Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C16.1°C
1 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.6°C12.2°C
1 BF 95%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
7.2°C14.0°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C18.3°C
1 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
9 °C
9.0°C9.4°C
0 BF 100%
ΗΠΑ Εκλογές / Συντηρητικοί δικαστές «ακυρώνουν» τεράστιο αριθμό από επιστολικές ψήφους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ Εκλογές / Συντηρητικοί δικαστές «ακυρώνουν» τεράστιο αριθμό από επιστολικές ψήφους

ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΓΕΛΙΟ
EPA/Yuri Gripas / POOL

Ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε την Πέμπτη ότι ο τρόπος με τον οποίο η κρίσιμη για την έκβαση της αναμέτρησης Πολιτεία της Μινεσότα προσπάθησε να διαχειριστεί τις επιστολικές ψήφους που θα φτάσουν για καταμέτρηση μετά την ημέρα των εκλογών (την επόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου) είναι παράνομος. Αποδεχόμενο την άποψη των Ρεπουμπλικανών, το δικαστήριο έδωσε εντολή προς το παρόν αυτές οι επιστολικές ψήφοι που θα φτάσουν μετά την Τρίτη 3 Νοεμβρίου να διαχωριστούν και να μην καταμετρηθούν. Η μη προσμέτρησή τους στο αποτέλεσμα θα γίνει οριστική μόνο εάν η τελική απόφαση δικαιώσει οριστικά τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο επικεφαλής της Πολιτείας της Μινεσότα για την εκλογική διαδικασία, Στιβ Σάιμον, που ανήκει στους Δημοκρατικούς, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η συγκυρία για την απόφαση είναι αδικαιολόγητα παρενοχλητική. Κατά τον ίδιο, από τις επιστολικές ψήφους που έχουν ζητηθεί από ψηφοφόρους, δεν έχουν παραδοθεί ακόμη περίπου 400.000 και θα μπορούσαν να είναι στα ταχυδρομεία ή οπουδήποτε αλλού. Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Μπάιντεν να προηγείται στην Πολιτεία της Μινεσότα με 5 ποσοστιαίες μονάδες του Τραμπ, στην προσπάθεια να κερδίσουν τους 10 εκλέκτορες που διαθέτει. Για να γίνει μία σύγκριση, το 2016 η Κλίντον είχε «κρατήσει» την Πολιτεία με 46,44% και 1,37 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 44,92% και 1,32 εκατ. ψήφους του Τραμπ.

Ο κ. Σάιμον υπογράμμισε επίσης ότι η προσωρινή απόφαση του εφετείου προκαλεί σύγχυση ως προς το αν οι επιστολικές ψήφοι που θα διαχωριστούν από τις υπόλοιπες, θα περιληφθούν τελικά στα επίσημα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται άμεση προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως προσέθεσε.

Η απόφαση αυτή έρχεται να δώσει μία νέα ερμηνεία της ρητορικής Τραμπ τους προηγούμενους μήνες, όταν χαρακτήριζε συνεχώς την διαδικασία της επιστολικής ψήφου ως νοθεία, ειδικά εάν τελικά αποδειχθεί ότι νόμιμα ταχυδρομημένες ψήφοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα μόνο με βάση την ημέρα παραλαβής και όχι αποστολής τους.

Η απόφαση του εφετείου ελήφθη με πλειοψηφία δύο έναντι ενός, όπου οι πλειοψηφήσαντες δικαστές διορίστηκαν από Ρεπουμπλικανούς προέδρους (Τραμπ και Μπους), ενώ ο μειοψηφήσας από Δημοκρατικό πρόεδρο (Ομπάμα).

Η ρύθμιση της Μινεσότα που βρίσκεται στον αέρα, προέκυψε μετά από δικαστικό συμβιβασμό με ομάδα πολιτών και προέβλεπε ότι η καταμέτρηση επιστολικών ψήφων μπορεί να συνεχιστεί ως τις 10 Νοεμβρίου.

Αντίθετα, μία ημέρα νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την ισχύ των αντίστοιχων κανονισμών σε Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια, που επιτρέπουν την παράταση της προθεσμίας παραλαβής επιστολικών ψήφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

καιρός αθήνα
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς / Διαδικτυακή συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα και την έρευνα της Prorata

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την εταιρία Prorata, με θέμα Συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα....

SOCIAL