Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ιταλία / Ο Ντράγκι σε ρήξη με τα συνδικάτα για την απορρύθμιση του ασφαλιστικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ο Ντράγκι σε ρήξη με τα συνδικάτα για την απορρύθμιση του ασφαλιστικού

ΝΤΡΑΓΚΙ

Πρέπει να πάω σε μια άλλη συνάντηση» ψέλλισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για να σηκωθεί από τη θέση του και να εγκαταλείψει το πρωθυπουργικό τραπέζι του διαλόγου με τον Μαουρίτσιο Λαντίνι, τον Λουίτζι Σμπάρα και τον Πιερπάολο Μπομπαρντιέρι, τους γραμματείς των τριών μεγαλύτερων συνομοσπονδιών CGIL, CISL και UIL, επισφραγίζοντας την προσωπική του ρήξη με τα συνδικάτα για το ασφαλιστικό. Γιατί ο Ντράγκι συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως «ελέω Θεού» κυβερνήτης και ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει στη Βουλή τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που τον στηρίζουν. Αυτός ίσως θα είναι ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής πολιτικός εκβιασμός του τραπεζίτη.

«Με το σύστημα αυτό οι νέοι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.  Ήμασταν ξεκάθαροι. Χωρίς απαντήσεις για τον προϋπολογισμό θα αξιολογήσουμε την οργάνωση κινητοποιήσεων» τόνισε ο Λαντίνι της CGIL. «Ο Ντράγκι έχει δίκιο και όχι ο Λαντίνι. Τα συνδικάτα δεν σκέφτονται τους νέους» τόνισε από την πλευρά του ο Ματέο Ρέντζι, ο άνθρωπος που έριξε την κυβέρνηση Κόντε και άνοιξε τον δρόμο στην κυβέρνηση Ντράγκι.

«Η γενική απεργία είναι το μόνο μέσο που έχουμε για να απαντήσουμε στην κυβέρνηση» συμφώνησαν οι γραμματείες των τριών συνδικάτων, με την τελική απόφαση να αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι τα 600 εκατ. που προσφέρει ο Ντράγκι για τη στήριξη του ασφαλιστικού είναι πάρα πολύ λίγα.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση του Τζιουζέπε Κόντε με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα, και αφορούσε στην πράξη μεταβατικές διατάξεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, λήγει στα τέλη του έτους και ο Ντράγκι προτείνει την επαναφορά του νόμου της  Έλσα Φορνέρο προς το χείριστον, που εάν εφαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα, οι νέοι εργαζόμενοι θα φθάσουν να συνταξιοδοτούνται στα 70, στα 73 ή ακόμη και στα 75.

Ο Ντράγκι και οι τεχνοκράτες του υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ ζητούν την αλλαγή της μεταρρύθμισης του Κόντε και βλέπουν θετικά την επιστροφή στον νόμο της Φορνέρο, που καρατόμησε με δάκρυα στα μάτια τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι με τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο μεγάλος νταής Ματέο Σαλβίνι, που είχε κάνει σημαία τη μεταβατική μεταρρύθμιση του Κόντε, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, ζητώντας από τον Ντράγκι τη συμβιβαστική μεταβατική συνταξιοδότηση στα 63 με 64 έτη ηλικίας με 41 έτη εισφορών για πλήρη σύνταξη το 2022, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να σώσει τμήμα των διατάξεων για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, που στηρίζουν πάντως όλα τα κόμματα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις κοινωνικές συντάξεις.

Η ομοφοβία νίκησε στη Γερουσία

Η δημοκρατική και προοδευτική Ιταλία και στο πολιτικό επίπεδο η Κεντροαριστερά δέχθηκε χθες ένα ηχηρό ράπισμα στη Γερουσία, όταν έχασε την ψηφοφορία για την ψήφιση του νόμου εναντίον της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, αφού 16 γερουσιαστές της ψήφισαν με την Κεντροδεξιά, ή καλύτερα με την Ακροδεξιά, και άλλοι 2 απείχαν. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε τους γερουσιαστές της Ζωντανής Ιταλίας του Ρέντζι για την ήττα 154-131 στη Γερουσία, ενώ αηδιασμένος ο Ενρίκο Λέτο σημείωσε στα κοινωνικά δίκτυα: «Θέλησαν να σταματήσουν το μέλλον. Θέλησαν να πάνε την Ιταλία πίσω. Ναι, σήμερα στη Γερουσία κέρδισαν αυτοί και τα εξαπτέρυγά τους. Αλλά η χώρα είναι ένα άλλο πράγμα». Ο νεοφασίστας Ινιάτζιο Λα Ρούσα των Αδελφών της Ιταλίας υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια νέα πλειοψηφία», ενώ ο Σαλβίνι προσπάθησε αμέσως να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, προτείνοντας την ψήφιση του νόμου που είχαν καταθέσει η Κεντροδεξιά και η Ακροδεξιά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL