Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.3°C31.3°C
1 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.2°C31.4°C
1 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.5°C31.5°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C25.8°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.5°C29.9°C
0 BF 19%
Γαλλία / Κόλλησε στον ιό ο Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Κόλλησε στον ιό ο Μακρόν

ΜΑΚΡΟΝ

Σίγουρα κάπως διαφορετικά είχε κάνει τους προεκλογικούς του σχεδιασμούς ο Γάλλος Πρόεδρος. Ωστόσο ο ιός επέβαλε τους δικούς του, αδιαπραγμάτευτους όρους, που δεν επιδέχονται ούτε αστυνομική βία ούτε νομοθετική πρωτοβουλία. Έτσι και ο Μακρόν προσαρμόστηκε στη νέα πραγματικότητα, εγκαταλείποντας τα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις (κάτι που ίσως, σε τελευταία ανάλυση, να μην είναι και τόσο αρνητικό για την κοινωνία). Ο ορίζοντας, φυσικά, παραμένει η προεδρική εκλογή της ερχόμενης άνοιξης, ο δρόμος όμως περνάει μέσα από την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Και το προεδρικό διάγγελμα της περασμένης Δευτέρας, αν και αρχικά είχε άλλη στόχευση (να σκιαγραφήσει την πορεία των δέκα τελευταίων μηνών της θητείας του, με αναφορά στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση), τελικά επικεντρώθηκε στα των εμβολιασμών.

“Ένα καλοκαίρι κινητοποίησης για τους εμβολιασμούς, νά σε τι πρέπει να στοχεύσουμε. Να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι παντού, ανά πάσα στιγμή”. Τα λόγια του Μακρόν, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, είναι ενδεικτικά. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε την υποχρέωση εμβολιασμού του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού νοσοκομείων, γηροκομείων, κλινικών αλλά και των εθελοντών που παρέχουν υπηρεσίες σε ηλικιωμένους κατ' οίκον.

Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που δεν εμβολιαστεί, από τις 15 Σεπτεμβρίου “δεν θα μπορεί πλέον να εργάζεται και δεν θα πληρώνεται”, εξειδίκευσε την προεδρική εξαγγελία ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Σε δύο μέρες, στις 20 του μήνα, ο νόμος που ορίζει αυτή την υποχρέωση πρόκειται να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, ενόψει οριστικής υιοθέτησης στα τέλη του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό, ο Μακρόν τόνισε ότι, “σε συνάρτηση με την εξέλιξη της κατάστασης”, θα τεθεί το θέμα του “υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους Γάλλους”. “Όμως επιλέγω την εμπιστοσύνη και καλώ με έμφαση όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν ήδη από σήμερα το συντομότερο δυνατόν”.

Πέρα από το θέμα του εμβολιασμού, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε μέτρα όπως το υγειονομικό πάσο (δηλαδή αρνητικό τεστ ή απόδειξη εμβολιασμού) που αφορά τους “χώρους διασκέδασης και πολιτισμού”, όπου συγκεντρώνονται πάνω από 50 άτομα, ήδη από τις 21 Ιουλίου και το οποίο, από το φθινόπωρο, επεκτείνεται στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα τρένα από τον Αύγουστο, ή το τέλος των δωρεάν pcr τεστ.

Σίγουρα ο Μακρόν θα επιθυμούσε να κλείσει την... παρένθεση του ιού ενόψει των “μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών, των επενδύσεων, που είναι οι προϋποθέσεις για την υπεράσπιση του κοινωνικού μας μοντέλου, αυτού που είμαστε εμείς, οι Γάλλοι”, έλεγε σε δημοσιογράφους στις 29 Απριλίου, όταν ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες του τέλους της καραντίνας. Μάλιστα στα τέλη Μαΐου αναφερόταν στη μεταρρύθμιση των συντάξεων, που θα συνδυαζόταν με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Πλέον όλα αυτά είναι παρελθόν. Το τέταρτο κύμα καθορίζει την πορεία προς τις προεδρικές εκλογές μαζί με την ανάγκη εμβολιασμού, έτσι ώστε να μην υπάρξει νέο λοκντάουν.

Ωστόσο, υπ' αυτές τις συνθήκες, αδυνατεί να δώσει απάντηση στις κατηγορίες περί “ακινησίας” στη θητεία του. Ο Μακρόν είναι σε μια στενωπό: “οι ψηφοφόροι του, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αναμένουν τον μετασχηματισμό της χώρας και δεν αποδέχονται την ιδέα μιας παύσης”, εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων IFOP Φρεντερίκ Νταμπί. Και ο Μακρόν γνωρίζει ότι οι ψηφοφόροι του εύκολα μπορεί να μετακινηθούν είτε προς τα δεξιά (όπως φάνηκε στις περιφερειακές εκλογές) είτε προς την Κεντροαριστερά, αναζητώντας την αλλαγή που... τους είχε υποσχεθεί!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL