Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Γαλλία / Κάτω από τη βάση η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Κάτω από τη βάση η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Σε Γολγοθά μετατρέπεται η περίοδος των Χριστουγέννων για την κυβέρνηση Μακρόν. Και οι ευθύνες βαραίνουν την ίδια την εξουσία! Εν αρχή ήταν το περιβόητο άρθρο 24 (που πλέον αγνοείται) στον νόμο για την «ολική ασφάλεια», ο οποίος προκάλεσε τεράστιες κινητοποιήσεις των πολιτών κατά της κυβέρνησης, αλλά και νέο κύμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά των διαδηλωτών. Ο Μακρόν, εγκλωβισμένος στις ακροδεξιές πολιτικές ασφάλειας, αναγκάστηκε να κάνει πίσω -οι πληγές στο κοινωνικό σώμα παραμένουν ανεπούλωτες, με τα πρωτοσέλιδα να κάνουν λόγο για «ναυτία» και κατακερματισμένη δημοκρατία...

Εδώ και λίγες μέρες όμως η κυβέρνηση δέχεται έντονα και τεκμηριωμένα πυρά για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας από Βουλή και Γερουσία, με αντίστοιχες εκθέσεις τους, 200 και 400 σελίδων αντιστοίχως.

Η Βουλή έκανε την αρχή, στις 2 Δεκεμβρίου, με έκθεσή της στην οποία, ύστερα από έρευνες έξι μηνών, καταλογίζει λάθη στην κορυφή της εξουσίας τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας των τεκμηριωμένων κατηγοριών είναι και το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές, μαζί με τους κεντρώους, επέλεξαν τελικά την αποχή και όχι την καταψήφιση... Παρ’ όλα αυτά έκαναν λόγο για έκθεση «που δεν είναι αντικειμενική ούτε συνολική».

Η αλήθεια είναι ότι η έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα είναι καταπέλτης κατά της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι άφησε τη χώρα απροετοίμαστη στην κρίση, ενώ χαρακτηρίζει «χαοτική» τη διαχείρισή της από την εξουσία. Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι το θέμα δεν είναι η αναζήτηση «ενόχων», αλλά «λύσεων», εξ ου και η κατάθεση 30 προτάσεων, «για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη».

Αναφέρεται συγκεκριμένα σε «ελαττωματικούς χειρισμούς», «δυσλειτουργίες», «αδυναμίες» που αφορούν τη διαχείριση των μασκών (δεν έγινε ορθή πρόβλεψη με πτώση του στρατηγικού αποθέματος) και των τεστ, την κατάσταση στους οίκους ευγηρίας, τον συγκεντρωτισμό στη λήψη των αποφάσεων, δυσκίνητη διοίκηση, ελλειμματική ανταπόκριση των περιφερειακών δομών υγείας κ.ά.

«Είχαμε την εντύπωση ότι η Γαλλία διέθετε το καλύτερο υγειονομικό και κοινωνικό μοντέλο, αλλά πέσαμε από τα σύννεφα» είπε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο βουλευτής του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών Ερίκ Σιοτί. «Αν το νοσοκομείο άντεξε στην κρίση, αυτό ήταν χάρη στους επαγγελματίες της υγείας, το κράτος είχε πρόβλημα, δεν λειτούργησε σωστά» είναι το συμπέρασμα.

Το πλήγμα όμως για την κυβέρνηση Μακρόν είναι γεγονός. Και δεν ήταν το μόνο. Την Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε η έκθεση, για το ίδιο θέμα, της Γερουσίας. Εξίσου αρνητική.  Όπως οι βουλευτές, έτσι και οι γερουσιαστές δεν χαρίζονται στην εκτελεστική εξουσία. Κάνουν λόγο για έλλειψη προετοιμασίας, έλλειψη στρατηγικής και έλλειψη επικοινωνίας στη διαχείριση της κρίσης, για καθυστερημένες και χωρίς συντονισμό αποφάσεις, κυρίως την άνοιξη, στην αρχή της πανδημίας, ενώ στηλιτεύουν και την παραίτηση της τότε υπουργού Υγείας Ανιές Μπιζέν, για να είναι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές στο Παρίσι (ήλθε τρίτη).

Η έκθεση αναλύει εξαντλητικά το θέμα της προμήθειας μασκών -η χώρα βρέθηκε ακάλυπτη τον πρώτο καιρό της πανδημίας, ως συνέπεια κακής διαχείρισης από διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα (από 700 εκατομμύρια έπεσε στις 700 χιλιάδες, μείωση 99.9%). Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, οι γερουσιαστές επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες στο Νο 2 της υγείας, τον γενικό διευθυντή Ζερόμ Σαλομόν, και οι αναλυτές μιλούν ήδη για «αποδιοπομπαίο τράγο». Οι επόμενες μέρες θα δείξουν.  Όπως και να έχει, πάντως, είναι βέβαιο ότι ο Μακρόν τα φανταζόταν διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL