Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Βραζιλία / Φρένο στη ρατσιστική και ταξική πανδημία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία / Φρένο στη ρατσιστική και ταξική πανδημία

ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΥ

Η ανατολική Ευρώπη έχει γονατίσει από τον κορωνοϊό, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ θυμάτων και τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να έχουν ρεκόρ κρουσμάτων. Στην ανεπτυγμένη δυτική Ευρώπη, το Βέλγιο και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν πρωτοφανή έξαρση των κρουσμάτων, παρά τα μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού τους, ενώ τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα και στις μεγάλες χώρες της κοινότητας, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Στην «εξωκοινοτική» Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει καθημερινά να υπάρχουν πάνω από 40.000 κρούσματα, αλλά αρνείται το οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο υποστηρίζοντας ότι φοβάται για ζημιές 21 δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας.

«Αν η πρώτη χρονιά της πανδημίας καθορίστηκε από τη συλλογική μας αποτυχία να πάρουμε στα σοβαρά την προετοιμασία και να ενεργήσουμε γρήγορα με βάση την επιστήμη, η δεύτερη χρονιά σημαδεύτηκε από τις βαθιές ανισότητες και την αποτυχία των ηγετών να κατανοήσουν την αλληλεξάρτηση των χωρών και να ενεργήσουν ανάλογα» τόνισε, σε έκθεσή του, το Συμβούλιο Παρακολούθησης Παγκόσμιας Ετοιμότητας (GPMB), ο ανεξάρτητος οργανισμός που ιδρύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας ότι η πανδημία αποκάλυψε σε όλους μας έναν κόσμο «άνισο, διχασμένο και ανεύθυνο».

Όταν σε λίγες εβδομάδες θα μπούμε στο τρίτο έτος της πανδημίας, θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις χειρότερες συνέπειες του τέταρτου κύματος, γιατί θα έχουμε μπει στον χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα βοηθούν περισσότερο τη διασπορά της παραλλαγής Δέλτα και όλων των υποπαραλλαγών της. Μέσα στα δύο γεμάτα χρόνια της πανδημίας και τα τέσσερα κύματά της, είδαμε τις εθνικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να εφαρμόζουν καθαρά ρατσιστική και ταξική πολιτική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ξεχνώντας σκοπίμως ότι εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν θα είναι κανένας ασφαλής.

Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου οι πλούσιες και κατά το πλείστον λευκές χώρες θα αρνηθούν την άρση των πατεντών των εμβολίων στις φτωχές χώρες, τις χώρες των μαύρων, των κίτρινων, των ερυθρόδερμων, σε όλους αυτούς που δεν τους μοιάζουν «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση», στο πρόσωπο και στο πορτοφόλι.

Ας μην είμαστε αφελείς. Ακόμη και στον πλούσιο κόσμο, οι έχοντες και οι κατέχοντες καταδίκασαν σε θάνατο του φτωχούς τους, αυτούς που πέθαναν εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων Υγείας, αυτούς που νόσησαν και δεν είχαν μια φιάλη οξυγόνου στο πλευρό τους, παρ' όλο που ζούσαν στο Μιλάνο, στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο ή στο Παρίσι, για να μην αναφερθούμε στις πρώην ανατολικές χώρες, που αδιαφόρησαν επιδεικτικά για τη δημιουργία αξιόπιστων συστημάτων Υγείας γιατί έστρεψαν τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους τους στην άσφαλτο και στο τσιμέντο, στα έργα βιτρίνας, στα χρηματιστήρια και στις off shore.

Οι εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονται στην πανδημία «δεν είναι κάτι κανονικό, κάτι αποδεκτό, δυστυχώς υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι πήραμε σωστά μαθήματα από την πανδημία αυτή» συμπλήρωσε, στην έκθεσή του, το GPMB.

Δεν είναι όμως έτσι, ευτυχώς. Η Γερουσία της Βραζιλίας ζήτησε να παυθεί και να δικαστεί ο ακροδεξιός Πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρου για εννέα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», καλώντας στο εδώλιο άλλα 77 φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πρώην και νυν υπουργούς και τους τρεις μεγαλύτερους γιους του Προέδρου, θέτοντας θέμα άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας τους, ενώ τα θύματα από την πανδημία ξεπέρασαν τις 600.000.

Η Γερουσία της Βραζιλίας μάς είπε ότι η πανδημία δεν είναι φυσική καταστροφή, αλλά επιλογή, και μας έδειξε ότι για την καταπολέμησή της έχουμε ανάγκη το εμβόλιο της δημοκρατίας και της ανθρωπιάς και ότι πρέπει να ζητάμε δικαιοσύνη μέσα από τους θεσμούς γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πεθαίνουν με μια ένοχη σιωπή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL