Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Γαλλία / Εναγωνίως αναζητά καλές ειδήσεις ο Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Εναγωνίως αναζητά καλές ειδήσεις ο Μακρόν

Όλο και πιο δύσκολη διαγράφεται η επίτευξη του στοιχήματος της συλλογικής ανοσίας για μέσα στο πρώτο εξάμηνο για την κυβέρνηση Μακρόν, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με την παράταση της σκληρής κατά τόπους καραντίνας. Τα πράγματα δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η διαπίστωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη σειρά αποτυχιών που έχουν προηγηθεί, όπως με τις μάσκες και τα τεστ, ενώ οι μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών κατά του άρθρου 24 του νόμου «ολικής ασφάλειας» σηματοδότησαν αυτό που ορθά χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη «συρρίκνωση της δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση των εμβολιασμών, αυτή, παρότι ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες, εξελίσσεται πλέον από απαιτητική εξίσωση σε... σπαζοκεφαλιά! Και δεν ήταν τυχαία η διαρροή που έκανε το Προεδρικό Μέγαρο στη μεγάλης κυκλοφορίας Εφημερίδα της Κυριακής σχετικά με τη «μεγάλη δυσαρέσκεια» Μακρόν για τους πολύ βραδείς ρυθμούς των εμβολιασμών. Δεν ήταν τυχαία η σχετική αναφορά του Μακρόν στις καθιερωμένες πρωτοχρονιάτικες ευχές του: «Δεν θα αφήσω μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση να εμπεδωθεί για τους λάθος λόγους».

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις και να κατευνάσει τις έντονες κριτικές για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, έσπευσε την Τρίτη να ανακοινώσει τη «βούληση» της κυβέρνησης να «διευρύνει, να επιταχύνει και να απλοποιήσει» την εμβολιαστική στρατηγική, τονίζοντας ότι μόνο τη Δευτέρα έγιναν 2.000 εμβολιασμοί, ότι ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά και ότι θα φθάσει σε εκείνον των γειτονικών χωρών. Είχε βέβαια προηγηθεί τοποθέτηση Μακρόν εν είδει διαταγής: «Τώρα απλοποιείτε δραστικά και επιταχύνουμε πραγματικά».

Είχαν ήδη γίνει γνωστά τα προβλήματα οργάνωσης και τα ζητήματα έλλειψης γιατρών για την υλοποίηση των προγράμματος των εμβολιασμών. Και μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν 140 υγειονομικοί άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Επρόκειτο για υγειονομικούς που βρίσκονταν μέχρι τότε σε λίστα αναμονής και εμβολιάστηκαν νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, ενώ σειρά πήραν, όπως είπε ο υπουργός, οι πυροσβέστες και οι οικιακοί βοηθοί άνω των 50 ετών.

Πυρά από παντού

«Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να κάνουμε 500 εμβολιασμούς την ημέρα πολύ σύντομα» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής των νοσοκομείων του Παρισιού Μαρτέν Χιρς, ενώ επρόκειτο να ανοίξουν δεκάδες εμβολιαστικά κέντρα στη γαλλική πρωτεύουσα. Η μέχρι τώρα εικόνα της Γαλλίας στο μέτωπο των εμβολιασμών προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, ειδικά σε σύγκριση με χώρες όπως η Βρετανία, όπου, έως τις αρχές της εβδομάδας, είχαν γίνει 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί, η Γερμανία με 250.000 εμβολιασμούς και η Ιταλία με 85.000. Μπορεί η έναρξη να έγινε με τυμπανοκρουσίες, όμως τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά -μόλις λίγες εκατοντάδες άτομα έκαναν το εμβόλιο- αν και η Γαλλία διαθέτει πάνω από μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, που είναι το μόνο εγκεκριμένο σήμερα στη χώρα.

Όμως ο Μακρόν δεν παύει να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, καθώς ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνησή του για το θέμα των καθυστερήσεων των εμβολιασμών από πολλές πλευρές: από την αντιπολίτευση έως την κοινωνία των πολιτών, τους υγειονομικούς αλλά και αναλυτές της πλειοψηφίας που υποστηρίζουν τη θεωρία μιας «ανεξέλεγκτης γραφειοκρατίας» που προκαλεί δυσλειτουργίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί ένα είδος «φυγής προς τα μπρος» με έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Επιλέγει έτσι να καταφύγει ξανά στη βάση, στους πολίτες, ακολουθώντας κατά κάποιον τρόπο τα παραδείγματα της «μεγάλης συζήτησης» στη διάρκεια της ιδιαίτερης έντασης με τις διαδηλώσεις του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» ή τη Σύμβαση των Πολιτών για το Κλίμα.  Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα συμβούλιο με επιλογή 35 πολιτών με κλήρωση, που θα αναλάβουν να επιβλέπουν την εκστρατεία εμβολιασμού - με δηλωμένο στόχο να πειστούν οι Γάλλοι, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επιφυλακτικών, να εμβολιαστούν. Μια κυβερνητική απόφαση που αναλυτές αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν ήδη, τονίζοντας ότι εξελίσσεται σε «πολιτική παγίδα» για την κυβέρνηση και ότι ο πραγματικός της στόχος είναι καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Τη διαδικασία πάντως έχει αναλάβει το Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο, οργανώνοντας την επιλογή των πολιτών «στη βάση κριτηρίων ηλικίας, φύλου, επαρχίας, εκπαίδευσης, κοινωνικοεπαγγελματικής κατηγορίας και είδους κατοικίας», καθώς και της απάντησης στην ερώτηση αν προτίθενται να εμβολιαστούν για την Covid-19.

Φόβοι για την ανάκαμψη της οικονομίας

Είναι σαφές πάντως ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία ή τη Βρετανία, η Γαλλία ακολουθεί το δικό της μοντέλο στο θέμα των εμβολιασμών, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού Γάλλων που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν - 4 στους 10! Από την πλευρά του πάντως, ο Μ. Χιρς εξηγεί ότι «ήταν δύσκολο να πάνε γρήγορα» στους οίκους ευγηρίας εξαρτημένων ατόμων και στις μονάδες φροντίδας μεγάλης διάρκειας των νοσοκομείων λόγω του περιορισμού που θέτει η διαδικασία συναίνεσης. Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα η χώρα θα βρεθεί στο επίπεδο της γειτονικής Γερμανίας.

Προς το παρόν η κυβέρνηση Μακρόν επιμένει σε μια ήπια στρατηγική προγράμματος εμβολιασμού (δωρεάν και εθελοντικού), κάτι που όμως, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους οικονομικούς δείκτες υπονομεύοντας την προσδοκώμενη για φέτος ανάκαμψη. Οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για χαλαρή οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2% ή του 3%, που δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ύφεση του 10% του 2020 και βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο του 6% που διατυμπανίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η φυγή προς τα μπρος λοιπόν στο θέμα των εμβολιασμών μπορεί να αποδειχθεί, ξανά, μπούμερανγκ για μια εξουσία που αναζητά εναγωνίως «καλές ειδήσεις», οι οποίες όμως δεν φαίνονται -ακόμη- στον ορίζοντα...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL