Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στο χωριό Γράνιτνα, δίπλα στην «γραμμή επαφής» μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές και της υπόλοιπης Ουκρανίας. Δράστες είναι κατά το ελληνικό ΥΠΕΞ «τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού».
Σε ανάρτηση στην ιστοθέση των ουκρανικών αρχών αναφέρεται ότι υπήρξε ενημέρωση πως περίπου στις 00.45 της Κυριακής στο καφέ του χωριού, υπήρξε συμπλοκή μεταξύ πελατών, σημειώθηκαν πυροβολισμοί και υπήρχαν δύο νεκροί και άλλοι δύο τραυματίες.
Συγκεκριμένα, με την επέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας οι δράστες τέθηκαν υπό κράτηση και έγινε σαφές ότι υπήρχε ένας νεκρός και τρεις τραυματίες, ο ένας σοβαρά, ο οποίος εξέπνευσε κατά την μεταφορά του σε νοσοκομείο.
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους δράστες περιλαμβάνουν «δολοφονία εκ προμελέτης» αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν αναφορές σε κίνητρα «χουλιγκανισμού». Η ανάκριση διενεργείται υπό την καθοδήγηση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης.
Αρκετές αναρτήσεις υπάρχουν και στα ουκρανόφωνα και ρωσόφωνα social media. Μάλιστα, σε μία από αυτές αναφέρεται ότι το ένα από τα θύματα που σύμφωνα με το ΥΠΕΞ ήταν Έλληνας ομογενής, υπηρετούσε στην τοπική χωροφυλακή (που ονομάζεται Εθνική Φρουρά):
13 лютого 2022 року двоє військовослужбовців ЗС України, перебуваючи на території кафе у селі Гранітне Донецької області, вчинили стрілянину із закріпленої зброї. Внаслідок цього військовослужбовець Нацгвардії України та цивільна особа загинули, ще дві особи отримали поранення. pic.twitter.com/LCUnWjO0ZX
— IgorGirkin (@GirkinGirkin) February 13, 2022
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.
Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».
