Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Γαλλία / Αποκαλύψεις, παρακολουθήσεις και κυβερνητική σιωπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Αποκαλύψεις, παρακολουθήσεις και κυβερνητική σιωπή

Ο Εμμανουέλ Μακρόν

Ενός κακού μύρια έπονται. Η γνωστή ρήση φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση των αποκαλύψεων του δικτύου παρακολουθήσεων, στη βάση του λογισμικού (της ισραηλινής εταιρείας) Pegasus, πολιτικών, δημοσιογράφων, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.ά., που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον Γάλλο Πρόεδρο και 15 μέλη της κυβέρνησής του. Από την αρχή των αποκαλύψεων των Forbidden Stories από 17 διεθνή ΜΜΕ και τη Διεθνή Αμνηστία, η γαλλική κυβέρνηση επέδειξε αργά αντανακλαστικά, υιοθετώντας το δόγμα της σιωπής. Πλέον όμως αυτή η σιωπή αρχίζει να γίνεται πολύ βαριά, καθώς νέες αποκαλύψεις φέρουν την κυβέρνηση του Μαρόκου να είναι εκείνη που είχε παραγγείλει τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Προέδρου Μακρόν και των υπουργών του! Ωστόσο η επίσημη γραμμή, από τις 20 Ιουλίου, από τον πρωθυπουργό ώς τον υπουργό Εξωτερικών, που τη διατύπωσε -“αν τα γεγονότα επιβεβαιωθούν, είναι πολύ σοβαρά”-, μάλλον δεν αρκεί.

Ο Πρόεδρος Μακρόν μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, από τον αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Γαλλία από την Πολυνησία που είχε επισκεφθεί, είπε ότι ζήτησε “εξηγήσεις” από το Μαρόκο και το Ισραήλ - η ανάπτυξη του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus έγινε από την εταιρεία NSO σε συνεργασία με την ισραηλινή κυβέρνηση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση δεν σχολίασε την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ - επικοινωνία που επιβεβαίωσε η ισραηλινή πλευρά... Ενώ η συνάντηση στο Παρίσι, την Τετάρτη, της υπουργού Άμυνας με τον Ισραηλινό ομόλογό της τονίστηκε ότι ήταν “εδώ και καιρό προγραμματισμένη” και στο ανακοινωθέν που ακολούθησε σημειώθηκε ότι η γαλλική πλευρά αναμένει “διευκρινίσεις” από τις οποίες “εξαρτώνται η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός” μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, οι έρευνες των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας σχετικά με τα προεδρικά τηλέφωνα συνεχίζονται, απολύτως απόρρητες, ενώ είναι γνωστό ότι τουλάχιστον ένα από τα προεδρικά i-phones ήταν από το 2017 στη λίστα των παρακολουθήσεων της κυβέρνησης του Μαρόκου. Όπως κι εκείνα του τότε πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και άλλων 14 μελών του υπουργικού συμβουλίου. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι άλλες παρακολουθήσεις αφορούσαν δημοσιογράφους, ερευνητές, δικηγόρους που σχετίζονται με επικριτικά άρθρα προς τη μαροκινή κυβέρνηση, με το θέμα της Δυτικής Σαχάρας, με τη δράση των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών... Και προφανώς έπεται συνέχεια, αν και μάλλον η στάση σιωπής της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί είναι γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η... ειδική μεταχείριση που επιφυλάσσει το Παρίσι (και όχι μόνο, είναι η αλήθεια) στη μαροκινή εξουσία.

Αυτήν ακριβώς τη σιωπή καταγγέλλει η Αριστερά, που τονίζει ότι αν κάτι πρέπει να αλλάξει, υπό το φως των αποκαλύψεων, αυτό είναι η στάση της εκτελεστικής εξουσίας. “Σχεδόν η μισή κυβέρνηση είναι υπό παρακολούθηση και αυτό δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα”, παρατήρησε ο κομμουνιστής γερουσιαστής Πιέρ Ουζουλιά, που χαρακτήρισε την ισραηλινή εταιρεία “μισθοφόρο παράνομων παρακολουθήσεων”. Ενώ ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Αλεξίς Κορμπιέρ κατήγγειλε την “περιφρόνηση” που απορρέει από την “εκκωφαντική σιωπή” απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε “επίθεση κράτους προς κράτος”. Από την πλευρά του, ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Νταβίντ Ασουλίν υπογράμμισε τον επικίνδυνο χαρακτήρα της υπόθεσης για τη Δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες και ζήτησε “διεθνείς, αυστηρούς κανόνες”, ενώ ο συνάδελφός του Αντρέ Βαλινί ζήτησε η Γαλλία να απαιτήσει λογαριασμό από “όλες τις χώρες που απέκτησαν το πρόγραμμα Pegasus αλλά και από το Ισραήλ που επέτρεψε την κατασκευή του”. Το μόνο σίγουρο: τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση Μακρόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL