Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Γαλλία / Περιφερειακές εκλογές - Αέρας στα πανιά της γαλλικής Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Περιφερειακές εκλογές - Αέρας στα πανιά της γαλλικής Ακροδεξιάς

ΛΕΠΕΝ

Σημεία των καιρών και των απανταχού εξουσιών: Η έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας υπό το πρίσμα της καταστολής και του περιορισμού των δικαιωμάτων.  Ό,τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη Γαλλία δύο εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές.

Το θέμα “ασφάλεια” στη βάση γεγονότων (με τελευταία τη διαδήλωση των αστυνομικών, όπου πήρε μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν, ενώ είχαν προηγηθεί η δολοφονία του καθηγητή Πατί τον Οκτώβριο του 2020 και εκείνη της αστυνομικού στις 5 Μαΐου) βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας. Αν και οι Περιφέρειες δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για τα θέματα αυτά, είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση, η Δεξιά και η Ακροδεξιά τούς δίνουν έμφαση -σε αντίθεση με τους υποψήφιους της Αριστεράς και των Οικολόγων).

Στο πλαίσιο αυτό ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) έχει αέρα στα πανιά του ενώ, ενόψει των προεδρικών του επόμενου χρόνου, η Λεπέν ροκανίζει διαρκώς τη διαφορά της από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.  Άλλωστε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού το επαναλαμβάνει χωρίς περιστροφές στις περιοδείες που κάνει αυτή την περίοδο σε όλη τη Γαλλία για να στηρίξει τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού: αυτές οι περιφερειακές εκλογές είναι το πρώτο σκαλοπάτι για την κατάκτηση της εξουσίας.

Ούτως ή άλλως οι φετινές εκλογές (που ήταν να διεξαχθούν τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας) θεωρούνται “προθάλαμος” των επερχόμενων προεδρικών. Και δυστυχώς η Λεπέν έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αισιόδοξη και για τις δύο αναμετρήσεις.

Προς το παρόν πάντως οι αριστεροί και οικολόγοι υποψήφιοι δεν αλλάζουν την προεκλογική τους εκστρατεία εστιάζοντας στα τοπικά προβλήματα και επιχειρώντας να τα εντάξουν σε εκείνα που δημιούργησε η πανδημία στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προτάσσοντας τα θέματα της οικολογικής μετάβασης και των κοινωνικών αναγκών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι περιπτώσεις δύο υποψηφιοτήτων στην Περιφέρεια της πρωτεύουσας, που διεκδικούν την Περιφέρεια από τη δεξιά Βαλερί Πεκρές. Καταρχήν εκείνης της πρώην δημοσιογράφου, νυν αντιδημάρχου Παρισιού Οντρέ Πιλβάρ. Η κεντρική της πρόταση είναι η δωρεάν χρήση από τους μαθητές των μέσων μαζικής μεταφοράς -μια πρόταση οικολογική και κοινωνική.

“Είναι μια πρόταση καλή για την αγοραστική δύναμη και για το κλίμα” λέει η Πιλβάρ, που στρέφεται κατά της Πεκρές υπογραμμίζοντας ότι “μιλάει πολύ για ασφάλεια, αλλά ας ασχοληθεί με εκείνη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έξι στους δέκα κατοίκους της Περιφέρειας φοβούνται” και κατηγορώντας την ότι είναι υπέρ της χρήσης του αυτοκινήτου. Παράλληλα εκπέμπει ενωτικό μήνυμα σε σχέση με τους προοδευτικούς συνυποψηφίους της: “δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρούμε τον δρόμο της ενότητας, είναι θέμα ευθύνης επειδή μαζί είμαστε ικανοί να κερδίσουμε”.

Από την πλευρά της η Κλεμαντίν Οτέν, η κοινή υποψήφια του ΚΚΓ και της Ανυπότακτης Γαλλίας, θέτει το θέμα της Περιφέρειας ως “κοινωνικής ασπίδας σε αυτή τη συγκυρία των πολλαπλών κρίσεων”, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην “οικολογική στροφή”: “η Περιφέρεια πρέπει να αναπνεύσει!”.

“Ζούμε σε δίκτυα και χάρη στα δίκτυα: μεταφορών, νερού, ενέργειας, διατροφής, κοινωνικά και αλληλοβοήθειας, πολιτισμού και Παιδείας. Αυτά τα δίκτυα απειλούνται από τις ιδιωτικοποιήσεις και την απόσυρση του κράτους” γράφει στην ανοικτή επιστολή της προς τους κατοίκους της Περιφέρειας.

Οι Οτέν και η Πιλβάρ μαζί με τον Ζιλιέν Μπαγιού των Οικολόγων κυμαίνονται γύρω στο 11% στις δημοσκοπήσεις. Προς το παρόν η Πεκρές προηγείται με 33%, έναντι 16% του ακροδεξιού Ζορντάν Μπαρντελά και 15% του κυβερνητικού Λοράν Σεν Μαρτέν, ενώ πολλά θα κριθούν τις επόμενες μέρες, έως τον πρώτο γύρο στις 20 Ιουνίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL