Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γαλλία / Άρον άρον ο Μακρόν με αυταρχισμό και απολύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Άρον άρον ο Μακρόν με αυταρχισμό και απολύσεις

ΜΑΚΡΟΝ

Μετά από τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου σε όλη τη Γαλλία κατά των μέτρων υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών που ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου ο Πρόεδρος Μακρόν -διαδηλώσεις κυρίως ακροδεξιάς προέλευσης, 136 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με συμμετοχή 114.000 (18.000 σε τρεις διαδηλώσεις στο Παρίσι), που σημαδεύτηκαν από ατυχέστατους παραλληλισμούς με τα ναζιστικά μέτρα, προκαλώντας ομόφωνη καταδίκη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου-, ήρθε η ώρα της Βουλής. Εκεί όπου οι βουλευτές, από τη Δεξιά και την Αριστερά, κατέθεσαν πάνω από 900 τροπολογίες στο πακέτο των μέτρων σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού, των εργαζόμενων σε γηροκομεία και την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή πιστοποιητικού νόσησης.

Η καταιγίδα των τροπολογιών προκάλεσε την αγανάκτηση της κυβέρνησης, που έκανε λόγο για “παρελκυστική τακτική”, βλέποντας ότι παρεμποδίζεται η βούλησή της για άμεση ψήφιση. “Ας προχωρήσουμε, έλεος” ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν εν μέσω αντεγκλήσεων, διαδικαστικών ερωτήσεων, εκλιπαρώντας σχεδόν τους βουλευτές για να μην εκτροχιαστεί ο στόχος τής κυβέρνησης για άμεση υιοθέτηση των μέτρων ενώ η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει και στη Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των τροπολογιών, έχουν… απ’ όλα. Από την αυστηροποίηση των μέτρων έως τη χαλάρωσή τους! Απέναντι στο δίλημμα της προστασίας των βασικών ελευθεριών και της δημόσιας υγείας, τα κόμματα της Αριστεράς στηρίζουν μεν την εμβολιαστική προσπάθεια, κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία δικαιωμάτων και ελευθεριών. Με την εξαίρεση το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου υπάρχει... πολυφωνία.

Έτσι, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, πρόεδρος της Ανυπότακτης Γαλλίας, έσπευσε να αντιταχθεί στη γενίκευση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο όνομα των ελευθεριών, παίρνοντας παράλληλα αποστάσεις από τις ακρότητες των αντιεμβολιαστών. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε πιο χαμηλούς τόνους και το ΚΚΓ. Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της L’ Humanite, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΓ Πατρίκ Λε Ιαρίκ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μακρόν, υπογράμμισε ότι η εμβολιαστική καθυστέρηση “οφείλεται στην κυβέρνηση”, που “σπεύδει να περιορίσει τη ζωή εκείνων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, από τις αρχές Αυγούστου, και που δεν θα μπορούν να είναι πλήρως εμβολιασμένοι μέχρι τότε”, “κάτι που θα διευρύνει το κοινωνικό ρήγμα”. Ο ίδιος έθεσε το θέμα τής απειλής των απολύσεων νοσηλευτικού προσωπικού που διαγράφεται στον ορίζοντα με τα μέτρα της κυβέρνησης. “Το έλλειμμα πειθούς εγκαθιδρύει τον αυταρχισμό” τόνισε.

Από την πλευρά του, το Σ.Κ. εγκρίνει το διευρυμένο πιστοποιητικό τονίζοντας πάντως ότι “τίθενται πρακτικά ζητήματα”. “Μπροστά στη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα και στον κίνδυνο νέας καραντίνας, είμαι υπέρ της επέκτασης του υγειονομικού πιστοποιητικού” δήλωσε η Βαλερί Ραμπό, επικεφαλής των βουλευτών του κόμματος. Πιο επιφυλακτική, η δήμαρχος Παρισιού (με φιλοδοξίες για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές) Αν Ινταλγκό τάσσεται υπέρ της “παρακίνησης και όχι της κύρωσης” για τον εμβολιασμό, απορρίπτοντας τον στιγματισμό του νοσηλευτικού προσωπικού.

Το θέμα της μεταρρύθμισης του Κώδικα Εργασίας, ύστερα από τις προτάσεις Μακρόν που ανοίγουν τον δρόμο σε απολύσεις, θέτει και το συνδικάτο CGT.  Ένας εργαζόμενος σε επαφή με πολίτες μπορεί έτσι να απολυθεί με αποζημίωση αν δεν είναι εμβολιασμένος ύστερα από δύο μήνες αναστολής μισθού και εργασιακής σύμβασης. Η Σελίν Βερζελετί, στέλεχος του συνδικάτου, μιλώντας στη L’ Humanite, αφού παρατηρήσει ότι το “εμβόλιο είναι το καλύτερο μέσο κατά της πανδημίας”, υπογραμμίζει ότι “η επιβολή όμως δεν βοηθά να γίνει πειστική η χρησιμότητά του”. “Εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει τις ευθύνες της στους μισθωτούς, τους πολίτες και δεν αναλαμβάνει τις δικές της για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης” συμπληρώνει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL