Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.5°C
1 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.4°C18.0°C
5 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.6°C20.9°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.9°C
3 BF 47%
Βρετανία / H ανοησία της αγέλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / H ανοησία της αγέλης

Μπόρις Τζόνσον

Τη στιγμή που η μία μετά την άλλη χώρες σε όλον τον κόσμο επέβαλαν στις αρχές του 2020 λοκντάουν σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη διάδοση της πανδημίας, η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον ζούσε σε μια περίεργη κατάσταση άρνησης, επιστρατεύοντας θεωρίες περί “ανοσίας της αγέλης” και εκούσιας εξάπλωσης των μολύνσεων με στόχο τη σταδιακή ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Περίπου 20 μήνες και περισσότερους από 150.000 νεκρούς αργότερα, η βρετανική κοινωνία έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με μια άβολη αλήθεια: η απροθυμία της συντηρητικής κυβέρνησης να επιβάλει εγκαίρως λοκντάουν από τον φόβο να μην δυσαρεστήσει τις επιχειρήσεις και οι γενικότεροι χειρισμοί της ήταν μία από “τις μεγαλύτερες αποτυχίες στον τομέα της δημόσιας υγείας” που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Βρετανία. Η δε "μοιρολατρική" στάση του Τζόνσον αύξησε δραματικά τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα.

Δεν πρόκειται για καταγγελίες της αντιπολίτευσης, αλλά για τα βασικά συμπεράσματα έκθεσης την οποία συνέταξαν δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές έπειτα από δύο μήνες ακροάσεων. Οι πολιτικοί αναλυτές περίμεναν ένα ανώδυνο κείμενο. Διαψεύστηκαν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον «σκοπίμως» υιοθέτησε μια «προσέγγιση σταδιακή και προοδευτική» αντί να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και όλα αυτά μεταφράστηκαν σε δεκάδες χιλιάδες χαμένες ζωές.

Αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία και να επιτύχει τη συλλογική ανοσία μέσω της νόσησης, γεγονός που οδήγησε τη χώρα να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεκρών στην Ευρώπη.

Ως τις 23 Μαρτίου και ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν επιβάλει αυστηρά λοκντάουν, οι υπουργοί του Τζόνσον «προσπαθούσαν μόνο να περιορίσουν την ταχύτητα εξάπλωσης» της επιδημίας στον πληθυσμό αντί να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωσή της «λόγω των επίσημων επιστημονικών συστάσεων».

Είναι «εκπληκτικό» ότι χρειάστηκαν τόσο χρόνο για να κατανοήσουν ότι ήταν απαραίτητο το πλήρες λοκντάουν, σημειώνουν οι βουλευτές στην έκθεσή τους, παρά το γεγονός ότι διέθεταν αδιάσειστα στοιχεία, όπως ένα μοντέλο πρόβλεψης του Imperial College του Λονδίνου, το οποίο έδειχνε ότι αν δεν ανασχεθεί η εξάπλωση της Covid-19, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει τις 500.000.

«Οι αποφάσεις που αφορούσαν το λοκντάουν και την κοινωνική αποστασιοποίηση τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας -και οι συστάσεις που οδήγησαν σε αυτές- αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στον τομέα της δημόσιας υγείας που έχει γνωρίσει ποτέ η Βρετανία» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

H κυβέρνηση Τζόνσον μπορεί πάντως από χθες να επικαλεστεί τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση ρεκόρ του αριθμού των Βρετανών με πλήρη απασχόληση. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων στα μισθολόγια των επιχειρήσεων σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία αυτά, το 2014.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 4,5% για τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο, από το 4,6% την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου. Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πάντως και τις δυσκολίες της μεταBrexit εποχής, καθώς ρεκόρ σημειώνεται και στον αριθμό κενών θέσεων εργασίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL