Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Φρεντερίκ Βιντάλ / Μια Γαλλίδα Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φρεντερίκ Βιντάλ / Μια Γαλλίδα Κεραμέως

Τη δόξα της κυρίας... Κεραμέως φαίνεται να ζήλεψε η Γαλλίδα υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης,  Έρευνας και Καινοτομίας Φρεντερίκ Βιντάλ με όσα υποστηρίζει, που δεν είναι ούτε καινοτόμα ούτε ιδιαίτερα παιδαγωγικά.  Έχει έτσι “καταφέρει” να στρέψει εναντίον της και εναντίον της κυβέρνησης, σε μια κρίσιμη περίοδο, τους πανεπιστημιακούς και τους ερευνητές. Σε τέτοιο βαθμό που η Ουμανιτέ να θέτει το ρητορικό ερώτημα: “Υπήρξε ποτέ άλλοτε υπουργός ανώτατης εκπαίδευσης να στιγματίζει τόσο πολύ τους πανεπιστημιακούς όσο η Φρεντερίκ Βιντάλ;”.

Η υπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής  Έρευνας διεξαγωγή έρευνας για... “ισλαμο-αριστερισμό” στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε πρόσφατη συνέντευξή της την περασμένη Κυριακή στον γνωστό συντηρητικό δημοσιογράφο Ζαν Πιέρ Ελκαμπάχ, στο ειδησεογραφικό κανάλι CNews, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ο ισλαμο-αριστερισμός αποτελεί γάγγραινα της κοινωνίας στο σύνολό της και ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι άτρωτο”.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει ένα νέο... τρίπτυχο: “κίνδυνος, εγρήγορση και δράση” προκειμένου “να ξεχωρίσουμε το τι αφορά την ακαδημαϊκή έρευνα από εκείνο που σχετίζεται με τον ακτιβισμό και την άποψη”. Στη δε ερώτηση του δημοσιογράφου αν στα πανεπιστήμια υπάρχει “ένα είδος συμμαχίας μεταξύ του Μάο και του αγιατολάχ Χομεϊνί”, η Βιντάλ χαμογέλασε πλατιά λέγοντας ότι “η τεράστια πλειονότητα των πανεπιστημιακών το ξέρουν αυτό και αγωνίζονται εναντίον του”!

Από τις καινοφανείς αυτές απόψεις έγινε φανερό ότι η υπουργός θεωρεί πως τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα από ισλαμο-αριστεριστές, προκαλώντας, όπως αναμενόταν, αγανακτισμένες αντιδράσεις. Η σύσκεψη των προέδρων των πανεπιστημίων εξέφρασε την “έκπληξή” της στηλιτεύοντας τις “απλουστευτικές απόψεις» και τις «φημολογίες χαμηλού επιπέδου”.

“Ο ισλαμο-φασισμός δεν είναι άποψη. Είναι μια ψευδο-έννοια, της οποίας μάταια μπορεί κάποιος να αναζητήσει έστω ψήγματα επιστημονικού ορισμού και την οποία θα έπρεπε να αφήσουμε, αν όχι στους δημοσιογράφους του Cnews, ευρύτερα στην  Άκρα Δεξιά που την εκλαΐκευσε” παρατηρεί, καυστικά, στην ανακοίνωσή της η Σύσκεψη των Προέδρων, που εκφράζει παράλληλα την έκπληξή της για την εργαλειοποίηση της ψευδο-υπόθεσης αυτής.

Μόλις προβλήθηκε η συνέντευξη, η κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει τους πάντες λέγοντας ότι ούτε ο Μακρόν ούτε ο πρωθυπουργός Καστέξ γνώριζαν για την πρωτοβουλία της υπουργού, ενώ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα.

“Επειδή είναι άπειρη πολιτικά, ήθελε να δείξει ότι μπορεί να κάνει πολιτικάντικη πολιτική” ήταν η όχι και πολύ πειστική εξήγηση! Και επειδή στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας ο Μακρόν δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει μέτωπο με τους πανεπιστημιακούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ υπενθύμισε “την απόλυτη προσήλωση στην ανεξαρτησία των καθηγητών - ερευνητών” του Εμανουέλ Μακρόν, όπως και όλων των υπουργών της κυβέρνησης.

Πάντως ένα κόμμα έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στην υπουργό. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνικός Συναγερμός, διά του εκπροσώπου του Λοράν Ζακομπελί, στήριξε όσα είπε προσθέτοντας ότι το θέμα θα πάει μακρύτερα και δεν θα περιοριστεί στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής  Έρευνας, λέγοντας μάλιστα ειρωνικά ότι “το να ζητάμε από το Εθνικό Κέντρο να κάνει τέτοια έρευνα είναι σαν να ζητάμε από τον Αλ Καπόνε να κάνει έρευνα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών”!

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, μέσω του ισλαμο-φασισμού, “ένα μέρος της Αριστεράς θέλει να διαδώσει τις ισλαμιστικές ιδέες” αναζητώντας εκλογική πελατεία, έστω και εις βάρος των αρχών της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής  Έρευνας καταδίκασε “τις απόπειρες απονομιμοποίησης διαφόρων πεδίων έρευνας” προσθέτοντας ότι ο όρος “ισλαμο-φασισμός” είναι χωρίς επιστημονική πραγματικότητα.  Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην αφετηρία μιας κρίσης που ουδόλως χρειαζόταν στη σημερινή πανδημική συγκυρία...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL