Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Γερμανία / Με τους Πράσινους θα τα βρούμε, λένε οι Φιλελεύθεροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Με τους Πράσινους θα τα βρούμε, λένε οι Φιλελεύθεροι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΦΙΣΕΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
EPA/CLEMENS BILAN

Ο δεύτερος τη τάξει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελεύθερων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ εκτίμησε ότι θα είναι παραγωγικές οι διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους, πριν τα δύο γερμανικά κόμματα εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με το SPD και το CDU/CSU προκειμένου να προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για πολύ θετικό κλίμα στο FDP. «Είμαστε πολύ εθνουσιασμένοι. Φαίνεται μάλλον πιθανό ότι οι μελλοντικές γερμανικές κυβερνήσεις θα περιλαμβάνουν τους Φιλελεύθερους. Και αυτό προφανώς μας χαροποιεί», όπως είπε μιλώντας στην Deutsche Welle.

Με την συζήτηση μεταξύ Πρασίνων και FDP να παρουσιάζει θετικές προοπτικές, αντίστοιχη είναι και η αντανάκλαση στα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης, που στη Γερμανία πήραν το τελευταίο διάστημα σημειολογικές ονομασίες. Έτσι, η συνεννόηση αυτή Πράσινων και FPD που ονομάστηκε «κίτρο» (πράσινο και κίτρινο), μπορεί να οδηγήσει είτε στον «φωτεινό σηματοδότη μαζί με το SPD (κόκκινο, κίτρινο και πράσινο) είτε στην «Τζαμάικα» (από τη σημαία της που έχει μαύρο, πράσινο και κίτρινο).

Ο Λάμπσντορφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις μεταρρυθμίσεις που θα είναι ικανή να εισάγει μία τέτοια συμφωνία σε μία τρικομματική κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τα δύο μικρότερα κόμματα. «Μην ξεχνάτε ότι αφενός ο έτερος ηγέτης της διαρχίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν στο παρελθόν υπουργός σε συγκυβέρνηση "Τζαμάικα", έχει εμπειρία σε συγκυβέρνηση μαζί μας. Και ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στη  Ρηνανία-Παλατινάτο, σε κυβέρνηση "φωτεινού σηματοδότη", επίσης με συμμετοχή των Πράσινων. Έχουμε εδώ δύο πολύ έμπειρους "οικοδόμους" συμμαχιών. Και γι' αυτό είναι που είμαι πραγματικά αισιόδοξος μάλλον».

Η συνεννόηση των δύο μικρότερων κομμάτων προκειμένου να καθορίσουν μία κοινώς αποδεκτή οδό που θα οδηγεί σε μία συγκυβέρνηση, είτε με τους Σοσιαλιστές είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, είναι κάτι παραπάνω από τεχνική. Σε πολιτικό επίπεδο, η πτώση της παραδοσιακής συντηρητικής παράταξης σε ιστορικά χαμηλά, θέτει σαφώς θέμα περαιτέρω άντλησης ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα η μάλλον ασθενική ανάκαμψη των Σοσιαλιστών δείχνει ότι και στην προοδευτική πλευρά οι πολίτες δεν έχουν πειστεί απολύτως από τον Σοτλς και το SPD και πιθανώς εξετάζουν προσεκτικά τις επιλογές τους για το μέλλον. Το αν Πράσινοι και FDP θα επιλέξουν να διαβρώσουν το εκλογικό κοινό ενός συνεργαζόμενου μεγάλου κόμματος, ή να πλήξουν περαιτέρω το κοινό ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος, είναι κάτι που πιθανότατα συζητείται εντονότατα, αν και πίσω από κλειστές πόρτες, από το κομματικά επιτελεία.

Η μεγάλη ερώτηση είναι η χρηματοδότηση των «πράσινων» πολιτικών και πιθανώς αυτή είναι η πιο «καυτή» συζήτηση με τους Πράσινους. Οι Φιλελεύθεροι δεν θέλουν χαλάρωση των δημοσιονομικών και δημόσιες επενδύσεις, αλλά συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Η Mercedes ή η BASF ή η Bayer ή η Linde δεν θα γίνουν κλιματικά ουδέτερες με δημόσιες επενδύσεις. Πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά κεφάλαια. Εμείς θέτουμε το πλαίσιο, αυτές πρέπει να το κάνουν μόνες τους», όπως υποστήριξε.

Από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχει τόσος... έρωτας με κάποιον από τους μεγάλους της γερμανικής πολιτικής σκηνής και για το FDP «και οι δύο επιλογές είναι στο τραπέζι, τόσο ο «φωτεινός σηματοδότης» όσο και η «Τζαμάικα», σημειώνει η DW. Αντίθετα, υπάρχουν σαφή «αιτήματα» προκειμένου να συναφθεί «γάμος», όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Λάμπσντορφ. Στόχος του είναι οι Φιλελεύθεροι να ηγηθούν του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την αναθεώρηση της φορολογίας επιχειρήσεων. «Δεν έχει γίνει φιλόδοξη αναθεώρηση εδώ και 20 χρόνια. Δεν μιλάμε για πλήρη ανατροπή με λογικές Ρίγκαν-Θάτσερ, αλλά συζητάμε για μία μεταρρύθμιση που θα κάνει την φορολογία μας πιο ανταγωνιστική», όπως υποστήριξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL