Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
8.9°C12.2°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.7°C8.3°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
6.7°C14.0°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.0°C
3 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
6.0°C9.4°C
2 BF 87%
Βολιβία Εκλογές / «Η νίκη του Άρθε ήταν θριάμβος της δημοκρατίας και του Μοράλες»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία Εκλογές / «Η νίκη του Άρθε ήταν θριάμβος της δημοκρατίας και του Μοράλες»

Ο Λουίς Άρθε και το MAS έχουμε μπροστά μας ένα τιτάνιο έργο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών, που, για να πούμε την αλήθεια, το περιμέναμε όταν είδαμε τη μεγάλη συγκέντρωση στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας. Ξέραμε ότι ο λαός μας δεν θα άφηνε έτσι δύο σφαγές από την αστυνομία και τον στρατό, στη Σενκάτα και τη Σακάμπα, τους 37 νεκρούς που δολοφονήθηκαν άδικα γιατί απλώς ήθελαν να διαμαρτυρηθούν δημοκρατικά για τα δικαιώματά τους. Ξέραμε πως ο λαός μας δεν θα μπορούσε να δεχθεί να υπάρχουν στη χώρα μας πολιτικές διώξεις, πολιτικοί κρατούμενοι, πολιτικοί εξόριστοι σε άλλες χώρες, άνθρωποι που ζήτησαν άσυλο για να αποφύγουν πολιτικές διώξεις. Ξέραμε ότι ο λαός μας έβλεπε αυτή τη μεγάλη διαφορά της δημοκρατίας και της προσπάθειας για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη όταν κυβερνούσε ο Έβο Μοράλες και το MAS και αυτό που επακολούθησε μετά το πραξικόπημα.

Ο λαός μας πήγε να ψηφίσει μαζικά, αφού είχαμε μια μεγάλη ιστορική συμμετοχή, που έφτασε στο 87%, για να πει με την ψήφο του ότι δεν υπήρξε εκλογική νοθεία με την εκλογή του Έβο Μοράλες πριν από έναν περίπου χρόνο. Ο λαός μας το είπε με τον πιο απλό και ξεκάθαρο τρόπο, δίνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στον Λουίς Άρθε.

Ελπίζουμε ότι τα κόμματα και οι υποψήφιοι της Δεξιάς θα έχουν την ωριμότητα να μην τροφοδοτήσουν νέες αντιπαραθέσεις και να αποδεχθούν τη δημοκρατική απόφαση του λαού της Βολιβίας. Ο μόνος που δημιούργησε προβλήματα είναι ο ακροδεξιός Καμάτσο, που οργάνωνε τις συμμορίες τραμπούκων εναντίον των στελεχών του MAS. Ο λαός μίλησε και τώρα θα περιμένουμε τη δικαιοσύνη. Περάσαμε μια περίοδο μεγάλης πίεσης και φόβου, με τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βαθιά οικονομική κρίση που τροφοδότησαν οι πραξικοπηματίες και η πανδημία.

Ο λαός μας έδειξε εμπιστοσύνη στον Λουίς Άρθε, γιατί ξέρει ότι ως υπουργός Οικονομικών ενδιαφέρθηκε πάντα για τα συμφέροντα των πολλών, για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και όχι για τους λίγους. Ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε ένα πρόγραμμα, προτάσεις για τα δύσκολα προβλήματα, υποδομή για να το πραγματοποιήσει, ενώ από την άλλη πλευρά υπήρχαν ευκαιριακές ομάδες και τυχοδιώκτες που είχαν για μόνο όπλο τους του μίσος. Το μίσος, όμως, δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα του κόσμου.

Τώρα θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε την πατρίδα μας, γιατί μέσα σε έντεκα μήνες οι πραξικοπηματίες και η πανδημία οδήγησαν την οικονομία μας σε ύφεση και ανεργία με διψήφια ποσοστά. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, ξεκινώντας από τη βαθιά οικονομική κρίση.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία ξεκινώντας από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι κάτι θετικό, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η νέα κυβέρνηση θα δρομολογήσει διεθνείς σχέσεις με κράτη και κυβερνήσεις που η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών δεν ήθελε να έχει σχέσεις, κράτη και κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουμε με εμβόλια και άλλα μέσα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να σώσουμε τους ανθρώπους μας.

Σόνια Μπρίτο
Η βουλευτής του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) Σόνια Μπρίτο

Ο Άρθε είπε πως δεν θα υπάρξει εκδίκηση και ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση για όλους, αλλά οι ψηφοφόροι έδωσαν μια προσωπική τους απάντηση στον Έβο Μοράλες...

Σας είχα τονίσει, τη Δευτέρα το πρωί, ότι θα φτάσουμε στο 55%. Με καταμετρημένο το 90,1% των ψήφων, ο Άρθε φτάνει στο 54,51%, ο δεξιός Μέσα στο 29,21% και ο ακροδεξιός Καμάτσο στο 14,18%, ενώ το υπόλοιπο 10% αναμένεται ότι θα αυξήσει το ποσοστό του Άρθε, γιατί προέρχεται από περιφέρειες της αγροτικής Βολιβίας και προπύργια του MAS.

Ο λαός είπε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πιστεύει πως υπήρξε νοθεία στις εκλογές και ότι δεν πιστεύει όλα αυτά που είπαν εναντίον του Έβο. Ο λαός μας το είπε με την ψήφο του, γιατί γνωρίζει ποιος είναι και τι έχει κάνει για τον κόσμο. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί τα είπαν οι κάλπες, αλλά νομίζω ότι ο Έβο θα έχει μια μεγάλη υποδοχή από τον λαό της Βολιβίας όταν θα επιστρέψει, γιατί ο κόσμος τον αγαπάει.

Θα υπάρξει όμως και δικαιοσύνη. Ο Έβο έχει να αντιμετωπίζει πολλές δίκες, όλοι εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δίκες. Ο Έβο και όλοι μας θα υπερασπιστούμε την αλήθεια και μάλιστα χωρίς τον φόβο των πραξικοπηματιών. Ο Έβο, ο Άρθε και όλοι μας υποστηρίζουμε ότι θα υπάρξουν απαντήσεις σε όλα, μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της νομιμότητας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μας τις δίκες, γιατί και εγώ είμαι κατηγορούμενη και πρέπει να δικαστώ για υποτιθέμενη εκλογική νοθεία, επειδή πέρσι είχα τηλεφωνήσει σε ένα άτομο του τοπικού εκλογοδικείου που γνωρίζω εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια και είμαστε μαζί μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρακολουθώντας τα τηλέφωνά μας έψαξαν να βρουν ό,τι μπορούσαν για να μας κατηγορήσουν. Προσπάθησαν να μας φοβίσουν με διώξεις, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να μας κάνουν να αγωνιστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την επιστροφή της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

Σήμερα μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτό μας σε καλύτερες συνθήκες. Αυτό ισχύει ειδικά για τον Έβο Μοράλες, τον οποίο η Δεξιά προσπάθησε να διαβάλει με κάθε τρόπο γιατί τον μισεί πάρα πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τον Λουίς Άρθε και τα ηγετικά στελέχη του MAS και των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, που εκκρεμούν δίκες εναντίον μας. Στη Βολιβία υπάρχει κράτος δικαίου και θα απαντήσουμε όλοι μας.

Πώς αντιμετωπίσατε τη νίκη σας;

Η δημοκρατία δεν εκδικείται. Εμείς αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη μας νίκη με ταπεινοφροσύνη. Υπάρχει μεγάλη ένταση από το μίσος και την αδιαλλαξία, από τον ρατσισμό και τις διακρίσεις της Δεξιάς, που δεν μπορεί να χωνέψει αυτή τη σαρωτική νίκη. Δεν θα υπάρξουν διώξεις στη Βολιβία, αλλά οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μάθουν ποιος ευθύνεται για τους νεκρούς από σφαίρες στη μέση του δρόμου και ποιος έδωσε τις διαταγές ή επέτρεψε οι ένστολοι να πυροβολούν στο ψαχνό.

Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, δεν είχαν καταλάβει την πανωλεθρία τους στις κάλπες και προσπάθησαν να εμποδίσουν εκδηλώσεις του MAS. Η αστυνομία έφτασε μάλιστα στο σημείο να συλλάβει στελέχη και ακτιβιστές του MAS επειδή απλώς παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα στον δρόμο, χωρίς να ενοχλήσει τους δεξιούς που προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση των φίλων μας. Είχαμε αρκετές πράξεις βίας εναντίον στελεχών και ακτιβιστών μας, γιατί νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν στον δεύτερο γύρο ενώνοντας τις ψήφους τους.

Καθυστέρησαν να ανακοινώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κι έτσι υπήρξε μεγάλη ανυπομονησία από τον κόσμο, αλλά όταν τελικά, ύστερα από πιέσεις, τα ανακοίνωσαν, η Δεξιά δέχθηκε ένα σκληρό χτύπημα και έπαθε ένα είδος σοκ.

Τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη και για την Ουάσιγκτον;

Πρέπει να έπαθαν μεγάλο σοκ στον Λευκό Οίκο, γιατί δεν περίμεναν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να έγινε και κάποια νοθεία, γιατί είδαμε σάκους με ψηφοδέλτια σε στρατιωτικό αεροπλάνο το απόγευμα της Κυριακής, αλλά η ψήφος ήταν τόσο μαζική και ξεκάθαρη που κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, ούτε οι ΗΠΑ ούτε και η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών. Η Ουάσιγκτον και η Δεξιά έκαναν τα πάντα για να μην περάσει η διαφορά ανάμεσα στον Άρθε και το Μέσα το 10% και να υπάρξει δεύτερος γύρος. Δεν τους αφήσαμε να αγωνιούν και κερδίσαμε από τον πρώτο γύρο. Η διαφορά θα αυξηθεί, γιατί δεν έχει καταμετρηθεί ακόμη η ψήφος από το εξωτερικό, που αποτελεί το 1,5% του εκλογικού σώματος, και η ψήφος των αγροτικών περιοχών, που ψηφίζουν μαζικά υπέρ του MAS. Πιστεύω πως τα τελικά αποτελέσματα θα δώσουν στον Άρθε και το MAS κοντά στο 55%.

Θέλω να συνοδεύσω τον Έβο στο σπίτι του στη Βολιβία

Δήλωση του Προέδρου της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες για τη νίκη του MAS στη Βολιβία

«Θέλω να συνοδεύσω τον Έβο στην επιστροφή του στη Βολιβία, που είναι το πραγματικό του σπίτι. Θα δούμε πότε θα αναλάβει την εξουσία ο νέος Πρόεδρος. Θέλω να συνοδεύσω τον Έβο όταν επιστρέψει στην πατρίδα του. Θα με ευχαριστούσε να είμαι μαζί του, να τον αφήσω στη γη του» τόνισε ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, που φιλοξενεί τον Έβο Μοράλες.

«Εμείς θα είμαστε πάντα φίλοι του, αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να πεις σε κάποιον 'είσαι στο σπίτι σου'. Αυτή είναι η επιθυμία μου, να τον συνοδεύσω όταν επιστρέψει στην πατρίδα του, από την οποία δεν θα έπρεπε να τον απομακρύνουν ποτέ» τόνισε ο Πρόεδρος της Αργεντινής.

«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη δύναμη της ψήφου. Για μένα, αυτό είναι πολύ ευχάριστο, γιατί είναι μια πράξη δικαιοσύνης, γιατί ο Έβο είχε κερδίσει τις εκλογές. Με τη συνενοχή της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών οικοδόμησαν ένα μεγάλο ψέμα για να τον απομακρύνουν από την εξουσία» συμπλήρωσε ο Φερνάντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL