Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
7.0°C12.8°C
1 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
7.8°C10.6°C
0 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
3.3°C6.0°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
8 °C
8.0°C8.9°C
2 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
5.0°C5.0°C
1 BF 81%
Γαλλία / Παράταση καραντίνας και περιορισμών παρά τις αντιδράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Παράταση καραντίνας και περιορισμών παρά τις αντιδράσεις

EPA

Ο κύβος ερρίφθη. Η γαλλική Βουλή αποφάσισε την παράταση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα ώς τον ερχόμενο Ιούνιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις Δεξιάς και Αριστεράς. Η παράταση υιοθετήθηκε με 113 ψήφους υπέρ, δηλαδή μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 43 κατά και 4 αποχές. Πρόκειται κυρίως για την παράταση των περιορισμών κίνησης και την απαγόρευση: κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα, των συγκεντρώσεων, της λειτουργίας των καταστημάτων, κατά περιοχές ή σε όλη την επικράτεια.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, ενώ η πρώτη διήρκεσε από τις 23 Μαρτίου έως τις 10 Ιουλίου.

Η κυβερνητική πρόταση που πέρασε, πέρα από την παράταση της καραντίνας και την παραχώρηση έκτακτων εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία για θέματα περιορισμού δημόσιων και ατομικών ελευθεριών, ανοίγει τον δρόμο στη μονιμοποίηση της έκτακτης ανάγκης.

Και αυτό γιατί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συνοδεύεται από μια “μεταβατική περίοδο εξόδου” έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (!) αλλά επίσης το έκτακτο καθεστώς παρατείνεται και πέρα από την 1η Απριλίου, που ήταν το χρονικό όριο που έθετε ο νόμος για την πρώτη καραντίνα, πέρσι την άνοιξη...

Πλέον το χρονικό αυτό όριο μετατέθηκε στις... 31 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή μια περίοδος που δυνητικά μπορεί να μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

Και μπορεί ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν να επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών λέγοντας ότι κατανοεί την “κούραση και την επιθυμία της εξόδου από την κρίση, αλλά δεν μπορούμε να στερηθούμε από κανένα εργαλείο στον αγώνα κατά του ιού”, η κυβέρνηση δεν απέφυγε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που βλέπει τη δημοκρατία να συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε τροπολογία απόρριψης με τις ευλογίες του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών! Έτσι το Σοσιαλιστικό Κόμμα επισήμανε την “απουσία απολογισμού” και το Κομμουνιστικό Κόμμα τάχθηκε κατά της “κανονικοποίησης” της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

“Η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί λιγότερη καθετοποίηση και να στηριχθεί στους βουλευτές” παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κομμουνιστής βουλευτής Σεμπαστιέν Ζιμέλ. Για “κουτί με εργαλεία απόλυτων εξουσιών” έκανε λόγο η Ανυπότακτη Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι ακόμη κι εντός της πλειοψηφίας βουλευτές έθεσαν προϋποθέσεις, όπως “διαφάνεια στις απαντήσεις και τους αριθμούς”. Ενώ ο επικεφαλής της φιλοκυβερνητικής ομάδας Δράση Μαζί Ολιβιέ Μπεχτ επισήμανε ότι “δεν είναι δυνατόν να δώσουμε λευκή επιταγή χωρίς να συζητήσουμε την ουσία της στρατηγικής” της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι “δεν θα περάσουμε το 2021 κλείνοντας, ανοίγοντας, ξανακλείνοντας”.

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε απορρίψει σειρά τροπολογιών για μικρότερη καραντίνα, για αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, για περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με την επιτροπή επιστημόνων. Η νέα παράταση είχε αποτέλεσμα οι περιφερειακές εκλογές, που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάρτιο, να παραπεμφθούν για μετά τον Ιούνιο, όταν θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα.

“Η Βουλή αποδυναμώνεται, όπως και το κράτος δικαίου, που αναγκάζει τις εξουσίες να ελέγχουν η μία την άλλη, αλλοιώνεται κατά την περίοδο αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Οι ελευθερίες μας υποχωρούν γιατί η δημοκρατία μας μπαίνει σε παρένθεση” σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Μαλίκ Σαλεμκούρ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Μια από τις αρνητικές συνέπειες αυτής της έκτακτης ανάγκης είναι ότι επέφερε τη συνήθεια ότι μπορούν να μας παρακολουθούν με όλα τα μέσα” πρόσθεσε ο ίδιος. Και δεν είναι ο μόνος: πολλές φωνές εντός κι εκτός Γαλλίας (ΟΗΕ, Ε.Ε., κ.α.) έχουν υψωθεί κατά της απόπειρας κατάχρησης της πανδημίας για πολιτικούς σκοπούς.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το γεγονός παραμένει: από το 2015 η χώρα πέρασε περισσότερο χρόνο σε καθεστώς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης παρά σε κανονικό καθεστώς λειτουργίας των θεσμών της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL