Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Γαλλία / Οι αποκαθηλωτές των πορτρέτων του Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Οι αποκαθηλωτές των πορτρέτων του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν
(EPA/YOAN VALAT/POOL)

Στις 6 Μαρτίου πέρυσι ο δεκαεννιάχρονος Γκασπάρ Φοντέν αποφάσιζε να κάνει μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού κατεβάζοντας το επίσημο πορτρέτο / φωτογραφία του Προέδρου Μακρόν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο της γενέτειράς του, της πόλης Αμιέν, θεωρώντας την περιβαλλοντική πολιτική του Προέδρου “μπλα μπλα”.

Τυπικά η... αποκαθήλωση του προεδρικού πορτρέτου χαρακτηρίζεται “κλοπή” και ο νεαρός βρέθηκε την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου της πόλης με τη στήριξη του κινήματος “Μη βίαιη Δράση Cop21” -μια αναφορά στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η ενέργεια του νεαρού δεν ήταν μεμονωμένη. Εκείνη την περίοδο είχε αναπτυχθεί σχετικό κίνημα... αποκαθήλωσης προεδρικών πορτρέτων υπό την ονομασία “Ας αποκαθηλώσουμε τον Μακρόν”, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην περιβαλλοντική του πολιτική, την οποία θεωρούν απλές εξαγγελίες που δεν συνοδεύονται από έργα, προσάπτοντας στον πρόεδρο “αδράνεια απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση”.

Η κίνηση όμως του Γκασπάρ ήταν συμβολική επειδή έγινε στη γενέτειρα του Μακρόν: “Ο Γκασπάρ απέναντι στον Μακρόν, η δίκη της γενιάς του κλίματος” είναι από τότε ένα γνωστό σύνθημα που συναντά κανείς εντός των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ιστοσελίδων κ.ά.

Συνολικά εδώ και δύο χρόνια το κίνημα έχει καταγράψει 151 “αποκαθηλώσεις πορτρέτων”, ενώ σε δεκάδες περιπτώσεις έχουν επιφέρει δικαστικές διώξεις, ύστερα από αποφάσεις των δήμων να προχωρήσουν σε μηνύσεις. Αυτή ήταν και η περίπτωση της Αμιέν.

Έξω από το δικαστήριο της πόλης συγκεντρώθηκαν λοιπόν περίπου 150 άτομα μαζί με μερικούς εκλεγμένους, κυρίως της Ανυπότακτης Γαλλίας -μεταξύ τους και ο Ζαν Λικ Μελανσόν. Τον δεκαεννιάχρονο στηρίζουν επίσης πολλές οικολογικές οργανώσεις της περιφέρειας, καθώς και δύο φοιτητικά συνδικάτα της Αμιέν.

Ο Φοντέν ισχυρίστηκε, με τη βοήθεια μαρτύρων, ότι δεν έκανε παράνομη πράξη, επικαλούμενος την κατάσταση ανάγκης και την ελευθερία έκφρασης. Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως θεωρεί “εντελώς δυσανάλογη” τη δικαστική του δίωξη, προσθέτοντας ότι θέλει να τη “χρησιμοποιήσει για να κάνει κριτική στον Μακρόν για την κλιματική του απραξία”.

Την άποψή του δεν συμμερίστηκε πάντως ο εισαγγελέας, που ζήτησε να του επιβληθούν δύο πρόστιμα, 250 ευρώ το καθένα, για κλοπή και για την άρνησή του να δώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα κατά την κράτησή του. Η τελική απόφαση θα εκδοθεί στις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με το κίνημα “Μη βίαιη Δράση Cop21”, μέχρι σήμερα είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 41 δίκες για το ίδιο θέμα. Η ανώτατη ποινή μπορεί να είναι τρία χρόνια φυλάκιση και 45.000 πρόστιμο.  Όμως, προς το παρόν, στους περισσότερους ακτιβιστές έχουν επιβληθεί μικρά χρηματικά πρόστιμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αυτή ήταν και η περίπτωση, τον Σεπτέμβριο του 2019, του Πταισματοδικείου της Λυών, που είχε αιτιολογήσει την απαλλαγή των ακτιβιστών στη βάση του “νόμιμου κινήτρου” της ενέργειας. Εν τέλει σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 250 ευρώ, ενώ αναμένεται η απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου. Ωστόσο το σημαντικό δεν είναι η δικαστική εξέλιξη, αλλά συνεχιζόμενο κίνημα που πλήττει το πράσινο προεδρικό προφίλ έναν χρόνο πριν από τις εκλογές...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL