Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.4°C18.0°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.7°C14.4°C
0 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.0°C
2 BF 100%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.0°C
1 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.0°C10.6°C
1 BF 81%
Λατινική Αμερική / H Βολιβία σήμερα στις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / H Βολιβία σήμερα στις κάλπες

Έντεκα μήνες μετά το πραξικόπημα της ανατροπής του Προέδρου Έβο Μοράλες, κι ενώ η πανδημία και η εγκληματική και ρατσιστική αδιαφορία της «προσωρινής» κυβέρνησης της Ζανίν Ανιές έχουν γονατίσει τη Βολιβία και ο στρατός, μετά από πάρα πολλά χρόνια, βρίσκεται έξω από όλα τα εκλογικά τμήματα, οι πολίτες της μικρής χώρας των Άνδεων θα επιστρέψουν σήμερα στις κάλπες.

Με το περισσό θράσος που τη διακρίνει, η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών έστειλε στη Βολιβία τους ίδιους διεθνείς παρατηρητές που είχε στείλει και στις προηγούμενες εκλογές, τους παρατηρητές δηλαδή που ανακάλυψαν την αναπόδεικτη νοθεία του Μοράλες, τους παρατηρητές που πυροδότησαν τους τραμπουκισμούς και τις λεηλασίες των συμμοριών του Καμάτσο, που διεκδικεί σήμερα την προεδρία.

Η διεθνής δημοκρατική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., που χειροκρότησε τους πραξικοπηματίες, στήριξε το κλίμα βίας και τρομοκρατίας, ανέχτηκε τους δεκάδες νεκρούς από τις σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας, το κυνήγι των συνδικαλιστών και των αυτοχθόνων ηγετών, τις απειλές και τις διώξεις εναντίον βουλευτών, γερουσιαστών και πρώην στελεχών των κυβερνήσεων του Μοράλες και του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS), φοβάται τη νίκη του αριστερού Λουίς Άρσε.

Η «προσωρινή» Πρόεδρος Ζ. Ανιές αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της, όπως και άλλοι δεξιοί υποψήφιοι, για να αποφύγει τη γελοιοποίησή της στις κάλπες. Πέρα από τη διαφθορά και την καταστολή που στήριξε, φαίνεται ότι, μετά από μια δεκαπενταετία ελευθεριών, στους Βολιβιανούς δεν άρεσε η χρήση της Βίβλου ως θεοκρατικού συντάγματος και τα ξόρκια και τα γιατροσόφια της για τη θεραπεία από τη γριπούλα του κορωνοϊού. Η ταύτισή της με τους γείτονές της, τον Μπολσονάρου της Βραζιλίας, τον Ντούκε της Κολομβίας και τον μέντορα Τραμπ από τις ΗΠΑ, δεν περιορίστηκε στο καθαρά ιδεολογικό πεδίο, αλλά έφτασε μέχρι και τα άδυτα της ιατρικής επιστήμης, με αποτέλεσμα και στη Βολιβία να μην έχουν χώρο να θάψουν τους νεκρούς από την Covid-19.

Η μεγάλη συγκέντρωση για το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας του Λουίς Άρσε στο Ελ Άλτο, λίγα χιλιόμετρα από τη Λα Πας, δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο υποψήφιος του ΜΑS θα έρθει πρώτος στις εκλογές. Ο πρώην Πρόεδρος Κάρλος Μέσα, αυτός που δεν κατάφερε να κερδίσει τον Μοράλες πριν από περίπου έναν χρόνο, ελπίζει να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο για να αυξήσει τις πιθανότητες εκλογής του, εάν όλοι οι υπόλοιποι δεξιοί, ακροδεξιοί και θεοσεβούμενοι πάστορες υποψήφιοι τον στηρίξουν.

«Είμαστε πλειοψηφία, γαμώ το! Η Δεξιά νόμιζε ότι θα σκότωνε το MAS, αλλά είμαστε εδώ και πάμε να κερδίσουμε τις εκλογές» φώναξε, σε μια στιγμή ενθουσιασμού, ο Άρσε, στη μεγάλη συγκέντρωση του κλεισίματος της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο μεγάλος αγώνας του MAS, του Άρσε και του Μοράλες αφορά πρώτα και κύρια αυτό το «γαμώ το», γιατί απέδειξαν ότι η εποχή της CIA, των πραξικοπημάτων και των γοριλών στη Λατινική και την Κεντρική Αμερική έχει περάσει ανεπιστρεπτί, όσο κι αν η Ανιές γιόρτασε με τους δολοφόνους του Τσε, και ότι η δημοκρατική, κοινωνική, κινηματική και κυρίως συμμετοχική Αριστερά, που μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξε τις χώρες αυτές, ήρθε για να μείνει, δεν φοβάται τα πραξικοπήματα και συνεχίζει να διεκδικεί τα δίκια της στους δρόμους και τις κάλπες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουρκοκυπριακές εκλογές Κατεχόμενα
ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας / Mια ανάλυση του αποτελέσματος και των πιθανών επιπτώσεων

Οι Τουρκοκύπριοι (και οι έποικοι) ψηφοφόροι εξέλεξαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου τον ηγέτη της κοινότητας τους (τον «πρόεδρο») μέσα από μια διαδικασία δύο γύρων ψηφοφορίας. Ο Ερσίν...

SOCIAL