέλη του σε 124 κυβερνητικές υπηρεσίες θα απεργήσουν ζητώντας αύξηση μισθών και συντάξεων αλλά και ασφάλεια των θέσεων εργασίας.

Κατά τη δεύτερη μέρα της απεργίας του προσωπικού των ασθενοφόρων που συμμετέχει στη μεγαλύτερη απεργία των παραϊατρικών μέχρι σήμερα, με αιτήματα μισθολογική αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού και στελέχωση των υπηρεσιών.  Εως και 25.000 μέλη του συνδικάτου συμμετέχουν σε πικετοφορίας σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία για να εκφράσουν την «απογοήτευση» και την «απελπισία» τους για τις αμοιβές και την υποστελέχωση.

O υπουργός Υγείας συμβούλεψε τους πολίτες να μην καλούν την άμεση βοήθεια παρά μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις και όταν κινδυνεύει ζωή.

Ο υπουργός για τις Επιχειρήσεις, δήλωσε ότι οι απεργοί θέτουν «ζωές σε κίνδυνο» ενώ ανακοίνωσε νέα νομοθεσία όπου κατά την διάρκεια απεργίας θα καλύπτεται υποχρεωτικά ένα ικανοποιητικό ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης από το προσωπικό ασθενοφόρων, τους πυροσβέστες και τους εργαζόμενους σιδηροδρόμων.

Όπως μεταδίδει o Guardian τα συνδικάτα έχουν συμφωνήσει να παρέχουν «φροντίδα ζωής και σωματικής ακεραιότητας», δηλαδή να ανταποκρίνονται στις πιο επείγουσες κλήσεις της κατηγορίας 1, αν και η κάλυψη ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Χάρη στις προσεκτικά σχεδιασμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, «με δυνατότητα ανταπόκρισης», η απεργία διακόπηκε αρκετές φορές για κλήσεις έκτακτης ανάγκης  για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, δήλωσε η Lib Whitfield, επικεφαλής του συνδικάτου GMB για το NHS στη νότια Αγγλία. «Απ' όσο γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο, κύλησε πραγματικά ομαλά».

Το συνδικάτο των δημόσιων και εμπορικών υπηρεσιών (PCS) της Βρετανίας πραγματοποιεί τον τελευταίο μήνα κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως στους εξεταστές εξετάσεων οδήγησης, προσωπικό των συνοριακών δυνάμεων και αξιωματικούς οδικής κυκλοφορίας.

«Προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση ότι η διαμάχη μας θα κλιμακωθεί αν δεν μας ακούσει, και κρατάμε το λόγο μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του PCS Mark Serwotka. Όπως ανέφερε ότι πρόκειται να συναντηθεί με υπουργό της κυβέρνησης την Πέμπτη και ότι η διαφωνία θα μπορούσε να επιλυθεί εάν προσφέρονταν περισσότερα χρήματα στα μέλη της.

Επόμενες απεργίες:

πηγή theguardian.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL