Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Εμβόλιο / Η παταγώδης αποτυχία της Γαλλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Η παταγώδης αποτυχία της Γαλλίας

Η χρονιά που πέρασε ήταν διπλά μαύρη για τη Γαλλία και ενδεχομένως αυτό να ισχύσει και για τη φετινή. Ο λόγος; Η απόλυτη αποτυχία του φαρμακευτικού τομέα της χώρας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Γαλλία είναι το μόνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν έχει δημιουργήσει το δικό της εμβόλιο! Ένδειξη έλλειψης υγειονομικής αλλά και βιομηχανικής κυριαρχίας μιας χώρας η οποία θέλει να επαίρεται για τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή, αλλά σήμερα περιορίζεται στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς ιδιαίτερη δυνατότητα να τις επηρεάσει.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι χαρακτηριστικές αυτής της διαπίστωσης, που διατυπώνεται όλο και συχνότερα από αναλυτές στα γαλλικά ΜΜΕ: η Γαλλία γυρίζει την πλάτη της στο μέλλον της... Δύο διαδοχικές αποτυχίες μιλούν από μόνες τους: του Ινστιτούτου Παστέρ και του βιοφαρμακευτικού κολοσσού Sanofi, όπου το Δημόσιο είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος. Η γαλλική πολυεθνική τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι καθυστερεί το εμβόλιό της, ενώ το Ινστιτούτο Παστέρ τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα δικά του σχέδια...

Αρκετοί πάντως μιλούν απλά για την κορυφή του παγόβουνου, καθώς η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης αναδεικνύει όλα τα δομικά προβλήματα του κλάδου της γαλλικής έρευνας, που υπολείπεται κατά πολύ γειτονικών χωρών, αλλά και των ΗΠΑ. Φαίνεται έτσι ότι ο κλάδος της φαρμακευτικής έρευνας είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια, με την κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, που δήλωσε ότι η “Γαλλία πρέπει να ξαναβρεί την αίσθηση του ρίσκου, της τόλμης”. Όμως αυτά δεν αρκούν.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης η Γαλλία δεν επενδύει αρκετά στη βασική έρευνα, στα πανεπιστήμια και τη δημόσια έρευνα, ενώ η Γερμανία αφιερώνει το 3% του ΑΕΠ της στην έρευνα, το Παρίσι μόλις ξεπερνά το 2%, ενώ συνολικά την περίοδο 2011 - 2018 οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 28% (όταν στη Γερμανία αυξάνονταν κατά 11% και στη Βρετανία κατά 16%).

Αυτή η έλλειψη χρηματοδότησης έχει αποτέλεσμα την αδυναμία προσέλκυσης start-up επιχειρήσεων που βοηθούν την έρευνα. Την ίδια στιγμή που κανένα γαλλικό πανεπιστήμιο δεν βρίσκεται στην κατάταξη της Σαγκάης με τα 50 πρώτα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ μειώνεται και ο αριθμός των γαλλικών δημοσιεύσεων σε διεθνείς εκδόσεις.

Στο πλαίσιο όμως αυτής της γενικής εικόνας, υπάρχει και η ειδική περίπτωση της Sanofi, όπως παρατήρησε ο διευθυντής της Ουμανιτέ, πρώην ευρωβουλευτής Πατρίκ Λε Ιαρίκ, που θύμισε ότι από την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, στις αρχές της δεκαετίες του 1980, ξεκίνησαν οι εξαγορές άλλων εταιρειών, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι... απολύσεις εργαζομένων, “για την ικανοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, με τις οποίες ήταν δεμένη χειροπόδαρα”.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια η Sanofi απέλυσε τους μισούς από τους ερευνητές της σε Γαλλία και διεθνώς, δηλαδή δύο χιλιάδες μόνο στη Γαλλία”. Μάλιστα στις 26 Ιουνίου, μόλις είχε περάσει η πρώτη φάση της πανδημίας, η νέα διοίκηση του ομίλου ανακοίνωνε την κατάργηση 1.700 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη (1.000 στη Γαλλία επί συνόλου 25.000).

Πλέον, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου στο Στρασβούργο και την Αλφορτβίλ, θα υπάρχουν μόνο τρία εργαστήρια έρευνας σε σχέση με τα έντεκα που είχε η εταιρεία πριν από δέκα χρόνια! Την ίδια περίοδο, όπως θυμίζει ο Λε Ιαρίκ, η Sanofi λάμβανε 1 δισ. από τα δημόσια ταμεία.

Το συνδικάτο CGT πρότεινε, απέναντι στα πενιχρά αποτελέσματα της εταιρείας, την επίταξη των αλυσίδων παραγωγής για να επεξεργάζεται αυτή υπεργολαβικά τα εμβόλια που έχουν κατασκευαστεί αλλού για να δοθούν προς χρήση χωρίς πατέντα. Πρόταση που δεν εισακούστηκε...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL