Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Γαλλία / Το αντιρατσιστικό κάλεσμα στις 12 Ιουνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Το αντιρατσιστικό κάλεσμα στις 12 Ιουνίου

ΓΑΛΛΙΑ

Την πρώτη μεγάλη εθνική ημέρα διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων κατά του ρατσισμού και υπέρ των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών οργανώνουν πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, διανοούμενοι, προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών το Σάββατο 12 Ιουνίου σε όλη τη Γαλλία. Πρόκειται για μία από τις πολλές σχετικές, ενωτικές πρωτοβουλίες, που πολλαπλασιάζονται.

Την έκκληση για την κινητοποίηση του Ιουνίου έχουν υπογράψει συλλογικότητες, συνδικάτα, πρωτοβουλίες πολιτών, όχι τόσο με εκλογικό ορίζοντα, αλλά για την οικοδόμηση ενός αγώνα διαρκείας κατά αυτού του ζοφερού κλίματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στη χώρα.

“Ως υπογράφοντες την έκκληση υπέρ των ελευθεριών και κατά των φονικών ιδεών της Ακροδεξιάς, αισθανόμαστε όλες και όλοι την επείγουσα ανάγκη να οικοδομήσουμε μια απάντηση ισχυρή και ενωτική, που σκιαγραφεί τη συμμαχία των ελευθεριών, της εργασίας και ενός βιώσιμου μέλλοντος” σημειώνουν οι συντάκτες της έκκλησης.

“Εδώ και πολλούς μήνες διαπιστώνουμε ένα ανησυχητικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Η συμμαχία με την  Άκρα Δεξιά ή η υιοθέτηση των ιδεών της δεν είναι πλέον ταμπού. Οι ρατσιστικές και σεξιστικές λέξεις και πράξεις στη δουλειά και στη ζωή πολλαπλασιάζονται. Οι επιθέσεις κατά των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων επιτείνονται. Σε αυτό το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό περιβάλλον οι ανισότητες εκρήγνυνται και προκαλούν σοβαρή κοινωνική δυστυχία”.

Αυτά τονίζονται, μεταξύ άλλων, στο κοινό κείμενο που συνοδεύει την εξαγγελία της κινητοποίησης του Ιουνίου, το οποίο ήδη διακινείται ευρέως.

“Πολλοί ελευθεροκτόνοι νόμοι οργανώνουν μια αυταρχική κοινωνία επιτήρησης και ελέγχου που εμποδίζουν την ενημέρωση για την αστυνομική βία, που ήδη είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, αν κάποιοι από αυτούς τους νόμους στιγματίζουν ένα μέρος του πληθυσμού λόγω της θρησκείας του, άλλοι στιγματίζουν ένα μέρος του λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας” σημειώνουν.

Οι πρώτες υπογραφές ήλθαν από τα συνδικάτα CGT, Solidaires, τα συνδικάτα των δικηγόρων, των φοιτητών, των μαθητών, την Εναλλακτική Συνομοσπονδία των Αγροτών, την Attac, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις, την εφημερίδα Ουμανιτέ, τα περιοδικά Politis και Regards, την Ανυπότακτης Γαλλίας, τους Νέους Οικολόγους κ.ά.

Το κάλεσμα αυτό δεν είναι το πρώτο. Είχε προηγηθεί στις αρχές του μήνα μια έκκληση “για τις ελευθερίες κατά των ιδεών της Ακροδεξιάς”, που αναφερόταν στο γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες “το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στη Γαλλία, όπως και σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο, διαπνέεται όλο και περισσότερο από την Ακροδεξιά και τις ιδέες της”. “Μπροστά σε αυτό το κλίμα μίσους, ρατσισμού, που πλήττει τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, καλούμε για μια ισχυρή, ενωτική και συσπειρωτική αντίδραση κατά των ιδεών της Ακροδεξιάς και όλων όσοι τις διαδίδουν”.

Οι εξελίξεις “επί του πεδίου” παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψη το γεγονός ότι, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, τα κόμματα της Αριστεράς προσανατολίζονται σε μια κατακερματισμένη εκπροσώπησή τους στις προεδρικές εκλογές. Στο κοινωνικό, συνδικαλιστικό πεδίο διατυπώνεται το αίτημα για ενιαία δράση κατά των ακροδεξιών ιδεών και των εκφραστών τους.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτών των πρωτοβουλιών στην πολιτική σκακιέρα; Κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε επίπεδο αριστερών κομμάτων; Τι είδους ωσμώσεις μπορεί να υπάρξουν με άλλα κινήματα, όπως τα “Κίτρινα Γιλέκα”; Το κατά πόσον μπορούν αυτές οι πρωτοβουλίες να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις θα φανεί κυρίως από τη μαζικότητα της απήχησής τους. Οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν μια δυναμική, μένει να επιβεβαιωθεί...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL